Categorieën: Nieuws

Partijen willen spoeddebat over RUG-feestje

De Stadspartij en het CDA willen een spoeddebat over het feit dat veel ondernemers in de binnenstad zich gedupeerd voelen door het eindfeest van For Infinity, waarmee de Rijksuniversiteit Groningen zijn 400-jarige bestaan vierde.

Afgelopen zaterdag ging de binnenstad vrijwel op slot voor het eindfeest van het lustrum. Horecabedrijven aan het Waagplein moesten daardoor hun terras inleveren bij de organisatie van het feest.

Volgens Stadspartij en CDA werden de betrokken ondernemers hiervan te laat op de hoogte gebracht. Dat gebeurde onder verwijzing van regels die bedoeld zijn om de openbare orde en veiligheid te garanderen. Beide partijen willen van het stadsbestuur weten waarom dat nodig was.

André Huitenga

Bekijk reacties

    • Klopt..ze bouwen nu zelfs een speciaal gebouw voor de elite. Forum gaan ze het noemen.

  • Hoezo elite: het feestje was voor ALLE Groningers; een cadeautje van de RUG aan de stadsbewoners. En de RUG is een belangrijk bedrijf voor de regio-economie. Die mag toch wel een feestje vieren als ze ook nog iedereen uitnodigt ?

    • Je zult er maak je horecazaak met een terrasje hebben, en door hard te werken en risico's te nemen in deze economisch gure tijden je hoofd water proberen te houden, en dat gaat een PvdA-sjaal dragende ambtenaar zeggen dat zo'n RUG feestje toch moet kunnen.

      Heb het hierbij niet over jou Klaas. Schrijf dit naar aanleiding van een discussie waar ik getuige van was. Was een discussie tussen een burger een ambtenaar over - naar de smaak van de burger - de toenemende arrogantie van de RUG in deze stad. Was het vooral met de burger eens.

      Met vriendelijke groet

      • Als je een horecazaak hebt in de stad weet je dat je risico's loopt. Zou het terras bezet zijn geweest tijdens de huldiging van FC Groningen, of bij die van de basketballers van GazTerra Flames Donar ?
        En ook nog dit: als de onderneming instort als er een keertje een avond geen geld kan worden verdiend is het een slecht bedrijf.

      • Slecht bedrijf?

        Zijn veel horecazaken die sinds pak-em-beet 2010 langs de afgrond aan het lopen zijn. Heeft niet perse met slechte bedrijfsvoering te maken.

        Een kleine betalingsachterstand en/of liquiditeitsproblemen kunnen je net over het randje duwen. Een goede dagomzet kan het verschil zijn tussen wel of niet meer geleverd worden.

        Met vriendelijke groet

    • vandaar BLØF...

      De RuG is geen bedrijf, maar een onderwijsinstelling. Zonder RuG was Groningen een soort Almelo geweest (Een stoplicht springt op rood een andere op groen, in Almelo is altijd wat te doen). Voor een 400jarig bestaan vond ik het eigenlijk nog best mager.

      • Dat is waar. Groningen verpaupert door de gaswinning. 88% van de aardgasbaten werd gestoken in de Randstad. Groningen ontving slechts 1%. Gelukkig hebben we nog de RuG. Dit samenhangend met vrije openingstijden van de Horeca, hebben we toch nog een piepklein beetje economie. Het is oneerlijk verdeelt in Nederland!

    • Mee eens, kijk maar eens wat voor stad Goningen zou zijn zonder universiteit en dus zonder studenten. Dan wordt het een doorsnee provinciestadje zoals Leeuwarden zonder hart.

      • En wat is er mis met Leeuwarden? Tsja, handel voor Groningen zo`n RUG? Wellicht wel als het opnieuw de kwaliteit krijgt welke het pak `em beet tot een jaar of 30 terug kende. Nu zijn de RUG en de Hanzehogeschool min of meer verworden tot waar het IKEA voor meubilair staat, leerfabrieken in plaats van meubelfabrieken, veel volume, weinig kwaliteit, tot op heden heb ik nog nooit een kosten-baten analyse kunnen vinden waarin vermeld staat hoeveel Groningen uitgeeft aan RUG en Hanzehogeschool om deze universiteit en school te faciliteren en wat de gemeente Groningen er jaarlijks netto aan overhoudt. Om maar niet te spreken over wat er allemaal voor moet wijken.

