Categorieën: Nieuws

Oudere ambtenaren gaan minder werken

Medewerkers van de gemeente die 55 jaar zijn of ouder krijgen de gelegenheid vrijwillig minder te gaan werken terwijl ze voor een deel worden doorbetaald.

Met het geld dat hiermee bespaard wordt, gaat het Stadsbestuur bezuinigen én jongere medewerkers aannemen. Dat is de kern van het nieuwe “generatiepact” van de gemeente.

Het generatiepact is één van de afspraken tussen het Stadsbestuur en de vakbonden om het personeelsbestand te verjongen. Zonder het pact zouden geen jongere medewerkers kunnen worden aangetrokken. De komende vier jaar komen zo’n 1500 ambtenaren in aanmerking voor de regeling.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Beste ambtenaren van 55 en ouder aanpakken direct. Ik heb dit in Hoofddorp mee gemaakt alle van 55 eruit en kregen door betaald en gingen direct via een ing bureau werken en kwamen weer terug bij Hoofddorp en hadden dubbel salaris

    • Groot gelijk Piet.

      In de rest van de wereld is demotie door verminderde productiviteit door ouder worden een heel normaal verschijnsel. Ook in een uiterst beschaafd land als Zweden krijgen ouderen een lager loon. In andere landen zien ze geen plausibele redenen om ouderen kunstmatig (?) duur te houden, en zo er voor te zorgen dat ze thuis komen te zitten.

      Maar niet in het zeer sterk gesyndicatseerde Nederland. De gemeente-ambtenaren van Groningen gaan weer een ordinaire loonsverhoging krijgen zodra ze vijfenvijftig worden.
      Een volgende financiële strop voor de stad. En een strop die opvallend genoeg vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen wordt gelegd. Door twee innig met de bouwwereld bevriende partijen (PvdA en D'66) die electoraal gezien, door de betrokken burgers van de Stadspartij van de troon gestoten dreigen te gestoten.

      Het de grootste partij blijven van de PvdA, mag de gemeenschap wat kosten!

      Met vriendelijke groet

      P.S

      Tegen semi-ambtenaren heb ik helemaal niet! Wat leveren politie-agenten, brandweerlieden, verpleegsters en anderen zwaar en hard werk tegen een geringe vergoeding. Pet af voor die mensen.

    • Worden ze eindelijk wakker ?
      De 180.000 mensen die langer moeten doorwerken dan hun 40 opgebouwde pensioen jaren houden de werkplekken bezet voor de jongeren.
      Men kon op pensioen gaan met 57 of 58 e jaar ( na die 40 jaar) in de praktijk werkten deze mensen al vanaf hun 15e, ruim boven de 40 jaar dus.
      Deze moesten ( in het kader van de bezuinigingen en een te lage dekkingsgraad van de fondsen) opeens 9 a 10 jaar doorwerken..
      Voorbeeldje ..Laten we de ene mac noemen, en de andere jac:
      Jac heeft gewerkt vanaf zijn 15e en vanaf zijn 18e is de pensioen opbouw begonnen.
      Zijn hele leven heeft hij putjes lopen scheppen en hij hep nu pijn in zijn rug..
      Hij verheugde op zijn rust en pensioen na meer dan 40 jaar de schop te voor de gemeenschap te hebben gehanteerd.
      Maar de tijden zijn veranderd en nederland wordt geregeerd door de vazallen van de banken. alles voor het grote en vele geld en voor de werkgever.
      Jac moet opeens tot zijn 67 jaar gaan werken.. GVD denkt jac..
      Hep ik me hele leven het scompus gewerkt, en mijn rug is versleten ...en ik kon van MIJN WELVERDIENDE pensioen genieten ...komt er opeens een mafkees met een zo een onzalig idee.
      Doorwerken tot je 66 of 67 jaar om de fouten van de pensioenfondsen af te dekken met JOU/ZIJN eigen geld.
      De zoon van een kennis van Jac ..MAC...!! heeft zijn hele leven geen reet uitgevoerd en deed over het stichtelijk aantal van 8 studiejaren 4 jaar langer dan eigenlijk was toegestaan.
      De enigste die dit record had verbeterd is uiteindelijk toch nog goed terecht gekomen en is nu zelfs minister president van Nederland geworden.
      Dus zo erg is dat nou ook weer niet.
      Het luie leventje van student beviel MAC uitstekend,en hij was buitengewoon tevreden met zijn werkeloosheidsuitkering die hij nu ontvangt na zijn afgeronde studie
      Niet werken ..gewoon ..zuipen keetten..Neu.#@en..hoeren snaaien, pierewaaien..ja ..ja dat beviel uitstekend.
      Hij was ondertussen 31 jaar geworden.
      Prognose eerste werkdag..:
      ... NIET VOOR ZIJN 40e levensjaar...!!
      Omdat onze eeuwige student Mark en die andere snurker samsom hebben geregeld dat jac (die met zijn kapotte rug ja ..)..langer "DOOR" moet werken omdat het gestelde doel 105% ( voor de pensioenfondsen) niet wordt gehaald.
      Die zogenaamde kabinetsleden hebben totaal niet door ( of juist wel)? dat jac ..geld gaat kosten met zijn ziekelijk versleten lijf ..( praten we nog niet eens over zijn geestelijke vermogens)en dat de jonge MAC..als profiteur nog eens dik 9 a 10 jaar op zijn luie reet kan genieten van zijn "welverdiende" WW
      Heb ik een POLL vraag ..deze mag U beantwoorden met jac of mac...of delen
      Wie heeft het meeste recht op geld zonder er voor te werken ??
      jac met zijn meer dan 40 gewerkte jaren en zijn lijf en ziel gegeven voor de samenleving ?
      ( praten we niet eens over zijn geest)...of gunt U MAC de aankomende 9 a 10 jaar zijn (niet verdiende) uitkering ten koste van onze samenleving??
      U moet goed begrijpen.... mac heeft nog geen slag werk gedaan in zijn leven en dus niks toegevoegd aan ons belasting systeem, terwijl jac dat zijn hele leven heeft gedaan..
      Of zou er een gouden middenweg mogelijk zijn zodat jac 50% kan werken gedeeld met mac zodat deze kan "wennen" aan de schop ?
      Aan U de keuze..
      Er zouden alleen voordelen mee te behalen zijn.
      De Gemeente Groningen heeft zijn keuze al gemaakt...
      NU de rest van "achterlijk" nederland nog..
      Men moet alleen nog wakker worden.
      Voor de onnozelen onder ons ..er is maar 1 keuze mogelijk ..

