De Buurtvereniging van de Noorderplantsoenbuurt geeft woensdag het Noorderstation zijn naam terug. De vereniging hangt twee banieren met die naam aan de gevels van het stationsgebouw.
Het station kreeg zijn naam toen 130 jaar geleden de spoorlijn Groningen – Delfzijl werd geopend. Met de afbraak van het stationsgebouw in 1973 kreeg het station de naam “Groningen Noord”.
De buurtvereniging wil de oude naam terug. Ze heeft inmiddels bij onder meer de gemeente en de NS om een officiële wijziging van de naam gevraagd.
Het is ProRail niet gelukt om het spoor tussen het Hoofdstation en Groningen-Europapark te herstellen.…
Vanaf 2027 zullen de eerste studentenwoningen op de Zernike Campus in gebruik kunnen worden genomen.…
Halverwege december fietsen zo’n twintig medewerkers van het Beatrix Kinderziekenhuis in het UMCG naar het 3FM…
Het college van burgemeester en wethouders in Groningen heeft besloten de individuele inkomenstoeslag (IIT) niet…
De Eikenlaan is vanaf komende maandag elf dagen afgesloten rond het spoorviaduct tussen de Asingastraat…
Zorginstelling MEE Noord heeft haar uitstel van betaling opgelost. Met een nieuwe Raad van Bestuur…
Bekijk reacties
Tja, in de volksmond is het ook nog steeds Noorderstation. Hetzelfde geldt ook voor het Hoofdstation, dat is nooit echt Groningen CS geweest.
Het is ook geen "Groningen CS", het is gewoon "Groningen". Overigens kunnen de mensen een officiële naamswijziging wel op hun buik schrijven, want het woord "station" gebruiken in een stationsnaam is niet consistent en logisch als je kijkt naar alle andere stationsnamen in Nederland.
Wat wel kans van slagen heeft, is het aanpassen van de naam op de bussen. Dat is met het Hoofdstation ook gelukt, dus dat staat nu keurig op de bussen. Dat moet met Noorderstation ook kunnen.
Heel handig ook. Ergens bestemming invullen (automaat, reisplanner), staat daar Noorderstation ipv Groningen Noord.
Ja voor de stadjers is het duidelijk, voor de meeste ommelanders ook wel. Maar de rest van Nederland snap daar uiteraard geen jota van.
In de volksmond is het inderdaad heel lang Noorderstation geweest. Maar officeel heeft het station nooit zo geheten. Toen de spoorlijn werd geopend had het de naam Groningen Halte Staats Spoor, dit is later gewijzigd in Groningen Noord.
Ik denk dat de benaming Noorderstation alleen in de volksmond blijft bestaan...
Ik ben geboren in de Moushorn (70 jaar geleden) en ik weet niet anders dat het in de volksmond altijd al Noorderstation genoemd werd.