Categorieën: Nieuws

Vluchtelingen welkom in Groningen

Groningen gaat met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) om tafel om te zien of er geschikte locaties in de gemeente te vinden zijn waar vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië en Irak gehuisvest kunnen worden. De gemeenteraad heeft woensdag een motie van de CDA hierover unaniem aangenomen.

Wat de gemeente betreft gaat het om kleinschalige locaties. Met de gemeenteraad is afgesproken dat omwonenden van te voren op de hoogte worden gebracht.

Het aantal vluchtelingen uit Syrië en Irak is de laatste maanden flink toegenomen door de opmars van Islamitische Staat, het vroegere ISIS.

André Huitenga

Bekijk reacties

  • Alewieten, Christenen (vandaag in Syrië weer een Armeense kerk vernietigd door de jihadisten), Yezidi's, Koerden en Sjiieten? Van harte welkom!

    Maar waarom gaan de Arabische Soennieten niet naar hun rijke broeders in de Golf. Geld en ruimte zat. Geen botsing van culturen.

    Rare overmoed is het toch die maakt dat westerlingen doet denken dat de instroom van strijdbare jongemannen met trauma's en gevechtservaring, en misschien wel een jihadistische agenda wel te handelen is.
    Dat wij in een dialoog een ideologische fanaat wel van zijn gedachtes af te brengen zijn. Dat onze decadente, hedonistische levenstijl met zijn mooie auto's, smartphones en platte (!) tv's dermate wervend is dat mensen bij die overtuiging in elke cel zit, voor consumentisme kiezen. Dat wij de kennis en logica in pacht hebben als we nauwelijks onderbouwd zeggen dat Christendom en Islam hetzelfde zijn, en dat ook de haatdragende (het fascistische Wahhabisme) stroming zich ook richting tolerantie en verdraagzaamheid zal ontwikkelen.

    De overmoed van westerlingen die denken met hun rede/babbel invloed te kunnen hebben op de gedachtes en gedragingen van religieuze fanatici. Van types die denken te weten dat jihadisme een gevolg van armoede is. En dus moeten wegkijken bij het feit dat Bin Laden, Mohammed Atta en veel van die moordenaars in Syrië en Irak vermogend, redelijk hoog opgeleid waren, in het Westen woonden en kansen hadden (gepakt).

    Passende immigratie? Giro 555? Veel ontwikkelingshulp? Geweldig. Maar wat minder overmoed en naïviteit bij bepaalde keuzes, is iets waar (vooral) toekomstige generaties ons dankbaar voor zullen zijn.

    Moi en Her Biji YPG.

    (YPG zijn de dappere Koerdische mannen en vrouwen die nu in Kobani zich tegen ISIS met zijn vele zware wapens te verdedigen, en die om duistere redenen door ons in de steek worden gelaten; etnische zuiveringen dreigt)

    • De problemen die je schetst heeft echt iedereen wel op het netvlies.
      Trots dat hier in Groningen ruimte geboden wordt aan vluchtelingen uit crisisgebieden, hoe lastig dat ook kan zijn.

      De soennieten laten zich ook weer onderverdelen in vele kleine groepjes, de een wat fanatieker dan de ander. Stellen dat het maar in regio opgelost moet worden is een tikje te eenvoudig gedacht.

      • Nee maar zo'n gast met een grote baard en een jurk, kan maar beter zuidwaarts afzakken (Golfstaten) in plaats hier voor overlast te zorgen.

        Moi

  • Ja, waarom niet naar b.v. Saudi Arabië? Veel meer ruimte dan hier en past veel beter bij hen. Bovendien weet niemand, of ze gaan radicaliseren.

    • Bezwaar hiertegen is misschien dat je ook best wat niet sectarische Soennieten hebt. Onder de oorspronkelijke bewoners van Aleppo en Damascus zijn bijvoorbeeld best veel Soennieten die achter Assad staan. Dit in tegenstelling tot veel Soennieten van het "platte land".
      (Het conflict heeft sterk het karakter van door slechte oogsten verarmde boeren die hun gram wilde halen op arrogante en decadente stedelingen).

      Die arme mensen kun je misschien moeilijk naar de achterlijkheid van Saudie Arabië sturen.
      Dat verschrikkelijk land waar twee week terug nog negentien mensen de doodstraf (via onthoofding) kregen voor onder andere hekserij. Land waar blogger Raif Badawi eventjes tien jaar cel plus duizend zweepslagen kreeg voor dingen die hij in zijn blog schreef.

      https://www.amnesty.nl/kom-in-actie-voor-raif-badawi

      Blijft staan dat ik vind dat een land als Nederland ten eerste geen verplichting heeft om onbeperkt op te nemen, en tweede moeten kunnen selecteren.
      Want stel (hypothetisch!) we strijken over onze hart en we nemen een het absurde aantal van een miljoen met een botsende culturele achtergrond op. Dan kunnen we net zo goed gelijk de dijken doorsteken.

