Categorieën: Wijken

Losloopcursus in Noorderplantsoen

Buurtvereniging Noorderplantsoen organiseert in april een losloopcursus voor honden en baasjes. Dit om klachten over honden die bij wijze van proef in het plantsoen van de lijn mogen, te voorkomen.

Sinds afgelopen november is er in het Noorderplantsoen een loslooproute voor honden, die blijvend wordt als iedereen daar tevreden over is. Bij de buurtvereniging druppelen echter klachten binnen over honden die achter joggers of eenden aangaan of die het op etenswaren van recreanten voorzien hebben.

Hondenschool Stadspark biedt daarom vanaf 15 april een korte, praktijkgerichte cursus in het plantsoen aan, waar hond en baasje getraind worden hoe om te gaan met knelpunten en verleidingen.

Opgeven via: info@hondenschool-stadspark.nl of tel. 050-8200381

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • Helaas zal dit niets helpen. Die van goede wil zijn, voeden hun hond al uit zichzelf op. De nare hondenmensen niet, en die gaan ook geen cursus volgen.Zo gaan die dingen.
    De minderheid ( in dit geval geen kleine) verpest het.Als hardloper vermijd ik het plantsoen, en alle loslooproutes in de stad, maar overal zijn ze, de " die regel geldt niet voor mij en mijn hond "- mensen. Bij elke losse hond moet je opletten, is dit er zo één ? Je adrenalinepeil stijgt al, terwijl je hartslag sowieso al hoger ligt.Je hebt voor hun niet het recht in vrede je route te lopen, als je wat zegt schelden ze je huid vol. Er moet dan ook veel meer bekeurd worden, zero tolerance- beleid graag. Misschien helpt dat iets.Iéts.

  • Ik loop ook hard, en soms ook in het Noorderplantsoen.
    Het losloopgedeelte is maar een klein deel van het plantsoen, het is vrij gemakkelijk om dat te mijden. Ik heb daar zelf nog nooit een reden voor gehad, veel andere joggers lopen ook gewoon over de loslooproute. Kennelijk valt het allemaal wel mee.
    Leuk plan trouwens om hondeneigenaren zo'n cursus aan te bieden!

  • Beste Robert,
    Jij als jogger mag overal komen en hardlopen. Honden in Groningen mogen maar zeer beperkt loslopen terwijl ook voor hen - en hun bazen - bewegingsvrijheid van grote betekenis is. Als je zo opziet tegen een mogelijke ontmoeting met een loslopende hond, kun je toch een route kiezen waar de honden niet los mogen? Hoe moeilijk is dat nou?

    • Beste Pijttersen,
      als u de moeite had genomen mijn reaktie goed te lezen, had u deze opmerking niet gemaakt. Leest u vooral het middendeel nog eens.Excuus zal worden aanvaard.

      • Beste Robert,
        Dus je vermijdt het plantsoen al. Excuses dat ik dat niet had begrepen. Maar waar slaat je reactie op deze plek dan op? Het gaat in dit item om het nieuwe loslooppad. Jij reageert op loslopende honden in het algemeen en op `nare hondenmensen' en wil dat er strenger wordt gecontroleeerd. Nou, dat gebeurt al hoor, maak je daar geen zorgen om. Het is overigens goed om te bedenken dat honden van `nare hondenmensen' vaak reageren op signalen die de joggers bewust of onbewust uitzenden. Een verandering van houding (niet met de armen zwaaien, de hond vooral niet aankijken, kortom in alle opzichten negeren) maakt al vaak een heel verschil.

