Het Groningse CDA raadslid Anne Kuik is dinsdag als tweede geëindigd bij de verkiezing van Het Beste Raadslid van Nederland.
Anne Kuik behaalde online de meeste stemmen, maar de vakjury besloot anders: SP-raadslid Ron Meyer uit Heerlen werd als winnaar uitgeroepen. De verkiezing maakte deel uit van het Festival van de Lokale Democratie. De finale vond plaats in De Melkweg in Amsterdam.
Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken reikte de prijs dinsdagavond uit, tijdens een uitzending van Pauw en Witteman op Nederland 1.
De politie is opzoek naar vier personen die mogelijk betrokken zijn bij een incident in…
Straatboer Steven heeft afgelopen vrijdag bloembollen langsgebracht bij twintig Groningse huurders die afgelopen jaar hun…
De komende dagen schommelt de temperatuur tussen 6 en 8 graden. Het wordt voornamelijk een…
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie mensen aangehouden na een…
Donar heeft zondagmiddag in Zwolle goede zaken gedaan door het hoger geklasseerde Landstede Hammers te…
Zondagmiddag zijn een auto en scooter op elkaar gebotst op de kruising Oostersingel/W.A. Scholtenstraat in…
Bekijk reacties
De mooiste CDA’er na Lubbers, Buma en Balkenende
Wie: Anne Kuik
Leeftijd: 27
Wat: CDA-lijsttrekker Groningen
Waar: EenVandaag, Pauw & Witteman
Door Hans Beerekamp (nrc)
dinsdag 18 maart 2014
Onder de vier finalisten in de verkiezing tot Beste Raadslid van Nederland, waarvan de winnaar vanavond bekend zal worden, bevinden zich drie vrouwen: Vera Tax (PvdA, Venlo), Gerdien Rots (ChristenUnie, Zwolle) en Anne Kuik (CDA, Groningen). Ze zijn allen minder bekend dan vakbondsorganisator Ron Meyer (SP, Heerlen), maar Kuik krijgt de meeste aandacht.
Dat lijkt iets met uiterlijk te maken te hebben. Ik heb Kuik al twee keer op identieke wijze dezelfde stompzinnige vraag horen beantwoorden: „Inderdaad, bij het CDA selecteren we kandidaten op hun uiterlijk, dus was na Lubbers, Balkenende en Buma ik aan de beurt.”
Die hele malle verkiezing lijkt alleen te gaan over het vermogen mensen via Facebook te mobiliseren. Wie de kandidaten zijn en waar ze voor staan, daar is vrij weinig aandacht voor. Zo kon ik van Kuiks politieke opvatting alleen terug vinden dat ze trots is de komst van een tram te hebben kunnen tegen houden.
Verder was de in de veenkolonie Nieuw-Amsterdam geboren juriste in 2010 met voorkeursstemmen in de Groningse gemeenteraad terechtgekomen, waar ze al snel voorzitter werd van de tweekoppige fractie. Het snelle succes lijkt ook iets te maken te hebben met een prominent lidmaatschap van studentenvereniging Albertus Magnus. In Groningen bestaan zelfs lokale partijen van en voor studenten.
Netwerk en uiterlijk, dat lijken ook voor de nationale televisie de doorslaggevende factoren te zijn. Want wie moet je nu van al die duizenden kandidaten aan het woord laten? De paradijsvogels van splinterpartijen, zoals de 25-jarige lijsttrekker van een ouderengroepering in Zwolle? Dat was de strategie van EénVandaag (AVROTROS) bij deze gemeenteraadsverkiezingen. Doe dan maar liever de beste volksvertegenwoordigers, zij het liever met iets meer argumenten dan tot nu toe dit gezelschap ten deel vielen.
Jammer, ik gunde haar de winst.
Lekker belangrijk...nu maar weer aan het werk meid!