      Een miljoen Sjiten, Armeniërs of Alewieten zou ik weer helemaal geen moeite mee hebben. Lui die de kerk/moskee in het midden houden en vaak heel productieve burgers zijn (met name de twee laatste groepen).

      Moelijk, moelijk, moeilijk.

      Moi

  • Onvoorstelbaar vind ik dit, 70% van de Groningers heeft zich uitgesproken tegen meer asielzoekers. De gemeente Groningen laat wederom zien geen boodschap aan zijn eigen burgers te hebben...

    • Ze moeten gewoon doen wat bruxelles zegt.
      Mensen is handel.
      Snel opnemen voordat de chinezen meer bieden!
      Zo'n kans komt nooit weer.

    • Welke fanatieke soennieten? Opvang in de regio gebeurt al op grote schaal in Turkije(zeker even niet gelezen). We weten nog niet eens waar en hoeveel vluchtelingen er opgevangen worden en dan schoppen we nu al stennis en gaan over tot Paniekvoetbal. In de omliggende staten doen ze echt ook al hun uiterste best om vluchtelingen op te vangen!

      • Ja, in turkije hebben ze op het laatste moment zelfs de grens geopend voor de koerden.

  • Gezellig! Laat ze allemaal maar naar groningen komen!
    Mooiman. Geweldig. Fan-tas-ties!
    Goed voor de huizenmarkt. Goed voor de ambtenaren. Goed voor groen links. Prachtig!

  • Ik moet toch iedere keer weer schrikken wanneer ik reacties als van bovenstaand trio lees.
    Elk blijk van medemenselijkheid ontbreekt.

    • Hier sluit ik me toch helemaal bij aan. Met de tv beelden nog op mijn netvlies, waar de vluchtelingen waaronder vrouwen met kleine kinderen in doodsangst aan de grens met Turkije staan met op de achtergrond de geluiden van de gevechten, vraag ik me af in wat voor stad ik leef. Wat een walgelijke egoïstische reacties vol vooroordelen. En dezelfde mensen hebben vast hun mond vol over integreren, maar hoe moet je integreren als je bij voorbaat op grond van je afkomst/geloof al uitgekotst wordt.

      • Vooral die man die zijn dochters moest achterlaten aan de IS gaat mij nog steeds door merg en been. Vreselijk!

      • Degene die verantwoordelijk zijn voor de vlucht van die Koerden, waarom zou je die naar het Westen halen?

        Want met die beelden heb je het over de etnische zuivering op Koerden (en wat Armeniërs) in Kobani/Kobani. Een zuivering waarin onze NATO-bondgenoot Turkije een smerige rol speelt door hun vriendjes van ISIS wel door te laten, maar niet de Koerden.

        Van de clubs die het op minderheden gemunt hebben (en dat is niet alleen ISIS en Jahbat al Nusra) weet je dat ze een aan het Westen vijandige ideologie hebben. Waarom in vredesnaam dan naar
        het Westen. Die kunnen toch veel beter naar hun wahhabistische broeders in de Golf of Turkije?

        (Jezelf door een gebrek aan realiteitszin moreel superieur vinden is geen argument).

    • Welke fanatieke soenieten?

      Wel aangezien de "gematigde Syrische rebellen" - door een ieder die geen belang bij de verlenging van de oorlog - als een theoretische abstractie wordt gezien, te beginnen bij elke man die heeft meegevochten. Laat die lekker naar hun grote vriend Erdogan gaan.

      Opvang op grote schaal gebeurd vooral in Libanon. Het land dat het volgende doelwit lijkt te worden voor de jihadisten.

      Over de hoeveelheid? 2800 per maand, is 2800 per provincie?

      Paniekvoetbal? In het beste geval getuigd het van naïviteit (parel op de kroon van het genie)en in het slechtste geval van overmoed als je denkt dat de instroom van wahhabistische jongemannen met traumas en gevechtservaring niet tot de nodige toekomstige gaat leiden.

      Eerst de door onverdraagzame wahhabisten geterroriseerde minderheden* uit Irak en Syrie opnemen voordat we gaan nadenken of we nog meer zouden moeten doen.

