Categorieën: Nieuws

FNV wil praten over aanbesteding

Vakbond FNV wil een gesprek met gemeente en provincie over het aanbesteden van grote projecten. Dit om wantoestanden te voorkomen. In de stad staan een aantal grote projecten op stapel, zoals de zuidelijke ringweg en de verbouwing van het Hoofdstation.

De vakbond wil toestanden zoals bij de bouw van een energiecentrale in de Eemshaven voorkomen. Daar kregen werknemers te maken met onderbetaling, te lange werktijden en ongezonde en onveilige arbeidsomstandigheden.

Volgens de FNV kijken opdrachtgevers te vaak naar alleen de goedkoopste aanbesteding en wordt niet genoeg gecontroleerd of de bedrijven zich wel aan de regels houden.

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • Zorg ervoor dat het in kleine delen wordt aanbesteed en dat de regionale bedrijven daardoor kans krijgen deze werken uit te voeren.En dus geen RWS ideeen van de grootste landelijke aannemer daar hebben wij noordelingen niets aan voor de werk gelegenheid.En geen buitenlanders zoals in de Eemshaven !

    • De FNV en de gemeente kunnen wel zo veel willen, eisen als "alleen Nederlanders toegestaan", of "alleen bedrijven uit het Noorden" zijn simpelweg illegaal.

      Aanbesteden in kleine delen maakt de kans groter dat kleinere, regionale bedrijven kunnen meedoen, maar het nadeel is dat het risico voor het grijze gebied (onverwachte dingen die net tussen 2 delen vallen) bij de opdrachtgever terecht komen, aangezien de aannemers voor de 2 losse delen naar elkaar gaan wijzen.

    • @pieter
      Weet jij waarom kleine en middelgrote regionale aannemers niet samenwerken in een consortium om op die wijze ook grote aanbestedingen te kunnen winnen?
      Het probleem waar Maarten op wijst kan zo voorkomen worden.

  • Dat hoeft beslist niet.Het moet behapbaar zijn voor de regionale bedrijven !
    Heb het spel N33 van RWS genoeg van opgestoken! Daar is het laatste woord nog niet over gesproken.

  • RWS wil ich bij de zuidelijke ringweg zelf 80 miljoen toe te eigenen om zich zelf aan het werk te houden.

    • Niet echt productief om zo maar van alles te roepen, zonder het te duiden. RWS zal ook projectkosten hebben. Maar dit gaat daar niet over maar over de aanbesteding. Wat mij betreft staat in de aanbesteding dat de hoofdaannemer (een van de grote jongens) Bij voorkeur regionale onderaannemers gebruikt en dat alle (ook buitenlandse) onderaannemers hun personeel volgens de Nederlandse wegenbouwers CAO moeten betalen en behandelen.

  • Zij moeten door het ministerie van Infra & Milieu betaald worden en niet door het werk !
    Deze heren/organisatie pikt geld van 2 kanten!

  • Mij is niet duidelijk waarom regionale bedrijven niet samenwerken om een grote opdracht binnen te halen.

    • Ga er eens kijken Arie. Dan zul je zien dat minderjarige kindertjes uit Bangladesh met grote emmers water bezig zijn om de put leeg te scheppen en dit water naar de gracht slepen.

      • MarcS/Jack,
        Zolang de kindertjes hier door de culturele elite een veel beter leven hebben dan in hun geboorteland kan ik er gepaste vrede mee hebben. Erger is de plaats waar het smerige water uit de kelder van HET MONSTRUM wordt gedropt. Is daar een sluitende vergunning voor ? Toch maar eens navraag doen bij Dag Isthi.

  • Wat denk je wat een grote bouwondernemer tegen "een klein aannnemertje" uit de provincie zal gaan zeggen? Je kunt dit of dat deel van het werk krijgen, maar je offerte is te hoog, je moet met je prijs naar beneden....
    Onderaannemer zegt dit niet te kunnen dus heeft de hoofdaannemer de handen vrij om legitiem een in zijn bedrijfsvoering passende onderaannemer te kiezen.

    Je wilt niet weten hoe Koop zijn imperium destijds zo groot heeft kunnen worden.

