Het gaat om een bijzondere waarneming. Met zijn lange rode poten en imposante zwarte vleugels is het een indrukwekkende verschijning: de steltkluut.
“De steltkluut wordt voornamelijk gezien in Zuid-Europa”, zegt natuurliefhebber Gert-Jan Huiskes. “Zuid-Europa is het gebied waar hij in de zomer verblijft. Overwinteren doet hij in het deltagebied ten zuiden van de Sahara.” Volgens Huiskes is het bijzonder dat de vogel voor Meerstad kiest. “Ze worden zo nu en dan weleens gezien in ons land, maar dat ze zo dichtbij een stad verblijven heb ik nog niet eerder meegemaakt.”
Volgens de bioloog is de keuze voor Meerstad ergens ook wel logisch. “Aan de ene kant hebben we de klimaatverandering waardoor ook de verblijfgebieden van vogels veranderen. Aan de andere kant zien we dat Meerstad een heel mooie gebied is met dieptes, ondieptes en moeras-achtige gebieden wat ideaal is voor bijvoorbeeld de steltkluut.”
In een coffeeshop in de binnenstad van Groningen is in de nacht van zondag op…
In de vroege ochtend van zaterdag is in de Poelestraat in Groningen een bewusteloze man…
Het aantal plekken waar vuurwerk afsteken verboden is blijft voor volgende week dinsdag steken op…
Het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum (NNTTM) in Zuidbroek krijgt een bijzonder object in de…
De politie is opzoek naar vier personen die mogelijk betrokken zijn bij een incident in…
Straatboer Steven heeft afgelopen vrijdag bloembollen langsgebracht bij twintig Groningse huurders die afgelopen jaar hun…
Bekijk reacties
Er heeft in meerstad zelfs een paar gebroed.
Door bouwwerkzaamheden dreigde het nest onder water te raken en is door een waarnemer , T. Glastra ,hoger geplaatst. Eea is geheim gehouden ivm de zeldzaamheid.
In het zuidlaardermeergebied hebben 3 paren gebroed. Of de broedsels succesvol waren weet ik niet. Zelf zag ik een steltkluut in de westerbroekstermadepolder op 31 - 7. Ook deze waarneming werd geheim gehouden.
Maak me wakker wanneer de Krullevaar er rondhopst.
Dat zal ik doen marc.
Maar dat is wel een héél zeldzame rondhopsende soort die deze eeuw nog niet in nederland is gesignaleerd.
Ze zijn ook heel schuw.
De kans op een uiver is groter!