      Over de opvang in de steenrijke en dunbevolkte soenitische Golfstaten die dichter bij liggen dan West-Europa, en waarvan de Syrier de taal/dialect snel opgepakt.
      Eigenlijk alleen door ISIS en Nusra ontvoerde en verkochte vrouwen en kinderen worden daar "opgevangen".

      Moi

    • Bovenstaande reactie voor Wiert van de Veen.

      @Jack

      Denk niet zozeer dat realisten minder menselijkheid hebben dan wegkijkers.

      Misschien schatten realisten wel terecht de weerbaarheid van het Westen tegen fascistische bendes lager in dan jij dat doet.

      Misschien is het voor de mensen in een deel van Paddepoel ook wel schrikken als ze een vrouwen in een Burkas zien lopen, en dat ze zich realiseren dat ze door een gebrek aan inkomen en vermogen, nooit aan sociale woningbouw kunnen ontsnappen. En niet zoals jij (letterlijk) verre kan blijven van toekomstige Schilderwijk-achtige toestanden.

      Moi

    • Ik zou zeggen: wen er maar aan Jacky boy. De Nederlanders hebben het zo langzamerhand wel gehad met al die asieleisers. Blijf jij maar lekker wegkijken.

  • Gelukkig is er maar een klein deel van de kiezers dat op partijen als de PVV stemt. De omvang van dat gezelschap maakt mij triest maar is gelukkig zonder veel invloed. Trots op alle raadsleden die het hart op de goede plek hebben.

    • Gelukkig was er maar een klein deel van de kiezers dat op partijen als de PVV stemde.De omvang van dat gezelschap maakte mij triest maar was gelukkig zonder veel invloed.
      Trots op álle raadsleden die het hart op de goede plek hadden.

  • Het is terecht wat Pieter zegt, 70 % is tegen nog meer asielzoekers. Dat cijfer klopt, het is zelfs hoger, 74 %. Het wordt zo langzamerhand 1 druk in Nederland, en om dat te constateren hoef je geen PVV'er te zijn. Overigens, een groot deel van de moslims in Nederland staat achter de ISIS. De media doet steeds dat het hier een minderheid betreft.
    Ik zie, eerlijk gezegd, de toekomst van West-Europa somber in.

    • Heb je ook betrouwbare bronnen voor dit soort beweringen?

      Eerlijk gezegd kan het mij niet interesseren of een meerderheid van mening is dat er genoeg asielzoekers zijn opgevangen. Wanneer er mensen in nood zijn en adere ethische en morele kwesties dan telt niet het principe van meeste stemmen gelden, maar zijner hogere waarden die zwaarder tellen.
      PVV ' ers snappen daar niets van. Die zien vanuit een bekrompen wereldbeeld, vaak gecombineerd met een mislukt leven, dit soort vraagstukken.

      • Jack. Mooi dat jij en de gemeenteraad moreel zo superieur zijn. Toch een paar vraagjes.

        Waarom geen opvang in de dunbevolkte en zeer rijke Golfstaten? Dichterbij, geen botsende culturen en ook nog een veel minder grote taalbarrière.
        Voor degenen waarvan niemand kan weten of ze fel anti-westerse jihadagenda hebben? Voor degenen waarvan hun kinderen prima kunnen radicaliseren als gevolg van het zich bevinden tussen twee culturen.

        Hoe vreselijk is het voor de Koerden, Sjiiten, Alewieten, Druzen en Christenen om straks in een AZG geconfronteerd te worden met de bevolkingsgroep (arabische soenieten) waarvan een behoorlijk groot deel hun geen bestaansrecht in Syrie in Irak gunden.

        En tenslotte: kan het zijn dat jij (en de moreel superieure gemeenteraadsleden) de weerbaarheid van Westen en de wervingskracht van het leven in een liberale democratie een beetje overschat, en het gevaar van jihadisme een beetje onderschat?

