Categorieën: Nieuws

Jonge Democraten: Geen euro naar FC Groningen

De Jonge Democraten, de jongerenorganisatie van D66, wil niet dat FC Groningen minder huur gaat betalen voor de Euroborg. De FC onderhandelt daarover met de gemeente omdat de club vreest de begroting voor volgend seizoen niet rond te krijgen.

Volgens de Jonge Democraten zou dat een verkapte vorm van subsidie zijn en zou daarmee de belastingbetaler opdraaien voor tekorten van een commerciële instelling.

“Een grote voetbalclub als FC Groningen, die tonnen uitgeeft aan de inkoop van spelers, hoeft niet financieel gecompenseerd te worden door de gemeente voor investeringen die slecht uitpakken,” aldus Marjolein Niewijk, voorzitter van de Jonge Democraten Groningen.

André Huitenga

Bekijk reacties

  • Dit is toch datzelfde groepje dat XTC wil uitdelen op festivals? Waar bemoeien zij zich mee...

  • Nou inderdaad zeg. FC Groningen dient een groot maatschappelijk belang, dat mag wel een paar centen kosten.

    • Het gemiddelde salaris van FC Groningen bedraagt momenteel € 250.000 hoezo maatschappelijk

  • Wel de clubkleuren gebruiken als "jonge democraten" en drugs uit delen en profiteren van de landelijke uitstraling van FC Groningen, maar er niet aan mee willen betalen.
    De jonge democraten hebben helemaal afgedaan!

  • D66 afdeling Groningen waarvan het merendeel is afkomstig uit de Randstad. Van hieruit treedt enige belangenverstrengeling op. Ajax bevooroordelen ten koste van onze FC. Onze FC bankroet maken!

    En inderdaad; FC Groningen dient een groot maatschappelijk belang.

  • Komen naar Groningen om een flutstudie te doen, en naar een paar jaar denken ze op de vleugels (electorale succes)van de Kleine Veilingmeester, een grote te bek te hebben over wat het beste voor ons stadje is.

    Zou goed zijn als een bepaalde supportersgroep van de FC eens langs gaat bij een ledenvergadering van deze 020-supporters.

    Met vriendelijke groet

    • Doe er lekker zelf wat aan ipv anderen op te hitsen.
      Of durf jij alleen stoere dingen te zeggen vanachter je pc?

      • Zelf is VSH niet verder gekomen dan 8 jaar havo en nu verwijt hij anderen dat ze wel iets van hun leven willen maken.
        Een en al frustratie die bij hem spreekt.

  • FC Groningen dient een groot maatschappelijk belang ? Dat is aan het salaris van de voetballers en de transfer bedragen niet te zien.

  • Wat weer een frustraties! Laat die jongeren toch zeggen wat ze willen. Ze hebben in elk geval een inhoudelijk argument. Dat kan van de meeste reageerders hier niet worden gezegd.
    Die vinden het wel heel lastig om een ander zijn opvattingen te gunnen.
    Om te hopen dat dat de jongelui geweld wordt aangedaan vanwege een mening past beter in een dictatoriaal land als Rusland dan in Groningen!

  • “Een grote voetbalclub als FC Groningen, die tonnen uitgeeft aan de inkoop van spelers, hoeft niet financieel gecompenseerd te worden door de gemeente voor investeringen die slecht uitpakken,” aldus Marjolein Niewijk, voorzitter van de Jonge Democraten Groningen.

    VOLLEDIG MEE EENS !!!

  • FC Groningen wil in ruil voor de huurverlaging het aandeel in de onderhoudskosten van de gemeente overnemen. Het zou dan voor de gemeente niets uitmaken omdat ze die drie ton aan onderhoud kwijt zijn. Maar hoe loont het dan voor de FC. Kunnen zij het onderhoud zo veel goedkoper doen? Of krijgen we een gevalletje Martiniplaza, waarbij de gemeente over tien jaar miljoenen in achterstallig onderhoud moet steken?

  • hmm..te vroeg op plaatsen gedrukt moderatie, eerste versie kan weg misschien?

