Categorieën: Nieuws

Man slaat barkeepster

Een 64 jarige man uit Groningen is in de nacht van vrijdag op zaterdag door de politie aangehouden.

De stadjers bezocht een café aan de Oude Ebbingestaat en gedroeg zich daar erg vervelend. Toen de barkeepster daar iets van zei gaf de man haar een klap in het gezicht. De gewaarschuwde politie hield de man aan, hij werd ingesloten.

Er wordt proces verbaal opgemaakt van het incident.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Zeer hooggeachte OOG-redactie.

    Hoe weet u dat deze 56-jarige een Stadjer was? Ingeschreven staan bij de GBA van de gemeente Groningen maakt je nog niet gelijk een Stadjer*.

    Schrijf ik mij morgen in bij de GBA van Nuuk(Groenland) dan ben ik ook niet gelijk een Innuit (Eskimo). Schrijf ik mij morgen in bij de GBA van Den Haag, dan ben ik nog lang géén Hagenees. Betrek ik morgen een pand in de Eerste Leliedwarsstraat (Amsterdam) dan ben ik geen Jordanees.

    Concept defenitie van een Stadjer: een inwoner van de knusse provinciestad Groningen. Deze persoon woont hier sinds zijn geboorte, dan wel woont hij hier minimaal vijfentwintig jaar. Verder is een sterke emotionele binding die tot uiting komt in woord (accent) of daad (bijvoorbeeld tatoeage van Olle Grieze op een kuit)een vereiste om een bij de GBA van Groningen ingeschreven persoon als Stadjer te herkennen.

    Met vriendelijke groet

    * Stadjer is een waardevrij begrip. Een Stadjer is vanwege het feit dat ze Stadjer zijn niet meer of minder dan een niet Stadjer zijnde inwoner van de stad Groningen. Ken heel onaangename en asociale Stadjers. Wat betreft een onaangename Stadjer: daarvoor hoef ik soms alleen maar in de spiegel te kijken!

      • Dit zal wel een briljante Godwin-vrije reactie van je zijn, maar mij ontgaat volledig wat je probeert te zeggen.

        Met vriendelijke groet

      • Aangezien niet iedereen jouw feilloze instinct heeft over wie Stadjer is en wie niet, zou dat handig zijn. Dan weet de OOOG-redactie ook wie ze wel of niet stadjer mogen noemen. Of we hanteren gewoon de GBA inschrijving en die aan de RuG ofwel Hanze.

    • OOGTV kan inderdaad niet uit een politiebericht opmaken of het een "Stadjer" betreft. Laat OOGTV het dan gewoon bij "Inwoner van de stad Groningen" houden.

      "Stadjer" is een soort beschermde titel, net als Hagenees. Van Wikipedia:

      "Naast Hagenaar kan een inwoner van Den Haag ook Hagenees worden genoemd. Met deze informele term worden personen aangeduid die geboren en getogen zijn in Den Haag en daar bij voorkeur ook nog wonen. Een Hagenaar kan ook iemand zijn die niet geboren en getogen is in Den Haag, maar daar wel woont. Hoewel het woord Hagenees niet per se een negatieve connotatie heeft, zal lang niet elke inwoner van de stad er prijs op stellen als Hagenees te worden aangeduid. Een andere definitie is dat Hagenezen de mensen zijn die plat Haags praten, terwijl Hagenaars de mensen zijn die voornaam Haags spreken".

      Maar hoe hoog ik OOGTV ook heb zitten, het juist hanteren van de het begrip "Stadjer" gaat ze niet zo goed af.

      Met vriendelijke groet

      • Als je al een keer uit de Drie Uiltjes gegooid bent, ben je in ieder geval goed op weg om Stadjer te worden (volgens jouw definitie dan).

  • Mijn definitie: informele term voor een in Groningen geboren en getogen persoon, dan wel iemand die hier al geruime tijd woont, en die door woord (Stads Groninger dialect)en/of gebaar laat zien zich niet te schamen voor zijn Groninger zijn.