  • Middenweg je hebt volkomen gelijk, de grote 6 in Nederland kleden net als Henk Koop dat deed volledig uit.In mn tijd bij Koop als hoofduitvoerder kregen we opdracht ieder 6 mnd te laten wachten en een was bijzonder dat was een straatmakers bedrijf die kreeg elke vrijdag de bon en maandags geld.Alle onder aannemers werden in de financiele problemen gebracht en voor 1 gulden over genomen.Noordelijke aannemers moeten zich niet laten uitkleden, kijk naar zand leverancier vd Velde Nieuwe Pekela die zei tegen de BAM mijn prijs en ik rij zelf anders geen zand.Gem Veendam bood zand aan BAM zei 50 % v.d.prijs en geen zand.Nieboer was goed voor de bouwvakantie ! Vakantie over werk over !Kan je vele voorbeelden noemen ! N 33 de 4 keuze heren RWS waren ook de projectleiders van 4 van de laatste aannemers.Het onderonsje A12 projectleider project BAM kreeg zn eigen aannemer op de N 33.

    • Eerlijk gezegd kan ik het allemaal nauwelijks volgen wat je opschrijft. Wanneer je zo overtuigd bent van je gelijk en het waar is dat er overal strafbare feiten worden gepleegd zonder dat iemand er iets aan doet dan moet je aangifte doen. Hier voortdurend onduidelijke verhalen over onrecht dat noordelijke bedrijven is aangedaan helpt niet echt.
      Wel heel jammer dat je niet ingaat op mijn eerdere vraag waarom noordelijke bedrijven niet een consortium aangaan om zo meer kans te maken op een grote opdracht.

  • Daat antwoord kan ik je wel geven Sjaak, al zul je dit gelijk uit gaan leggen als de postings van Muijzert.

    Als enkele kleine(re) bedrijven al een soort van consortium aan zouden gaan, dan kom je hiermee nog niet tussen de gevestigde orde terecht, met andere woorden, je maakt totaal geen kans om je tussen de bestaande bouwgiganten te gaan nestelen, laat staan dat jij met hun prijzen kunt gaan concurreren.

    De z.g. bouwfraude affaire mag dan wel geschiedenis zijn, de spelregels zijn en blijven echter hetzelfde.

  • Middenweg wanneer de noordelijke bedrijven samen gaan in een aparte werk BV dan moeten ze met hun eigen prijzen/kosten op tafel en dat hoeft bij een van de 8 grote consortia niet.Daar blijft alles binnen kamers.De groten persen de kleintjes uit en de regionale bedrijven willen het werk zelf doen en willen en persen de onderaannemers niet zo uit als de groten doen. RWS eist van aannemers dat ze moeten aantonen of dergelijke grote werken eerder hebben uit gevoerd. Antwoord voor de regio NEE.Dus ze worden door de koning (RWS) binnen het koninkrijk uit gesloten.Geen schijn van kans.
    Tijdens de gunning mogen de afgevallen bedrijven bezwaar maken.Niemand doet dat omdat ze bang zijn voor RWS om uitgesloten te worden en op de zwarte lijst te komen.De macht van RWS is almachtig !

Recente berichten

Herfstweer blijft nog eventjes in de kast

Het mooie weer blijft de komende dagen hangen, want de temperatuur zal overdag niet onder…

5 uur geleden

Clublegende Erik Nevland keert terug naar Euroborg voor oefenwedstrijd tegen FC Groningen

Clublegende Erik Nevland keert terug naar stadion Euroborg. En niet zo maar, want de Noor…

8 uur geleden

Wat vinden Groningers echt belangrijk? | OOG Thermometer

Een 6,9 voor veiligheid. Een 7,5 voor geluk. En 7,7 voor hun woning. Op deze…

9 uur geleden

Beide gewonden van schietpartij De Kring ingesloten voor verhoor

De politie heeft details bekend gemaakt van de twee verdachten die woensdagavond werden aangehouden vanwege…

9 uur geleden

Kledingbank Maxima heeft tekort aan jassen voor mannen

Kledingbank Maxima geeft kleding weg aan mensen met een laag inkomen of met een uitkering.…

11 uur geleden

Stadsbestuur baalt van kabinetsplannen

Het Groninger stadsbestuur baalt van de plannen van het kabinet zoals die in het regeerakkoord…

12 uur geleden