      • Helemaal mee eens! Dat we te maken hebben met een flutuniversiteit en lachwekkende hogeschool* blijkt wel uit de bijzonder geringe bedrijfsmatige spin-off. Mensen die denken dat de RuG wat voorstelt, moeten eens naar de Eindhovense campus gaan!

        Verder is Groningen ook gewoon een groot dorp (Groot Loug in het Grunnegs). Een bescheiden provincieplaats dat opgevrolijkt wordt door de aanwezigheid van wat studenten.

        Met vriendelijke groet

        * Welke Nederlandse Hogeschool is Kampioen Absurde Studies? Denk hierbij aan studies als International and European Hiking Management (HBO liften)

      • @ Jack

        Maar wat je nu (zo als zo vaak trouwens) doet is het verwarren van de boodschap met de boodschapper.
        Dat ik na de HAVO niets heb afgemaakt, zegt vrij weinig over het door mij naar voren gebracht feit (!) dat de Hanzehogeschool een treurig stemmende diplomafabriek is.

        Met vriendelijke groet

        P.S

        Of de HAVO altijd minder is dan een pretstudie aan de Hanze? Misschien. Hangt denk ik van de het pakket van de Havist af, en ik welk jaar de Havist zijn examen deed. Denk dat de HAVO-eindexamen met natuurkunde, wiskunde B en scheikunde, van een aantal decennia terug, moeilijker is dan het vierde jaar Leisure Management bij de Hanze.

  • Elite? Volgens mij genoten duizenden Stadjers en Ommelanders van een gratis feest met topartiesten.

  • Klaas.

    De woede zit het hem niet in het feestje op zich, maar dat de RUG via oude-jongens-krentenbrood-netwerk van de elite*, regelt dat ondernemers en hun belangen, zo maar even aan kant geschoven worden door de lokale bestuurders.

    Met vriendelijke groet

    • Hoe weet je nu dat het via het ouwe jongens krente etc is gegaan en niet via een normale vergunningenprocedure dia ALLE organisatoren van festiviteiten op de Grote Markt moeten doorlopen ? Of zou de huldiging van Groningen en Donar ook via dat jouw bekende netwerk zijn gegaan ?

    • Heb de informatie uit een discussie tussen twee naast mij zittende personen. Discussie vond plaats in een druk café, dat ik bezocht terwijl mijn oor door een ontsteking dicht zat. Dus het fijne kan ik je niet meedelen.

      Maar dat ondernemers door de "elite" aan de kant gezet werden, dat is me duidelijk.

      Met vriendelijke groet

      * Elite heb je niet in Nederland. Zo'n trio als Staal (Vestia), De Vries (boekhouder)en Spies (mislukte minister)konden met zijn drieën even 2 miljard euro laten verdampen.

      In Nederland moet je bij bepaalde corpsen (studentenverenigingen) mee zien te kunnen draaien, je daar de belangrijkste mores ("bescherm elkaar en spuug op de rest) eigen maken, je aansluiten bij de juiste coterie (bijvoorbeeld een politieke als PvdA of VVD), zorgen dat je das goed strikt en je haar gekamd is, is dan kun je in Nederland meedraaien in het circuitje dat zich als "elite" herkent wil zien.

      Duitsland, daar heeft men elite. Merkel heeft een titel in een serieuze betawetenschap, spreekt Russisch en heeft een ragfijn gevoel voor naar welke econoom je moet luisteren. Rutte heeft een snelle babbel, een enge grimas en ?

      • Je hebt dus werkelijk geen flauw idee hoe dergelijke procedures en afwegingen verlopen. Je kunt alleen maar weer oude sleetse stokpaardjes van stal halen en je beroepen op kroegpraat of andere verzinsels. Hoe moeilijk kan het zijn om je tot de feiten te beperken en daarover een mening vormen.
        Ik weet ook totaal niet hoe dergelijke besluiten tot stand komen en kan er dus niets van vinden.

