Gemeenten slaan alarm over PGB’s

nieuws
foto: SP Den Haag

Groningen stuurt samen met andere grote gemeenten volgend week een brandbrief naar het kabinet over de overgangsregeling van het persoonsgebonden budget. De gemeenten moeten 25 procent op de regeling korten, terwijl iedereen die nu een pgb heeft volgens de regeling nog één jaar dezelfde zorg en dezelfde hulpverlener mag houden.

De gemeenten zeggen dat ze de bezuiniging alleen kunnen realiseren als ze met de pgb-houders kunnen overleggen. Evenwel krijgen de gemeenten pas in september van het Rijk te horen wie er een pgb ontvangt. Een onmogelijke opdracht, aldus de gemeenten. In Groningen gaat het om duizenden gesprekken, waarvoor extra personeel ingehuurd moet worden.Het tekort kan voor de gemeente Groningen oplopen tot 14,5 miljoen euro.

Van alle taken waarvoor de gemeente Groningen in 2015 verantwoordelijk voor wordt, gaat op dit moment meer dan de helft van het budget op aan pgb’s. Dat kan dus een flinke strop opleveren. De gemeenten hopen dat het Rijk bereid voor één jaar af te zien van de korting op het budget.