Foto: Sebastiaan Scheffer
Er werd hard gewerkt dinsdag op de elektronica afdeling van de Jonge Onderzoekers. Tieners waren daar druk bezig met het maken van een aardbevingsdetector.
“Het is mijn eigen uitvinding”, vertelt docent Richard Oostmeijer. “In de vakanties mogen kinderen op onze afdeling een werkstuk maken. Met de aardbevingen in de provincie die al maanden het nieuws beheersen dacht ik dat het leuk zou zijn om een aardbevingsdetector te maken.”
“In het begin snapte ik het niet zo goed, maar uiteindelijk blijkt het ontzettend leuk te zijn”, zegt Ymar Prins. Ymar is één van de kinderen die zich heeft aangemeld. “Eerst zijn we druk bezig geweest met solderen en nu moet ik het werkende zien te krijgen.”
De detector bestaat uit een pennetje dat bij de geringste beweging contact maakt waardoor een led-lampje gaat branden. “De kinderen kunnen deze aan de muur hangen. Als er een trilling plaatsvindt gaat het lampje branden en kunnen ze dus zien dat er een aardbeving is geweest.”
Zelf een Koploper of een SNG Sprinter besturen? Sinds deze week kan het in de…
Een groep kinderen uit Thesinge heeft een bezoek gebracht aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Volgens Roelie…
Rijkswaterstaat wordt gevraagd om geluidsmetingen te doen bij De Frontier. Aanleiding is de overlast die…
Maria Romp en Freerk de Boer uit Haren zijn vanmiddag te zien in het televisieprogramma…
Automobilisten doen er volgens natuurbeheerders de komende dagen verstandig aan om extra alert te zijn…
Gorecht leed kostbaar puntverlies in de titelrace in 2I, Helpman wist een degradatiewedstrijd niet te…
Bekijk reacties
De aardbevingen in Groningen zijn zo zwaar dat er een detector nodig is om ze te voelen?
Je kan zien dat er een aardbeving geweest is. Dus leuk voor als je lag te slapen en niet wakker bent geworden van de beving. En daarnaast, dit is gemaakt door kinderen, dus moet je er niet zo'n serieus punt van maken.