    Nergens impliceer dus ik dat het zijn van een idiote ruziezoeker die niet tegen drank kan, bijdraagt aan het herkent worden als een Stadjer.

    Met vriendelijke groet

    @ OOGTV-redactie. Stadjer is een informele term. Iemand die ingeschreven staat bij de GBA van Groningen is niet automatisch een Stadjer!

    • Omdat je zei dat je veel Ken heel onaangename en asociale Stadjers kent VSH. Deze man (als hij er al niet een is) heeft toch minsten aspiraties om er een te worden.

  • Wat een enorme flauwekuldiscussie over een non-onderwerp.
    Kennelijk is in de ogen van sommigen een Stadjer meer of minder waard dan iemand die dat niet is en telt diens mening over lokale kwesties ook zwaarder. Wat een onzin! Lijkt me nogal xenofoob.
    Inhoud lijkt mij heel wat belangrijker dan afkomst, al denken ze daar in sommige minder ontwikkelde culturen anders over.

    • @ Marc, als ik schrijf dat ik onsympathieke Stadjers ken, impliceer ik niet dat de Stadjer onsympathiek is.
      Wil er als Stadjer (één op de vier "n"-en wordt door mij ingeslikt) mee aantoon'n, dat een Stadjer niet beter of minder is dan een student of andere inwoner van de stad.

      @ Jack

      Man, man, man wat lees je toch slecht. Stel duidelijk in eerdere reactie dat de informele term Stadjer waardevrij is.

      Wat heeft het feit dat ik de OOGTV er op wijs dat je niet zomaar een Stadjer of Hagenees bent op het moment dat je bij de GBA van Groningen of Den Haag inschrijft, met xenofobie te maken? Niets.

      De relevantie van het onderwerp is omdat bijvoorbeeld de PvdA weleens met de abusievelijk term Stadjers schermen. Als bijvoorbeeld via mistige internetenquete, deelnemers aan die enquete positief over een stedenbouwkundig feit zijn.

      Voorbeeld:

      De Tasmantoren is het voorbeeld van de idioterie dat een middelmatige Hollandse jurist als Frank de Vries zich op Groningen mag uitleven.
      De Stadjers in Oosterhogebrug vinden het een veel grotere misdaad dan mensen niet-Stadjers die slechts een paar jaar in OHB wonen. Omdat de laatsten hebben dankzij de hufterigheid van Frankie LANDMARKS de Vries, nooit het dorp in een stad-gevoel van pre-Tasmantoren OHB gekend, en missen het daardoor ook niet.

      Met vriendelijke groet

  • Jack

    Inhoud belangrijker dan afkomst? Wat een onzin.

    Voorbeeld 1.

    Als ik naar Maastricht verhuis, en de inwoners van Maastricht kiezen via een referendum voor het worden van Almere-aan-de-Maas, dan zal ik wel denken "dat zou ik niet doen", maar ik zou niet tegen de wens van de Maastrichtenaar ingaan. Zal niet door bij een referendum tegen de wens van de meerderheid van de Maastrichtenaar in te stemmen.

    Vind dat die Maastrichtenaar toch door - wettelijk misschien niet vatbare - historische verbondenheid, er toch meer over te zeggen heeft.

    Hoe onzalig het plan ook zou vinden, ik zou niet meedoen aan dat referendum. Noem dat bescheidenheid.

    Voorbeeld 2.

    Stel wij zouden grote vrienden worden. En om
    een bepaalde reden zou ik jouw huisgenoot worden. Kan ik gezien mij grotere smaakontwikkeling de inrichting ten goede willen veranderen. Doe ik niet. Uit een zekerheid bescheidenheid zal ik de gevolgen van jouw wansmaak (moet wel gezien je voorkeur voor verschrikkelijke nieuwbouw)als nieuwkomer accepteren.

    Met vriendelijke groet

    • Dit heeft allemaal helemaal niks te maken met het feit of iemand wel of niet een Stadjer is.
      Je verwart een aantal zaken met elkaar.

