Categorieën: Nieuws

PvdD: ‘Woonschepenhaven ernstig vervuild’

De Partij voor de Dieren heeft het college om opheldering gevraagd over het mogelijk verzwijgen van informatie over de ernstige vervuiling in de woonschepenhaven aan het Eemskanaal.

Gerjan Kelder is onthutst over het opduiken van een rapport waarin vermeld staat dat er in de woonschepenhaven sprake is van zeer ernstige bodemvervuiling. Kelder: “In december is het revitaliseringsplan voor de woonschepenhaven behandeld. Wij vinden het heel vreemd dat er niets wordt gezegd over de aanwezige vervuiling. Tijdens de behandeling heeft de raad hier ook vragen over gesteld, maar ook toen heeft het college er niets over gezegd.”

De partij vindt ook het ontkennen van de aanwezigheid van nestelende boerenzwaluwen merkwaardig. Op diverse plekken in de woonschepenhaven zijn die aanwezig: dat is in meerdere gesprekken door bewoners aan de gemeente voorgelegd. “Het interesseert ze kennelijk niet wat de bewoners zeggen. Of het komt ze niet uit dat er nesten van boerenzwaluwen zijn, die voor iedereen te zien zijn, maar door de gemeente niet zijn opgemerkt.”

Ook zijn er vragen over het stuk grond vanaf de woonschepenhaven tot aan de Driebondsbrug. Hier was sprake van een ruig natuurgebiedje met tientallen fazanten, spechten, vossen, reeën en zelfs ijsvogels en uilen. Allemaal weg, omdat de gemeente daar in de afgelopen zes, zeven jaar geleidelijk alle ruige begroeiing heeft weggehaald. Kelder: “Wij willen weten waarom dat is gebeurd, of het aan de raad is voorgelegd en of alle benodigde vrijstellingen zijn aangevraagd”.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • De PvdD is weer eens populistisch bezig. Natuurgebiedje? Kijk eens op google maps. Een grasveld en een slibdepot en die foto's zijn al behoorlijk oud. Dat vervuilingsverhaal is rechtsstreeks overgenomen van bepaalde mensen in de woonschepenhaven. Dat wordt wel vaker geroepen, maar wel leuk om weer even naar boven te halen vlak voor de verkiezingen.

  • Was al bekend. Gezeur van de PvdD.
    Maar ja het is verkiezingstijd en dan komen ze allemaal met een verhaal van we maken ons zorgen en willen dit en dat. De PvdA spant hier de kroon in.
    Om vervolgens na de verkiezingen hun eigen gang weer te gaan .

  • Blijf bij de feiten Marc, geroeptoeter is forum vervuilend. Feit: het slibdepot naast de woonschepenhaven bevat exact hetzelfde slib als wat jaren later uit de diepenring werd gebaggerd en toen geclassificeerd werd als zwaar verontreinigd.
    Het meeste slib wat daar sinds de jaren 70 is opgespoten komt namelijk uit dezelfde diepenring.

    Zou overstort van vervuild water uit het slibdepot de woonschepenhaven ingestroomd kunnen zijn? Lijkt mij onwaarschijnlijk.

    • Gerjan Kelder Roeptoetert. Middenweg. Als jij zegt dat ik roeptoeter maar dat niet onderbouwt dan roeptoeter je zelf.

  • Onderbouwing Marc? Had jezelf ook kunnen opzoeken voor je beschuldigingen en/of insinuaties richting in dit geval "bepaalde mensen uit de woonschepenhaven" uit.

    Begin jaren 90 van de vorige eeuw zijn er onderzoeken naar slib vervuiling in de woonschepenhaven gedaan. Hierbij werden niet alleen PAK`s aangetroffen maar ook lood, teer, zink, arseen als ook kwik. De zeer hoge mate van verontreiniging met kwik
    maakt(e)sanering noodzakelijk. Destijds uitgesteld evenals de plannen voor een algehele renovatie, welke zoals het nu dus lijkt wel plaats gaat vinden.

    Het kwik is hoogstwaarschijnlijk, net als destijds het met kwik vervuilde baggerslib uit de diepenring, afkomstig van Aagrunol en meegevoerd tijdens het in- en uitlaten van koelwater door het Oude Winschoterdiep meegevoerd met de stroming en zoals reeds eerder door mij geschreven, tijdens periodieke baggerwerkzaamheden van de Groninger diepenring en kanalen, jarenlang opgespoten in het depot tussen de woonschepenhaven en de Driebondsweg.

    Dus nogmaals geen geroeptoeter Marc, maar feiten.

    • Ik zeg ook helemaal niet of het vervuild is of niet. Alleen dat de gemeente dat zou verzwijgen. Dat is helemaal niet zo. Het is gewoon bekend, maar wordt steeds weer als een beer op de weg opgerakeld, omdat bepaalde mensen niet willen dat er wat gebeurt in de woonschepenhaven.

  • En weer ben ik het met Marc eens. Er is een klein clubje dat niets wil in de woonschepen haven.
    En overal tegen is

Recente berichten

Zonnig najaarsweer tot na het weekend, daarna klopt de herfst aan de deur

De komende dagen is het nog steeds een beetje nazomeren in Groningen. Aangename temperaturen, flink…

3 uur geleden

Winkelcentrum Paddepoel moet opener uitstraling krijgen: “Het is nu een eiland in een zee van asfalt”

Winkelcentrum Paddepoel moet een opener uitstraling krijgen. Voor voetgangers en fietsers moet het aantrekkelijker worden…

4 uur geleden

Twee gewonden bij schietincident op woonwagenkamp De Kring bij Hoogkerk (update)

Op woonwagenkamp De Kring bij Hoogkerk heeft woensdagavond een schietincident plaatsgevonden. Daarbij zijn twee mensen…

5 uur geleden

Gemeente gaat onderzoek doen naar verkoop studentenhuizen: “Geluiden zijn verschillend”

De gemeente Groningen gaat samen met het steunpunt Huren onderzoek doen naar de verkoop van…

6 uur geleden

Langstzittend raadslid Amrut Sijbolts dient na ruim veertien jaar ontslag in

Na veertien jaar in de gemeenteraad van Groningen heeft Amrut Sijbolts zijn ontslag ingediend. Daarmee…

7 uur geleden

GON is voorbeeld dat je markt uit de zorg moet halen: “Wel zorgen over aantal tieners dat vastloopt in onderwijs”

Vijf jaar na de invoering van het gebiedsondersteuningsnetwerk, het GON, kan gesproken worden van een…

7 uur geleden