    • Pieter.

      Toen ik de kop las, vermoedde ik een fout. Minder werken dan niet werken kan volgens mij niet.

      Met vriendelijke groet

      • Dat soort gemakkelijke populistische taal past goed bij de Stadspartij.
        Dit soort praatjes moet je maar een keer vertellen aan al die oudere ambtenaren die op de ambulance rijden, straatmaket zijn, het groen onderhouden, jouw afval ophalen.
        Die mensen verdienen heel wat meer respect dan jouw goedkope gefrustreerde gewauwel.

      • Jack

        Gemeenteambtenaren en semi-ambtenaren (ambulancemensen) zijn twee totaal verschillende grootheden.

        Over buitendienstmedewerkers van de gemeente:
        heb ze eens minuscuul speeltuintje zien aanleggen. Deden ze met tien man twee dagen over. Twee Polen (of vier schoonmakers) hadden dit in een dag voor elkaar gekregen.

        Met vriendelijke groet

      • Ik wil ook wel de bodes noemen, of koffiejuffrouw of paspoortverkoper of de putjesschepper , de straatvegers etc etc. Uit dit soort beroepen bestaat verreweg het grootste deel van de mensen die bij de gemeente werken.

        Het is generalistisch gekletst om te suggereren dat het allemaal luie figuren zijn die niets uitspoken.
        In mijn werk kom ik zowel de publieke als private sector veel tegen. Het politiek geklets om te doen alsof er veel verschil is.

      • Wel jammer dat je bv de schoonmaker niet noemt Jack... Goh waarom zou dat toch zijn? 2 maten dus... En dan vraagt de PVDA zich nog verontwaardigd af waarom kiezers hun massaal de rug toe keren

  • Is de PvdA bezig om hun ambtenaren te verwennen terwijl de rest kan doorwerken tot hun 67ste!!! Dit is gewoon niet normaal meer! De ambtenaren van 55+ hebben veelal een dik pensioen, een afbetaald huis, zouden moeten doorwerken tot hun 67ste. 1500 Groninger ambtenaren gaan dus lekker genieten van hun oude dag, op hun 55ste.

    Mag ik een teiltje?

    • Precies wat ik dacht, ik dacht een paar jaar geleden dat ik er bijna was maar nee ik mocht er nog meer jaren aan vast plakken. Dit voelt niet goed :(

  • Allemaal stug blijven stemmen op de landelijke partijen in de gemeenteraad zoals PvdA, GL, D66, SP in de gemeente, dan kan de ene helft van Groningen zometeen doorwerken tot ze 70 zijn terwijl de ambtenaren lekker van hun pensioen genieten vanaf hun 55ste.

    De meeste jongeren zitten allang niet meer bij een vakbond. De vakbonden komen dus goed op voor hun eerste generatie leden. De jongeren kunnen daar zometeen voor gaan betalen.

