Categorieën: Sport

Transfer Suarez levert FC Groningen geld op

De transfer van voetballer Luis Suárez van Liverpool naar Barcelona gaat definitief door en FC Groningen profiteert daarvan mee. Aan de 27-jarige Uruguayaan hangt een prijskaartje van 80 tot 90 miljoen euro.

FC Groningen heeft zeven jaar geleden bij de verkoop van Suarez aan Ajax géén doorverkoopclausule bedongen. De club heeft daarom alleen recht op een opleidingsvergoeding van een half procent van de transfersom. Dat zou FC Groningen ruim 400.000 euro opleveren. Ajax verdient echter ongeveer vijf miljoen euro aan de spits.

Suarez tekende een contract voor vijf jaar bij Barcelona. Omdat hij een langdurige schorsing moet uitzitten vanwege een bijtincident tijdens het WK, kan hij pas eind oktober voor zijn nieuwe club in actie komen.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Mooi dat er geld naar de fc gaat!
    Stel nou dat het niet om de fc gaat maar om sc heerenveen.
    Poeh dan zouden mijn haren nu recht op staan.
    Een werkgever die bedingt dat je levenslang in geval van succes een deel moet afstaan dat lijkt haast slavernij.

  • Dat is mooi meegenomen zo'n opleidingsvergoeding! Wij willen nu wel graag weten wie van de F.C. hem dat tactisch bijten heeft geleerd ;-))!

  • De direkteur betaalt toch ook geen vergoeding aan zn oude kleuterschool?
    Ik denk dat het juridisch onwettig is.
    Mogelijk staat er zelfs gevangenisstraf op.

  • Wat wel kan is een clausule met de afspraak van winstdeling én verliesdeling.
    Bij wel delen in de winst en niet delen in het verlies ( ongeluk blessure etc.) dan is er volgens mij sprake van een wurgcontract.
    Ook als zo'n clausule niet voor elke speler geldt bijv. bij Stef niet en bij Luis wel.
    Ik denk dat een soort Bosman arrest hier een eind aan kan en moet maken!
    Mits het over de sc gaat..

    • Groningen heeft recht op een solidariteitsbijdrage voor opleiding van Suarez. Hij heeft maar 1 seizoen in groningen gespeeld dus helaas maar een half procent van de transfersom. Groningen heeft Suarez gescout voor Europa dus eigenlijk komt het er nog bekaaid vanaf. Die bijdrage is geen clausule maar een regeling. Termen als wurgcontract zijn niet van toepassing. Het gaat hooguit om een paar procent van de transfersom die naar vorige clubs (in dit geval CD Nacional, FC Groningen en AFC Ajax) Waarbij Nacional het meeste krijgt. Ajax is vergeten een doorverkoopclausule af the sluiten en dat kost ze nu miljoenen.

  • Willievhk weet blijkbaar niets van voetbal. Dit is geen clausule maar een standaard regelijk, en soort solidariteitsbijdrage!

  • Er wordt hier nu de opleidingskosten die oa Groningen krijgt vanwege Fifa-regels en een eventuele doorverkoopclausule door elkaar gehaald. Overigens is helemaal niet officieel naar buiten gebracht wat er bij de transfer tussen Liverpool en Ajax is afgesproken. Ook Groningen had geen doorverkoopclausule? Ajax gaat ook nog iets van 2 miljoen aan deze transfer verdienen. Dat had veel hoger uit kunnen vallen als Liverpool de afgelopen jaren beter gepresteerd had. Maar nogmaals... verder is het dus koffiedik kijken en speculeren de kranten er lustig op los.
    Mooi dat Groningen meeprofiteert van een speler die een tussenstop bij de FC heeft gemaakt omdat ie zo bij Ajax probeerde terecht te komen. Zonder Ajax was Suarez dus niet zo goedkoop naar Groningen gegaan.