        Een spoeddebat is natuurlijk helemaal absurd, kan niets spoedeisends ontdekken aan het onderwerp.

      • Als we niet in Napels-op-de-Hondsrug, in de bananenmonarchie Nederland woonden. En niet woonden in een land waar het bereiken van een bestuurlijke functie niet wordt bepaald door het (voormalig) lidmaatschap van Vindicat, Minerva (Leiden) PvdA of VVD, dan zou je inderdaad van een reaguurder kunnen eisen dat deze zich tot de gepresenteerde feiten beperkt.

        Helaas leven we wel in een corrupt, van cliëntelisme en neopotisme aan elkaar hangend landje. Geen wonder dat je als land, met zo'n gore bestuurlijke kliek, zo hard achterop raakt bij een goed bestuurd buurland als Duitsland.

        En omdat de Nederlandse "journalisten" geen informatie/feiten boven water willen en/of kunnen krijgen, werk je als betrokken reaguurder met dingen die (al dan niet vertrouwelijk) opvangt.

        Met vriendelijke groet

        P.S

        Eén van de grootste bestuurlijke toppers van Nederland: VVD-er Geert Dales.

        http://nl.wikipedia.org/wiki/Geert_Dales

  • Shit happens. Als het regent zit er ook geen hond op je terras. Het is ook inherent aan de locatie dat een terras niet altijd mogelijk is.

  • Goudkantoor klaagde ook niet toen ze de Koning koffie mochten geven midden op het Waagplein.
    Soms win je, soms verlies je.

  • beter een spoeddebat over de onvermijdelijk lijkende milieuramp geheten ZRW en de lakse houding van bijna alle politieke partijen hier in.

  • Marc, bij dit soort onzin heb je helemaal niets te zeggen over je terras. Je mag het niet opzetten maar er wel voor betalen. Dit gebeurd regelmatig bij evenementen en niet alleen in Groningen.

    • Misschien je veilige publieke baantje na zoveel decennia eens opgeven, en je in de Grote Mensen Wereld van de private bedrijvigheid begeven!

      Met vriendelijke groet

      P.S.

      Het Wolthoorn-propagandavodje telt door zijn volledige afhankelijkheid van gemeentelijke subsidie natuurlijk niet als een (deel van) private onderneming.

      • Feiten zijn soms lastig in te passen in een geframede en geconstrueerde werkelijkheid. Heb zelf nooit in de publieke sector gewerkt, een (helaas) gering deel van mijn omzet komt wel uit de publieke sector.

        Ik zie wel dat heel veel zogenaamd zelfstandig ondernemers nogal eens de gewoonte hebben om alles wat de omzet verhoogt aan eigen inzet te wijten en tegenslag aan anderen toe te schrijven.

Recente berichten

Herfstweer blijft nog eventjes in de kast

Het mooie weer blijft de komende dagen hangen, want de temperatuur zal overdag niet onder…

6 uur geleden

Clublegende Erik Nevland keert terug naar Euroborg voor oefenwedstrijd tegen FC Groningen

Clublegende Erik Nevland keert terug naar stadion Euroborg. En niet zo maar, want de Noor…

8 uur geleden

Wat vinden Groningers echt belangrijk? | OOG Thermometer

Een 6,9 voor veiligheid. Een 7,5 voor geluk. En 7,7 voor hun woning. Op deze…

9 uur geleden

Beide gewonden van schietpartij De Kring ingesloten voor verhoor

De politie heeft details bekend gemaakt van de twee verdachten die woensdagavond werden aangehouden vanwege…

9 uur geleden

Kledingbank Maxima heeft tekort aan jassen voor mannen

Kledingbank Maxima geeft kleding weg aan mensen met een laag inkomen of met een uitkering.…

11 uur geleden

Stadsbestuur baalt van kabinetsplannen

Het Groninger stadsbestuur baalt van de plannen van het kabinet zoals die in het regeerakkoord…

12 uur geleden