    Groningen is een ambtenarenstad, hopelijk worden de inwoners die geen ambtenaar zijn en niet in het baantjescaroussel en het vrindjes clubje zitten nu eens wakker.

  • Tja de gemeente moet wat nu ze beloofd hebben om de ambtenaren allemaal in dienst te houden? Dan vind ik dit best nog creatief gevonden. Blijft het een gemiste kans dat bij de laatste CAO-onderhandelingen bv de omstandigheden voor oa de schoonmakers niet meegenomen zijn. Als ik dit als een schoonmaker die via een bedrijf werkt voor de gemeente zou ik nu hard vloeken.

  • Oud nieuws, mijn buurman vertelde mij dit al maanden geleden.
    Heeft helemaal niks te maken met rare ideeën van Muizert. Wel met loonruimte vrijmaken voor het aantrekken van jonge werknemers.

    • Dit zijn geen rare ideeen het overkwam me zelf in Hoofddorp had 18 j ervoor ook al voor Hoofddorp gewerkt en er waren nog 2 mensen van toen en allen van 55 waren met doorbetaald pensioen naar huis gestuurd,ik kwam met 55 daar ingehuurd binnen.En naar huis gestuurde ambtenaren van 55 kwam ik weer bij ingenieurs bureaus tegen.Dit is pure waarheid en geen woord van verzonnen !

  • Aldus Ton schroor van D66. Zijn landelijke partij reageerde furieus om de ATV opnieuw te gaan invoeren in het bedrijfsleven, zodat daar ook op deze wijze meer banen worden gecreëerd.

    Overigens loopt er momenteel meer kwaliteit in de bijstand door de crisis, alsook de aanloop door de vele recessies vanuit het bedrijfsleven, dan in het ambtenarenapparaat. Deze mensen hebben absoluut een meerwaarde om de functies in het ambtenarenapparaat te vervangen.

    Dus Ton Schroor

  • Onlangs was er op deze site een discussie of ambtenaren niet als gewone werknemers behandeld moesten worden. Ambtenaren wilden hun zekerheidjes niet kwijt en riepen van de hoogste daken dat ze dan net zo veel loon wilden als het bedrijfsleven. Terwijl de lonen, voorwaarden en voorzieningen juist slechter zijn bij geld genererende bedrijven. En dit is weer voorbeeld van de goud omrande extraatjes voor ambtenaren. De babyboomers gaan nu alvast minder werken. Dat krijg je in het bedrijfsleven en niet voor elkaar. Maar wel als je ambtenaar bent of een allochtoon in de bijstand die een vertrekpensioen van 600 euro per maand voor de rest van het leven krijgt als die terugkeert. Het klootjesvolk kan doorwerken tot ze 67 zijn.

    • Je meent het .."Men" heeft er toch zelf voor gekozen ??
      Voor dit rariteiten kabinet ?
      Heeft men het nog steeds niet door??
      De hele wereld bevolking..inderdaad niet alleen de nederlander maar ook de rest moet werken van de wieg tot het graf ..
      De pensionfondsen zijn maar wat blij als de werknemer op zijn 64 dood neer valt.
      Het scheelt ze een slok op een borrel en het geld waar menigeen (VERPLICHT)zijn hele werkzam leven heeft voor betaald verdwijnt in de zakken van de kopstukken van het fonds.
      De weduwen en achtergebleven bestolen van hun gespaarde pensioen .!!
      Dat geld niet voor alleen de ambtenaren maar voor veel meer loonslaven van de welgestelde middenstand en grote bedrijven.
      Rijk worden over de rug van de rest van de wereld/bevolking.
      De ware VOC mentaliteit die de nederlanders in hun genen schijnen te hebben.
      Stelen ..bedriegen roven uitbuiten ..onder de noemer ondernemerschap en handel ..
      Flikker gvd effe gauw op ..vuile ratten ...
      Mensen met een uitkering gaan dwingen om te werken anders raken ze hun uitkering kwijt.
      Nou als men gedwongen kan "WERKEN" is er ook werk.
      Dus men kan de personen uit de WW halen en een salaris geven in plaats van een uitkering, ze zijn toch aan het werk ..wat er niet zou zijn ?
      Wie profiteerd van deze achterlijke situatie ..? de "Gesubsidieerde" ONDERNEMER die een fors bedrag ontvangt voor zijn WERKPLEK aangeboden aan de welwillende werkeloze.
      Jammer dat het geld wat de "werkeloze" werknemer zou moeten krijgen verdwijnt in de zakken van de ondernemer..
      Het systeem moet op de schop ..
      Jac er is nog een hoop werk voor jou te doen ondanks jou verrotte rug..