    • Vreemde reactie! Je bent zeker geen Stadjer?*

      Want waarom zouden wij als Groningen supporters blij moeten zijn dat er club als Ajax bestaan die steeds maar weer aan onze betere spelers lopen te trekken? Het is de realiteit waar een Stadjer mee te dealen heeft, maar mooi gaat hij het nooit vinden.

      Hoe kom je erbij dat de geweldenaar Suarez toen hij in Uruguay woonde, naar Ajax wou? Denk dat hij genoeg overtuigd was van zijn eigen kwaliteiten was om naar een Europese topclub in groot voetballand als Spanje of Engeland (Duitsland)te willen gaan.

      Niet zo goedkoop Groningen? Anderhalf miljoen voor klasbak Suarez. De scout van Groningen zag zijn grote talent, maar met toen nog een slappe wedstrijdinstelling (hij heeft zijn wedstrijdinstelling radicaal gewijzigd) en afkomstig uit een competitie met weinig voorspellende waarde.

      "...Toen Suarez in Groningen arriveerde speelde hij in het begin niet best. Directeur Hans Nijland kreeg bezoek van toenmalig trainer Ron Jans. ’Jongens, hebben jullie dat toen wel zo goed gezien?’ Eén miljoen en 585 duizend euro! Groningen had nog nóóit zo veel geld neergelegd voor een speler. We hadden een risicootje genomen. Jeetje. Maar het heeft uiteindelijk fantastisch uitgepakt', zegt Nijland in gesprek met De Telegraaf.

      Suarez liep in de eerste maanden troosteloos rond bij de beloften van FC Groningen. 'Hij liep daar een beetje in de middencirkel, had het helemáál niet naar zijn zin', vervolgt Nijland. 'Hij maakte armgebaartjes en ontsnapte ternauwernood aan een rode kaart. Ook was hij al een paar kilootjes te zwaar op de eerste training verschenen'..."

      Met vriendelijke groet

      * Een aantal jaar ingeschreven staan in de GBA van Groningen, maakt je net zo min een Stadjer als een paar jaar ingeschreven staan in de GBA van Den Haag je een Hagenees maakt.

  • Erg kortzichtig om je bij iedere bijdrage die door VSH niet direct als een ondersteuning van zijn visie gezien wordt af te vragen of de poster al dan niet een Stadjer is.
    Wat een onzindiscussie, totaal irrelevant voor wat dan ook.
    Iedereen die hier ingeschreven staat mag stemmen en iedere stem telt even zwaar. De rest is onzin.

    FCG heeft heel veel mazzel gehad dat Suarez zich zo enorm heeft ontwikkeld, dat was door niemand voorzien. De enige credits daarvoor zijn voor Suarez zelf.
    Dat FCG nu nog profiteert is hetzelfde als het winnen van een prijs in een loterij, toeval maat wel mooi meegenomen !

Recente berichten

Zorgen over toename incidenten rond onbegrepen gedrag: “We lopen voorop in de verkeerde zin van het woord”

Wethouder Manouska Molema (GroenLinks) van Zorg en Veiligheid maakt zich zorgen over de toename van…

2 uur geleden

Agenten brengen gevaarlijk rijdende bestuurder tot stilstand op zuidelijke ringweg

Meerdere politiewagens en agenten moesten er in de nacht van vrijdag op zaterdag aan te…

2 uur geleden

Slachtoffers mishandeling queerfeest werden op hoofd geslagen

De drie personen die vorig weekend in de Oosterstraat mishandeld werden, toen ze een queerfeest…

3 uur geleden

Musea in binnenstad openen vanavond de deuren tijdens Museumnacht

In de binnenstad vindt zaterdag de achtste editie van de Museumnacht plaats. In totaal zullen…

4 uur geleden

Nog één weekendje een beetje nazomeren, daarna bordjes verhangen naar herfst

Wie nog geen afscheid wil nemen van de zomer, zal dit weekend moeten gebruiken om…

13 uur geleden

Stadjer (18) opgepakt voor mislukte overval op juwelier in Meppel

Eén van de twee tieners die vrijdagochtend probeerden een juwelier aan de Hoofdstraat in Meppel…

15 uur geleden