    Volgens Hans Nijland is zijn voorstel kostenneutraal. Tegen een bedrag ineens nemen zij de onderhoudskosten voor 20 jaar over. FC Groningen draagt nu jaarlijks bij aan die kosten en Euroborg NV evenzo.
    Verder, Groningen is zo’n 20% kwijt aan huisvesting, de gemiddelde eredivisieclub 12%. Groningen zit dus hoog in de boom, waarom? Kun je eerst uitzoeken.
    Groningen kost belasting zeggen mensen hier, hoeveel zou zo’n club betalen? Meer dan het kost? Nettobetaler.
    Verder, het was de gemeente die zelf voor deze eindconstructie heeft gekozen en enig aandeelhouder van de Euroborg wilde zijn. Daarbij hoort een bepaalde verantwoording, ook voor je gebruikers. Ook met ander gebruikers vindt er afstemming plaats en bv de bioscoop is zeker in de begin jaren ondersteunt. Betaald die ondertussen al marktconform?
    De kans bestaat dus dat er ook met andere gebruikers nu danwel in toekomst gesprekken over de voorwaarden zijn. Inherent aan enig aandeelhouder zijn en in barre economische tijden kan dat soms minder huur betalen hebben als uitkomst.
    Verder, FC Groningen is ook slachtoffer van diezelfde gemeente. Stadion moest persé onder architectuur gebouwd worden om maar es wat te noemen, prestige van gemeente destijds. Daardoor waren de aanpassingen die er gedaan zijn in loop van jaren zeer prijzig en lastig.
    Als je weet dat de huurprijs van Groningen eigenlijk gewoon een soort hypotheek is. Het terugbetalen van een lening die bouw stadiondeel mogelijk maakte. Ook de uitbreidingen zijn op die manier gefinanceerd. Mede door dat onder architectuur bouwen vielen verbouwkosten nogal hoog uit en dat had dus een extra weerslag op de huurprijs.
    Dat die nu zo hoog is heeft mede te maken met keuze’s die de gemeente in het verleden en heeft gemaakt en niet met keuze’s FC Groningen.
    Aangezien het allemaal geleend geld betreft wordt er dus ook niets extra in FC gestoken. Het duurt hooguit langer dat Euroborg NV, dus gemeente, geld van Groningen terug heeft. Maar als je Nijland moet geloven is dat niet geval.
    Maatschappelijk belang?
    En ook hier wordt weer alleen naar kosten gekeken. Geen directe en indirecte inkomsten? Geen directe/indirecte banen?, bv kroegeigenaren, die op een voetbalzondag duizenden Euro’s omzet draaien die broodnodig zijn vaak. Taxi’s, fietstaxi, bussen en mensen die daar deel brood mee verdienen. Verdere offspin?
    Eindhoven is enige stad die dat ooit es serieus onderzocht heeft in relatie tot PSV. Een plus voor hele stad van 35 miljoen per voetbalseizoen. Nu zal dat voor Groningen lager liggen, maar als je dat meeneemt kun je betwisten of dat belastinggeld dan wel zo slecht besteed is als het om paar ton per jaar gaat.
    Laat onverlet, en daar heb ik al paar jaar kritiek op dat Groningen financieel probleem heeft. Net als vele clubs overigens. En dat ze misschien wat te lang gehoopt hebben dat het wel weer goed zou komen. Neemt niet weg dat Groningen al flink aan snijden is geweest, maar is in deze tijd niet genoeg nog. Economie moet gewoon weer op gang komen.
    Maar aan de kostenkant kun je ook wat doen, en dat is oa naar diegene stappen waar je van huurt om te kijken of er wat aan die kant te doen valt. En dat dat in dit geval de gemeente is heeft de gemeente aan zichzelf te danken. Ook de gemeente zelf zoekt ongetwijfeld naar wegen om in deze tijden goedkoper te kunnen huisvesten, inkopen enz.
    Dat Groningen dat bij de gemeente moet doen omdat zij enig aandeelhouder is van Euroborg NV is een keuze van gemeente geweest, daar kan de FC weinig aan doen. Ze hadden het ook aan commerciële partijen kunnen laten, hadden ze hier nu ook niet mee te maken gehad.

    • commerciële partijen zijn niet geïnteresseerd onder dit soort voorwaarden een voetbalclub te steunen. En voor de resten als je de kosten voor de gemeente aan politie inzet ed ook rekent vallen die baten nogal tegen. Zeker aangezien mensen ook wel in kroegjes gaan zitten zonder betaald voetbal. Daarnaast staat de gemeente Groningen ook nog eens garant voor het peperdure nieuwe trainingscomplex en de catering in de Euroborg zelf.

