Uitgestelde Koffie moet Groningen veroveren

Het is al een groot succes in steden als Napels, New York en Amsterdam. En nu moet de Uitgestelde Koffie ook Groningen gaan veroveren. Inmiddels hebben zich twaalf ondernemers aangemeld.

“Eigenlijk is het idee heel simpel”, zegt initiatiefnemer Fedde Kingma. “Je bestelt een kop koffie en een uitgestelde kop koffie en je betaalt voor beide kopjes. Maar alleen de eerste drink je op, en de tweede mag later opgehaald worden door iemand die het eigenlijk niet kan betalen.”

Een broodjeszaak aan de Folkingestraat is één van de ondernemers die aan het bijzondere initiatief deelneemt. “Ik hoefde misschien twee seconden na te denken, en toen was ik om”, vertelt Jan-Willem Vrieling. “Het is een geweldig initiatief ook omdat je ziet dat steeds meer mensen in armoede leven.” Dat beaamt ook Kingma. “Als je kijkt naar de cijfers dan blijkt dat in Groningen momenteel twaalf procent van de mensen onder de armoedegrens leeft. Mensen die dus niet in staat zijn om eens buiten de deur een kop koffie te drinken. En hiermee geven wij hen toch die mogelijkheid.”