In Noord-Nederland maken vooral meisjes gebruik van de psychische noodzorg. Dat blijkt uit het onderzoek Uit TRAILS, waarbij zo’n 2.300 kinderen en jongeren langdurig gevolgd worden. Uit het onderzoek blijkt ook dat jongeren in eerst instantie bij de huisarts aankloppen voor hulp.
Onderzoekers van het UMCG peilden tien jaar lang in welke mate kinderen en jongeren psychische problemen hebben en om hulp vragen. Er is een opmerkelijke stijging te zien. Op 11-jarige leeftijd gebruikt 20 procent zorg in verband met emotionele of gedragsproblemen, op 19-jarige leeftijd is dit gestegen tot 32 procent. Deze stijging ontstaat vooral door de hulpvraag van meisjes.
Het overgrote deel van deze jongeren komt met zijn problemen bij de huisarts. Meestal worden ze daar ook direct geholpen. Een minderheid, 5 procent, komt terecht in de jeugdzorg en een even klein deel in de jeugdpsychiatrie. Jongeren uit eenoudergezinnen, armere gezinnen en jongeren met gescheiden ouders blijken de meeste zorg te vragen. Veel jongeren geven ook aan dat ze problemen op school hebben.