Het betegelen van tuintjes zorgt met name in steden voor een stijging van de temperatuur en daardoor ook door hogere sterftecijfers. Dat is de voorlopige conclusie van een onderzoek van de GGD en Rijksuniversiteit Groningen dat op verzoek van de gemeente is uitgevoerd.
Uit het onderzoek blijkt dat er in Groningen sinds 1998 vijf procent meer tegels in de tuinen zijn gekomen. Alhoewel dat minder is dan van te voren verwacht zorgt met name in de zomer van een hogere temperatuur van een à twee graden omdat steden warmte lang vasthouden.
“Boven de 17,5 graden Celsius neemt het landelijk sterftecijfer toe. In binnensteden is het vaak nog warmer. Eén of twee graden kan al leiden tot meer sterfte”, aldus biologe Amanda le Grand van de GGD in Binnenlands Bestuur. De resultaten van het onderzoek worden in april gepresenteerd tijdens een symposium over verstening.
Het is de komende dagen waterkoud. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis is er tot en met…
De gemeenteraad gaat zich woensdagavond buigen over twee moties waarbij marktkramen centraal staan. In de…
Strooiwagens van de gemeente Groningen zijn dinsdagavond begonnen aan een preventieve strooiactie. Het is voor…
Nova Tech Lycurgus heeft de achtste finale van de Europese Challenge Cup bereikt. De Groninger…
In een woning aan de Wibenaheerd in de Groningse wijk Beijum heeft dinsdagavond korte tijd…
Muziek Organisatie Noord, MON, aan de Bieslookstraat, is een crowdfundingsactie gestart. De organisatie, waar onder…
Bekijk reacties
Ik vind het een beetje vergezocht. Ten eerste het verband tussen temperatuur en sterfte. Alleen als het boven de 25 graden wordt gaan bejaarden gevaar lopen. 17.5 vinden ze zelfs onaangenaam koud. Sterfte heeft dan meer wat te maken met de verhoogde activiteit als het buiten aangenaam wordt. Dan doen er zich meer ongelukken voor. Mooi weer sporters die zich plots te zwaar inspannen. BBQ ongevallen en burenruzies. Je kunt niet overal te tegels de schuld van geven. Dat is hooguit een lokale factor.
Wat een wijsheid weer van die Marc ;-( Een wetenschappelijk onderzoek weerspreken, je moet het maar durven!
Marc heeft nu eenmaal de wijsheid in pacht. Af en toe mag Jack hem ook gebruiken.
Ik heb het onderzoek niet gelezen, ik reageer op het artikel.
Ik heb inmiddels het artikel van Binnenlands bestuur maar even opgezocht.
http://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/nieuws/meer-betegeling-leidt-tot-meer-doden.9210431.lynkx
Volgens mij is alleen onderzocht hoeveel de betegeling van tuinen is toegenomen in Groningen. (5% sinds 1998). De rest zijn alleen maar algemene aannames die op aannames worden gestapeld. Voor de waterafvoer zou het ook beter zijn minder te verharden. Mensen zouden gestimuleerd kunnen worden om een rijtje tegels te verwijderen. Als dat in iedere tuin gebeurt is de 5% zo weer gewonnen. Ik vind het overigens best prettig dat in de zomer warmte blijft hangen in de stad. Kun je lekker lang buiten zitten.
betegelde tuinen zijn zo slecht, slechter kan het bijna niet:
http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1845655/2011/02/03/Schaduwkanten-van-een-betegelde-tuin.dhtml
Wat een non item
De meeste groene tuinen en parkjes in de stad zijn de laatste jaren betegeld met flats. Ben benieuwd welke negatieve gevolgen dit voor de gezondheid in de directe woonomgeving heeft.
Dat zou ik wel eens wetenschappelijk onderzocht willen zien.
voorbeelden graag
Molukkenplantsoen, voormalige voetbalvelden De Hoogte waar nu een flat aan gestapelde containers lijken te staan, men is nu bezig om daar nog 2 van deze gedrochten neer te plempen. La Liberte Corpus den Hoorn, deel van de voormalige Trefkoel locatie waar men nu een flat wil neerplempen, voormalige winkelstrip Grote Beerstraat, enz.enz. Zo`n hoge flat misstaat niet enkel doordat het te overheersend en kolossaal voor de omgeving is, maar vergeet niet dat er volledig aan de privacy van omwonenden voorbij wordt gegaan. Je ziet dit ook terug aan het Wielewaalplein met de Groenling. Bewoners tegenover en achter deze flat kennen nu totaal geen privacy meer, waar dit in het verleden wel het geval was.
Groningen en hoge flats gaan niet samen, daar is de straten- en wijkenstructuur niet op aangelegd, dit heeft men in Amsterdam deels onderkend, door de Bijlmer goeddeels te slopen en te vervangen door laagbouw.