      En je werkeloze studentenvriendje mac..mag lekker aan het werk met behoud van zijn uitkeringkje..
      Ikke niet begrijp ?
      scroll een stukje naar boven en lees mijn bijdrage en geef antwoord op de vraag die gesteld wordt.
      jac ..mac ..of delen..
      Ik vind zelf dat jac zijn best heeft gedaan en met pensioen zou mogen ..
      Zodat een jongere zijn plaats kan innemen als loon_SLAAF van de ondernemers..en pensioen instellingen.

  • Het lijkt er niet op dat bovenstaande lieden even hebben opgezocht wat er nu precies is afgesproken.
    Kort samengevat: in het kader van de caoonderhandelingen tussen weth. Schroor en de bonden is afgesproken dat 55+ ambtenaren 20% minder mogen werken met een salarisverlaging van 10%. Het geld dat de gemeente daarmee bespaart wordt besteed aan het aannemen van jongeren. Daardoor wordt een aantal mensen aan een baan geholpen.

    Hierboven is er niemand die het iets uitmaakt dat je daardoor een grote groep jongeren een arbeidsperspectief kunt bieden.
    Het enige wat ik zie is reacties van slecht-geïnformeerde mensen die er soms van alles met de haren bijslepen.
    Teleurstellend.

    • Dat zie je helemaal verkeerd Jack. Alle ambtenaren zijn lui en corrupt en die jongeren die ze aannemen zijn hun eigen vriendjes/kinderen en al helemaal geen Stadjer, want de rasechte stadjer wordt slechts uitgebuit door randstedelingen en friezen en komt helemaal niet in aanmerking voor een baan bij de gemeente.

      Nou hoeft VSH ook niet meer te reageren. Ben je me dankbaar VSH?

      • Aardige poging. Karikatuur is net iets te dik aangezet. Hou het bij 'vriendjespolitiek voor gevorderden' en slaat de spijker op de kop.

        Met vriendelijke groet

      • Wanhopige poging Hans. (Hans Berens voor de slechte verstaander)

        Met vriendelijke groet

      • @ Marc, waarvan ik inderdaad denk dat hij geen Jack is. Alleen al omdat Marc helemaal niet zo'n grote fan van de tram was. Maar ook omdat ik eerlijk moet zeggen dat ik jou wel de slimste van ons reaguurders vind. Alleen jammer dat je bepaalde belanghebbenden lijkt (!) te dienen.

        Maar, het is toch niet raar dat mijn biografie gecensureerd wordt? Heb weleens een voorzichtig vermoeden over jouw werkgever gecensureerd zien worden, dat begreep ik toen ook.

        Aan allen (Stadjers en nieuwkomers): On topic blijven!

        Met vriendelijke groet

      • Maar dat betekent nog niet dat ik mijn nieuwsgierigheid niet graag bevredigd zie worden VSH ;)

    • Goud omrand : bv 32 ipv werken ipv 40 met slechts een loonsverlaging van 10% is eigenlijk een 40/32*0.9 = 1,125 x meer per uur ... dat is 12.5% loonsverhoging! En dat in deze tijden. Solidairdere CAO-afspraken had dit soort toch enigszins vreemde constructies overbodig gemaakt. Ik hoop dus dat je niet mijn opmerkingen hierover bedoelde Jack, want dan ben jij hier de zure zeikerd.

Recente berichten

Drs. Vijfje thuis ruim langs ZVG Cagemax

De zaalvoetbalsters van Drs. Vijfje wonnen vrijdagavond thuis met ruime cijfers van ZVG Cagemax uit…

4 uur geleden

Weekend begint met regen, daarna droger met ruimte voor de zon

Een laatste sparteling van de zomer tegen de herfst zit er komend weekend niet in.…

5 uur geleden

Chauffeur rijdt met lijnbus over gesloten spoorwegovergang in Haren, Qbuzz start onderzoek (update)

Een ogenschijnlijk levensgevaarlijke actie van een buschauffeur in Haren. In een video van een wachtende…

5 uur geleden

Molukkenplantsoen krijgt komende maand een nieuwe inrichting

Een deel van de groenvakken rondom de Hamburgervijver in de Korrewegwijk zijn afgelopen jaar al…

6 uur geleden

Komende week twee grote bubbeltenten op Grote Markt voor waterstofevenement

Vorig jaar stond de kleine versie al eens op de Grote Markt voor Let's Gro.…

6 uur geleden

Bewoners Betonbos verhuizen naar Gideonweg, maar wel ’tegen wil en dank’

De bewoners die nog over zijn in het Betonbos verhuizen naar de Gideonweg. Ze accepteren…

8 uur geleden