Categorieën: Wijken

Hortusbuurt krijgt eigen wijkpand

Het is een droom die in vervulling gaat voor de medewerkers van de wijkvereniging van de Hortusbuurt. Binnenkort gaan namelijk de deuren open van hun eigen wijkpand.

“Het is een langgekoesterde wens”, zegt bestuurslid Yvonne de Gijs. “We konden vrij goedkoop aan dit pand in de Nieuwe Ebbingestraat komen. Het stond al een tijdje leeg, en hiervoor zat er een handelaar in tweedehands fietsen in gevestigd. Kortom het is nu van ons, maar er moet nog wel heel wat gebeuren.”

Medewerkers van de vereniging zijn daarom deze dagen druk bezig om er wat moois van te maken. “Gelukkig krijgen we daarbij hulp van verschillende ondernemers uit de buurt die ons van alles toeschuiven.” Wat er precies in het wijkpand gaat gebeuren is nog onbekend. “Wij vinden dat zoiets zich moet gaan ontwikkelen. Als ouderen vanuit de wijk de behoefte hebben om een koffieochtend te hebben, dan kunnen wij dat aanbieden. En zo is er een legio aan mogelijkheden.”

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Hoe wordt dit gefinancierd??? Zeker weer met subsidiegelden uit de publieke middelen. Weer over de balk gegooid geld voor linkse hobby´s zoals koffiedrinken, kleien voor kneusjes en kliederen met verf...

  • Eerlijk gezegd ontgaat mij het nut van een buurtpand voor zo'n klein probleemloos buurtje.
    Het lijkt me nog een hele toer om het allemaal rond te krijgen met vrijwilligers.

  • Een vereniging kan gewoon een hypotheek krijgen. Wel zou ik als in de buurtzijnde horeca goed kijken of hier een horecavergunning aan wordt verleend? Want daar is toch een stop op? Had dit niet bv bij het Simplonpand in gekund?

  • Lijkt me overigens niet dat dit door de gemeente Groningen wordt gefinancierd? Die zijn druk aan het bezuinigen op de andere buurthuizen... dan zou het echt belachelijk zijn als die hier ook nog eens een deel van het schaarse geld in zouden stoppen.

  • Mooi! Volgens mij is het een goed voorbeeld van de transitie die gaande is in onze maatschappij. Mensen organiseren (organizonderen) steeds meer leuke dingen van onderop.

    Niet wachen op de gemeente, de buren of wie dan ook, maar zelf het heft in eigen hand nemen. En daarbij vooral ook de realisatie dat als iedereen IETS doet, je samen HEEL VEEL MOOIS van de grond kunt krijgen. Ik denk dat er niet veel geld in omgaat persoonlijk.

    Volgens mij is het een mooi voorbeeld van deeleconomie. De een deelt zijn tijd, de ander zijn spullen en weer een ander zijn (bijvoorbeeld) fotografie- of yogakennis.

    En in een maatschappij / stad waarin mensen elkaar vaak niet kennen, is een stuk sociale binding nooit weg... ook in een "probleemloze" buurt :-)!

    Wat mij betreft dus een topinitatief.

    PS En volgens mij biedt dit pand tijdens Noorderzon (21 tot 31 aug) ook nog eens een neerstrijkplek aan het geweldige initiatief Social Labs voor Stadjers...dus neem vooral zelf een kijkje en stel je vragen :-)

  • Werd dit in het verleden niet gewoon noaberhulp genoemd? Wilde men de laatste 10-15 jaar elkaar niet zien of groeten, wist men/weet men door de hoge roulatie van verhuizen/nieuwe buren vaak niet eens wie zijn/haar buren waren en/of zijn, nu er door de werkloosheid tijd te over is, nu worden er door dezelfde mensen welke anders geen tijd voor elkaar hadden/ elkaar niet wilden zien, dit soort initiatieven ontplooid.

    Leuk initiatief, maar zou dit feitelijk niet overbodig behoren te zijn?

  • Het kost 200 euro per maand, op basis van leegstandscontract. Dat geld komt uit onze staatsbegroting, dankzij een aantal ondernemers die adverteren in ons wijkblad. De rest moet uit verhuur en sponsoring komen. We hopen dat hier kleinschalige initiatieven van de grond kunnen komen, omdat wijkbewoners een plek hebben om dingen uit te proberen.

    • Groningen heeft ook nogal te kampen aan een wirwar aan clubjes die allemaal subsidie nodig hebben. Daarom is het zeker nuttig om af te vragen of er wel weer iets nieuws nodig is of mensen meer hun best moeten doen om bij de ouwere clubs te integreren. Maar tja daar heb je het nu niet direct voor het zeggen en kun je al helemaal geen wereldbeeld opdringen (zeg niet dat in dit geval hier sprake is, maar dat heb ik in eerdere gevallen wel gezien) Het is dus prima dat mensen zo'n clubje oprichten.. Maar als subsidiegever moet je dus wel kritisch blijven. Iets is al gauw leuk en vernieuwend, maar men mag het ouwe ook niet zomaar weggooien. Vaak mis ik hier wat de visie en ondersteuning in het gemeentelijk beleid.

      • Die visie missen wij ook. In onze buurt van 5500 mensen wonen veel studenten en bovenmodale inkomens, maar ligt het gemiddeld gezinsinkomen onder dat van de stad. Een derde van de woningen is sociale huur. Toch is er geen jongerenwerker, geen sociale begeleiding, een Stip of ander project. Want, geen NLA. Wat niet wil zeggen dat díe wijken niet méér zorg nodig hebben. Maar helemaal niets is ook erg weinig. Dus dan maar zelf.

Recente berichten

Bevrijdingsfestival krijgt 35.000 euro subsidie van provincie

De provincie Groningen geeft 35.000 euro subsidie aan de stichting achter het Bevrijdingsfestival Groningen. Het…

18 minuten geleden

Persoon richt spoor van vernielingen aan bij Van Brakelplein

Een persoon heeft dinsdagmiddag een spoor van vernielingen achtergelaten rond het Van Brakelplein. Dat meldt…

43 minuten geleden

Protest bij Van der Velde Boeken, winkels woensdag tot 10.00 uur dicht

De boekwinkels van Van der Velde zijn woensdag tot 10.00 uur gesloten. Het gaat om…

3 uur geleden

Verdediger Nick Bakker stopt met voetbal op professioneel niveau

Verdediger Nick Bakker stopt met voetbal op professioneel niveau. Dat heeft de geboren Groninger op…

4 uur geleden

Veel fouten in snelheidsdetectiesysteem verdiepte ligging, Herepoort doet woensdagnacht onderzoek

In de nacht van woensdag 13 op donderdag 14 november wordt de zuidelijke ringweg in…

4 uur geleden

Forse verkeersdrukte door storing in Driebondsbrug (opgelost)

Een storing in de Driebondsbrug zorgde dinsdagmiddag  voor flinke verkeersdrukte aan de oostkant van de…

4 uur geleden