        • Nee, het gaat in dit item over de losloopCURSUS .Mijn reaktie was dus "Helaas zal dit niets helpen. Die van goede wil zijn, voeden hun hond al uit zichzelf op. De nare hondenmensen niet, en die gaan ook geen cursus volgen."
          De rest van mijn reaktie was een illustratie van 15 jaar hardlopen op de openbare weg, die voor iederen vrij bruikbaar moet zijn zonder door een ander en/of diens hond lastig te worden gevallen, in welk opzicht dan ook. Ik val niemand lastig als hardloper als ik gewoon mijn gang ga , in een rechte lijn (blijf)loop(en) en niemand in zijn recht aantast. De suggestie dat een jogger BEWUST signalen uitzendt waar een hond op reageert en dan daarover klaagt is ronduit onbeschoft. De bewering dat een jogger ONBEWUST zulke signalen uitzend is bizar,een hond die reageert op iets waarvan jij niet eens weet-hebt? En dat is jou te verwijten ?
          En hardlopers zwaaien niet met hun armen, die steken naar voren. Bovendien, als er mensen op straat zijn die met hun armen zwaaien willen, of per ongeluk een hond aankijken: dan mag een hond daarop reageren? Een hond moet je ten allen tijde aanlijnen en kort houden, en vooral: opvoeden.
          Tenslotte: als ik ergens loop en er komt een (illegaal loslopende) hond op mij af dan valt die niet te negeren, en zijn ogen moet ik zien om zijn intentie te peilen. Ik wil zonder beten, krabben, of slijm op mijn benen, en zonder breuken of verstuikingen thuiskomen. Dat recht heb ik, dacht ik. Er zijn gelukkig voornamelijk betrouwbare hondenmensen, maar er zitten altijd nog halve en hele hufters (m/v) bij.

      • Zoals bij mensen, heb je ook a-sociale honden. Dit is echter geen reden om alle honden over één kam te scheren, dat doe je bij mensen toch ook niet. Misschien heb je een bepaalde angst voor honden en is de manier waarop je je uit een reactie op een slechte ervaring.

        Ik ben het dan ook eens met L.Pijttersen die al aangeeft dat het onredelijk is de honden (nog meer) in hun bewegingsvrijheid te beperken. We moeten allemaal met elkaar leven, mensen en dieren. Laten we alstublieft wat toleranter zijn voor elkaar.

  • Het is zo jammer steeds te zien dat mensen reageren zonder de moeite te nemen goed te lezen waarop ze reageren.

    Uw eerste alinea slaat de plank dan ook helemaal mis.

    Uw tweede alinea is nogal oppervlakkig in zijn algemeenheid, u begrijpt blijkbaar niet waar het om gaat, het is heel simpel, in een beschaafd land als het onze hebben we regels, onder andere:

    1. er zijn gebieden waar honden los mogen lopen

    2. er zijn gebieden waar honden aangelijnd moeten zijn, en dan zodanig dat men ze andere mensen niet lastig laat vallen, daar is die lijn voor.

    Het probleem is de groep mensen die vinden dat die regel niet voor hen geldt.

    Net zoals dat met andere regels gaat zoals dronken rijden, te hard rijden, geen voorrang verlenen aan fietsers van rechts, enz.

    Als iedereen zich fatsoenlijk aan de regels houdt die het sociale verkeer betreffen, is iedereen blij en zijn er geen irritaties.

    Ik vind het zonde van mijn kostbare tijd om nóg eens goed beargumenteerd te reageren op mensen die niet de moeite doen om echt te lezen wat er staat , daarom is dit mijn laatste entry op dit item.

Recente berichten

Ebusco spant kort geding aan tegen Qbuzz, busbouwer wil dat vervoerder 45 bussen afneemt en betaalt

Busproducent Ebusco heeft een kort geding aangespannen tegen vervoerder Qbuzz, omdat het bedrijf weigert om…

36 minuten geleden

GGD Groningen ondertekent brandbrief aan kabinet: ‘Bezuinig niet op gezondheid’

De GGD Groningen is één van de meer dan vijftig ondertekenaars van een dringende oproep…

46 minuten geleden

Lichte aardbeving bij Eelde

Bij Eelde is maandagochtend vroeg een aardbeving geregistreerd. Volgens het KNMI ging het om een…

1 uur geleden

Geen treinen tussen Groningen, Veendam en Bad-Nieuweschans tijdens herfstvakantie

Tijdens de herfstvakantie (van zaterdag 26 oktober tot en met zondag 3 november) rijden er…

2 uur geleden

Deelnemer gezocht aan bloedonderzoek PFAS in Groningen

Onderzoekers van de stichting Tegengif zijn op zoek naar een deelnemer uit Groningen voor een…

2 uur geleden

Sint Martinusdagen in Groningen: ‘Delen is het nieuwe hebben’

‘Delen is het nieuwe hebben’. Dat is dit jaar het thema van de Sint Martinusdagen.…

3 uur geleden