      In de pers wordt al heel lang de term Stadjer gebruikt voor een inwoner van de stad Groningen. Niet meer en niet minder.
      Ieder individu kan natuurlijk allemaal verschillende associaties hebben met dat begrip. Gezien jouw opvattingen die je vaak ventileert over Friezen, zuiderlingen, oosterlingen, westerlingen of andere niet-Stadjers maak ik op dat Stadjers (volgens jouw definitie) het maar met zichzelf getroffen hebben.
      Dat soort impliciete of expliciete opvattingen getuigen van xenofobie.

      • Afgezien van arrogante Hollanders (Noord -en Zuid Holland) en zelfingenomen inteelt-Hollanders (Friesland), kun je mij op weinig xenofobie betrappen.

        Als biograaf van mij zou jij moeten weten dat ik (sterk generaliserend) veel waardering voor... de Molukse Nederlanders heb, dat ik Alewieten (Turkije)en Aleviten (Syrie en Libanon) hoog heb zitten, dat ik de Chinees hoog heb zitten, dat ik Drenten/Tukkers/Achterhoekers heb, dat ik die dappere Koerden zo ontzettend hun eigen land gun, dat ik Duitsland een tof land vind, dat ik overduidelijk fan ben van Groningen-spelers met een Surinaamse achtergrond (Zeefuik-fan)ben, dat ik het kleine miljard voor de Zuidelijke Fileverplaatsing liever naar de toppers in de regio Eindhoven zie gaan...

        Met vriendelijke groet

      • Misschien had ik beter de term ' vooringenomen' moeten gebruiken.
        Bewondering voor de door jouw genoemde groepen is niet op feiten gebaseerd net als je afschuw van anderen.
        Het indelen van mensen in groepen en dan die groepen kwalificaties geven die kenmerkend zouden zijn voor individuele leden is nogal kortzichtig. En dom!

  • Over de pers.

    Net als vele andere HBO opleidingen, stelt HBO journalistiek bar weinig meer voor. Bij RTL Z nieuws(in veel opzichten beter/objectiever dan het NOS-journaal) nieuws, heb je bijvoorbeeld Marc de Jong die het met buitenlandse gasten stelselmatig over Holland heeft, waar hij "The Netherlands" bedoeld.

    De Nederlandse pers is voor mij niet een maatstaf.

    Met vriendelijke groet

Recente berichten

Zonnig najaarsweer tot na het weekend, daarna klopt de herfst aan de deur

De komende dagen is het nog steeds een beetje nazomeren in Groningen. Aangename temperaturen, flink…

3 uur geleden

Winkelcentrum Paddepoel moet opener uitstraling krijgen: “Het is nu een eiland in een zee van asfalt”

Winkelcentrum Paddepoel moet een opener uitstraling krijgen. Voor voetgangers en fietsers moet het aantrekkelijker worden…

3 uur geleden

Twee gewonden bij schietincident op woonwagenkamp De Kring bij Hoogkerk (update)

Op woonwagenkamp De Kring bij Hoogkerk heeft woensdagavond een schietincident plaatsgevonden. Daarbij zijn twee mensen…

5 uur geleden

Gemeente gaat onderzoek doen naar verkoop studentenhuizen: “Geluiden zijn verschillend”

De gemeente Groningen gaat samen met het steunpunt Huren onderzoek doen naar de verkoop van…

6 uur geleden

Langstzittend raadslid Amrut Sijbolts dient na ruim veertien jaar ontslag in

Na veertien jaar in de gemeenteraad van Groningen heeft Amrut Sijbolts zijn ontslag ingediend. Daarmee…

7 uur geleden

GON is voorbeeld dat je markt uit de zorg moet halen: “Wel zorgen over aantal tieners dat vastloopt in onderwijs”

Vijf jaar na de invoering van het gebiedsondersteuningsnetwerk, het GON, kan gesproken worden van een…

7 uur geleden