      • Eric,er zaten gewoon commerciële partijen onder de founders van de Euroborg, ook banken. Er bleef echter een gat over. Een gat waar de gemeente is in gesprongen. Dat bedrag is altijd benoemd als lening, waarna Fc Groningen de verplichting is aangegaan Euroborg voor tientallen jaren te huren. Looptijd en huur = dat bedrag en elk jaar een bedrag als bijdrage voor onderhoud, namelijk 264.000 Euro.
        Die van horeca mag je me uitleggen. Euroborg nv verhuurt stadiondeel inclusief horecaruimte aan Fc Groningen. De horeca is ondergebracht in aparte bv waarvan 50% bij Fc Groningen ligt en sinds samenwerking met catering Martiniplaza 50 % bij plaza. Bij plaza heeft gemeente Groningen, net als andere culturele instellingen een vinger in de pap, maar zie nog niet hoe dat garant staan is. Overigens zou fc Groningen graag 100% vd aandelen van de horeca bv in handen krijgen. Het ontbreekt echter aan middelen om die andere 50% te verkrijgen. Wel is het zo dat aantal verbouwingen oa on horeca meegefinanceerd is door Euroborg NV.Dit leidde tot huuraanpassing, dus hogere huur.
        Politiekosten. Tja, ook zo'n eeuwige discussie. Politie is gewoon verantwoordelijk voor veiligheid openbare ruimte, bij welk evenement dan ook. Kosten vallen bij fc Groningen erg mee en zijn navenant gedaald na komst Euroborg. Ivm bv Feyenoord stellen die kosten niet zoveel voor en denk dat vele andere evenementen in stad met vergelijkbare bezoekersaantallen daar ook niet voor onderdoen.
        Dan je verhaal over horeca en de opmerking dat die mensen anders ook wel in kroeg zaten. Ten eerste de enige Zondagen dat ik in kroeg zit is voor en na thuiswedstrijd FC Groningen. ik zit dan in kroeg met mensen uit Assen, Beilen, Hoogeveen, Winschoten, Veendam enzelfs mensen uit Westen. Mensen die alleen naar Groningen komen omdat Fc Groningen Speelt. Die kroeg draait elke voetbalzondag daardoor vele duizenden Euro's omzet. En dat een keer of zeventien per seizoen. Alleen de baten voor die ene kroeg, er zijn er meer,overstijgen haast al de Politiekosten. En ook die kroeg heeft personeel wat mede danzij fc een boterham verdient. Ook over die omzet wordt afgedragen aan belasting. Ik denk dat de offspin schromelijk onderschat wordt. Zoals gewoonlijk en zoals het bijna altijd gaat als het over dingen gaan die kosten, zoals bv cultuur.

      • Erik, jij weet hoe hoog de politiekosten bij een wedstrijd van FC Groningen zijn? Of gok je maar wat.

        BVO's hebben zelf een uitgebreid veiligheidsapparaat, vergeleken met andere evenementen is de politie-inzet bij FC Groningen, zeker wanneer afgezet tegen het aantal bezoekers, echt minimaal.

Recente berichten

D66 zet leraren in het zonnetje op Dag van de Leraar: “Vmbo en mbo mag meer waardering krijgen”

De fractie van D66 heeft vrijdag een groot aantal vmbo-scholen in de gemeente bezocht om…

2 uur geleden

Man met grote hoeveelheid geld en hard- en softdrugs na achtervolging aangehouden

Politieagenten hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag in de binnenstad, na een achtervolging,…

4 uur geleden

Kabinet gaat niet voor komst uitstootvrije binnensteden liggen

Groningen kan doorgaan met de komst van een zero-emissiezone in de binnenstad. Het kabinet had…

4 uur geleden

Man aangehouden voor schietincident in bar Vinkhuizen

De politie heeft een 39-jarige man uit Groningen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een…

5 uur geleden

Voorstel voor nieuwe ringweg ten westen van Stad is voorbarig: “Wij zitten anders in de wedstrijd”

Het voorstel om een nieuwe ringweg ten westen van de stad aan te leggen, waardoor…

7 uur geleden

Flow Festival strijkt zaterdag voor het eerst neer in Beijum: “We hopen dat het niet bij één editie blijft”

Op het terrein aan de Melsemaheerd in Beijum, waar tot 2012 verpleeghuis Innersdijk stond, vindt…

8 uur geleden