        Moi

  • Er moet ergens een streep worden getrokken, qua aantallen. Misscien woon in een 3-kamer flat of eengezinswoning, Jack. Je biedt enkele mensen onderdak, maar je kunt geen 200 daklozen in huis halen als er maar 3 kamers beschikbaar zijn. Nederland is een heel klein land, en het aantal asielzoekers is gigantisch dat decenia lang naar Nederland kwam, en nog steeds komen ze dagelijks met duizenden de grens over. Overigens, deze vluchtelingen blijven permanent in Nederland (ontvangen na enkele jaren een paspoort en uitkering). Het is geen stemmingmakerij maar de situatie is echt onhoudbaar in Nederland en Belgie. De keiharde cijfers zijn allemaal gewoon te vinden door even Google raad te plegen. En waarom blijven deze moslim-vluchtelingen niet gewoon in de eigen regio (bv Turkije)? Daar kunnen ze echt beter aarden onder mensen met dezelfde culturele- en geloofs-achtergrond.
    Bijna iedereen ziet de problemen en spanningen toenemen in Europa, maar men kijkt gewoon de andere kant op, inclusief de politiek. En nogmaals, ik ben geen PVV-stemmer, maar we zitten in Nederland momenteel met een immens probleem, dat helaas niet meer op te lossen valt.

    • De omvang van het probleem stelt niets voor.
      We hebben een heel rijk land en ruimschoots voldoende middelen om vluchtelingen op te vangen. Natuurlijk vind ik ook dat sommige anderen meer mogen doen. Aan de andere kant vangen landen als Duitsland en de Scandinavische landen relatief veel meer mensen op dan wij.
      Ik vind dit niet een probleem waarbij je altijd maar naar anderen moet wijzen om het probleem op te lossen.
      Op dit moment wordt de overgrote meerderheid in de regio opgevangen, de problemen daar zijn van een heel andere orde dan bij ons.
      Waar de onhoudbare situatie hier uit zou moeten blijken is mij een raadsel, ik ken geen voorbeelden waar vluchtelingen bij betrokken zijn.
      Deze discussie wordt getroubleerd doordat integratieproblemen van 2e of 3e generatie gastarbeiders die gecontreerd in steden in de Randstad wonen verward wordt met de vluchtelingenproblematiek.

      • Volgens mij was de Almerense kopafhakker Khalid. K (pas op voor de graphic pictures), prominent lid van ISIS, gewoon een gevluchte Iraakse Soeniet.

        Kun je bovenstaande vraagjes ook beantwoorden? Waarom Soenieten (uitgezonderd het Koerdische volk) niet naar het steenrijke Qatar of Saudie Arabië?

        Moi

  • Dus we moeten hen hier opvangen en ze verwachten dat de westerse wereld daarnaast honderden miljoenen aan militairen daar heen sturen?

    Is gewoon van de pot gerukt, sla een vluchtelingenkamp in die landen op, of vlak over de grens en bescherm dat met blauwhelmen. Verontrustend dat altijd de vervloekte westerse wereld hen moet helpen en hun Oosterse vrienden die zwemmen in de olie geen hand uitsteken.

    Duw die mannen een wapen in de hand en stuur ze terug om hun land te verdedigen in plaats ze hierheen te halen en onze militairen daar het oorlogsgebied in te sturen.

    Ik zit eigenlijk niet te wachten op vluchtelingen in Nederland die uiteindelijk ons land ondermijnen. Laat ze maar aankloppen bij Arabische vrienden.

    Is er ooit wel eens een Arabisch land geweest wat westerse vluchtelingen heeft opgevangen? Wat mij opvalt is dat Nederland heel gul is bij rampen zoals Tsunami en aardbevingen. Maar dat zijn dan ook landen die tijdelijk hulp nodig hebben en daarna snel hun land weer weten op te bouwen. Dat syrie en omliggende landen zijn gewoon bodemloze putten. Die lafaards vluchten dan hierheen in plaats van hun land te bevrijden van de extremisten.

Recente berichten

Gewonde bij schietpartij in Beijum

Aan de Doornbosheerd in Beijum is in de nacht van donderdag op vrijdag één persoon…

1 uur geleden

Herfstweer blijft nog eventjes in de kast

Het mooie weer blijft de komende dagen hangen, want de temperatuur zal overdag niet onder…

11 uur geleden

Clublegende Erik Nevland keert terug naar Euroborg voor oefenwedstrijd tegen FC Groningen

Clublegende Erik Nevland keert terug naar stadion Euroborg. En niet zo maar, want de Noor…

13 uur geleden

Wat vinden Groningers echt belangrijk? | OOG Thermometer

Een 6,9 voor veiligheid. Een 7,5 voor geluk. En 7,7 voor hun woning. Op deze…

14 uur geleden

Beide gewonden van schietpartij De Kring ingesloten voor verhoor

De politie heeft details bekend gemaakt van de twee verdachten die woensdagavond werden aangehouden vanwege…

15 uur geleden

Kledingbank Maxima heeft tekort aan jassen voor mannen

Kledingbank Maxima geeft kleding weg aan mensen met een laag inkomen of met een uitkering.…

16 uur geleden