De winkels in de stad mogen straks elke zondagmiddag en op de meeste feestdagen open zijn. Volgens het Stadsbestuur vergroot winkelopening op zondag de aantrekkingskracht van de stad.
Het College stelt dat de plannen goed zijn voor de levendigheid, de economie en de werkgelegenheid. Winkels mogen op zondag tussen 12 uur ’s middags en 10 uur ’s avonds geopend zijn, behalve op Eerste Paasdag, Eerste Pinkserdag en Eerste Kerstdag. Wel moeten winkeliers onderling afspreken en duidelijk communiceren op welke tijden zij de deur los gooien.
De gemeente kan wel tijdens grote evenementen eisen dat sommige winkels in bepaalde straten op zondag toch sluiten, in verband met de veiligheid.
Het huidige busstation in Groningen moet na de verplaatsing van de bussen naar de zuidkant…
Leefomgeving staat op nummer één. Dat blijkt uit de Tienskipdag van 16 december, georganiseerd met…
De zachtere temperaturen blijven nog even bij ons. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis begint donderdag mild,…
Burgemeester Mirjam van 't Veld kan naar eigen zeggen niet 'intreden' bij de gekraakte voormalige…
Er komt niet helemaal een einde aan de rondleidingen in het Stadhuis. Dat liet interim-burgemeester…
Het busverkeer in Hoogkerk is het doelwit geworden van vervelend kattenkwaad: de afgelopen weken hebben…
Bekijk reacties
Eindelijk! Al moet het voorstel dacht ik nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad. Beter laat dan nooit, aangezien iedere grote gemeente in Nederland dit al heeft ingevoerd.
Een plan om te mislukken. Is het niet in het algemeen , dan wel voor de kleine ondernemer.
Waardeloos plan. Alsof er niet genoeg uren per week zijn om je geld uit te geven. Kleine bedrijfjes hebben een groot nadeel t.o.v. grote ketens met veel personeel. Doodzonde dat de grauwe massa aan filiaalbedrijven en franchisers zo bevoordeeld worden t.o.v. De kleine zelfstandige.
We zijn het alweer eens. Wat is er aan de hand?
Ik ben het ook vaak met mezelf eens....
Vrijheid van lege mensen die hun leegheid met consumentisme proberen te vullen tegenover de vrijheid van mensen die het wel prettig vinden dat het leven niet 24/7 hetzelfde is.
"Geen mens zo onvrij, als de mens die denkt dat hij vrij is" Goethe.
Moi
@Joshua.
U hebt gelijk. 63 procent van de Nederlanders woont in een gemeente waar alle winkels elke zondag open mogen zijn. Groningen behoort tot de minderheid die de zondagsvrijheid nog niet kent, maar is als stad niet compleet alleen . Een paar andere grote steden Apeldoorn, Enschede hebben ook last van de zondagsluitingsdwang neurose van sommige christelijke partijen.
Heeft niet zoveel met geloof te maken
Een aantal jaar geleden is het open zijn op zondag in de seculiere stad Utrecht in een referendum voorgelegd. Werd toen weggestemd.
Niet gedwongen willen worden in een 24/7 economie, is voor veel stadsbewoners een geldige reden om tegen te zijn. Iedereen die een beetje kan nadenken snapt de waarde van stilte/donkerte. Juist ook in een stad. Het is een feit dat lawaai een stille moordenaar is. Onder andere door verhoging van bloeddruk.
Met grootstedelijkheid heeft het weinig van doen. Op Manhattan is het zondags een stuk rustiger dan op maandag. Op Manhattan wonen dan ook veel intellectuelen die zich niet in 24/7 economie willen laten meeslepen.
Maar in de Groninger raad zit te weinig intellect om te snappen dat een stad niet gebaat is bij een stadscentrum als een oord is dat zeven dagen per week om consumptie en vermaak draait.
Heeft niets met links of religieus te maken, maar alles met het erkennen van bepaalde kwaliteiten. Het over een centrumpje als dat van Groningen, de 24/7 economie-drap gieten, getuigt van dommig provincialsme.
@VSH, vanaf zondag 24 februari 2013 mogen alle winkels in heel Utrecht op zon- en feestdagen geopend zijn tussen 10.00 uur en 19.00 uur. Bron: https://pki.utrecht.nl/Loket/prodcat/products/getProductDetailsAction.do?id=586.
In 2005 was 2/3 van de toch redelijk seculiere Utrechters tegen verruiming van de winkeltijden.
Op basis van een door grootwinkelbedrijven georganiseerde handtekeningenactie heeft de Utrechtse raad (met D66) voor 24/7 platheid, en tegen een nieuw referendum over dit onderwerp gekozen.
De rol van de Utrechtse D66 is op zijn minst ironisch te noemen.
Het niet vertellen van het volledige verhaal is ook liegen. In 2005 was er door de christelijke partijen een angstcampagne gevoerd waardoor veel voorstanders zich hebben laten afschrikken, hoe anders is het nu ,bijna 10 jaar later. Een zeer ruime meerderheid (70%) van de inwoners gaat in vrijheid op zondag boodschappen doen . Zie koopstromenonderzoek 2011 http://kso2011.databank.nl/Report/style/pdf/gemeente/gemeente_344.pdf . In het seculiere Nederland dus ook in Groningen wil een meerderheid op zondag boodschappen kunnen doen, het wordt tijd dat de gelovigen zich eindelijk neerleggen bij het democratische beginsel dat elke stem even veel telt.
Onzin Ruud.
Misschien paradoxaal, maar je kunt heel goed tegen het fenomeen koopzondag zijn, maar toch op zondag een vergeten boodschap (of cadeau) kunnen doen.
Kan heel goed samen gaan. Vind koopzondagen treurniswekkend, maar als chaoot maak ik ook wel gebruik van de mogelijkheid om mijn boodschappen op zaterdag uit te stellen. Maar voor mij gaan we terug naar de overzichtelijke jaren negentig. Zaterdag om zes uur de winkels dicht. Wel zo rustig (en prettig voor de meerderheid die als werknemer niet in de 24/7 gedwongen wil worden.
Bijzonder potente Christelijke partijen in de Utrechtse raad. 10% procent van de stemmen, en dan via een uitgenaste (archaïsch) campagne een meerderheid van de Utrechters naar de stemhokje krijgen?
Moi
Ruud.
Nieuwtje! In een democratie worden ook de belangen van de minderheid in acht genomen!
(En het is niet alleen gelovigen of linkse rakkers. Ook in mijn pre-confessionele tijd, waardeerde ik de kwaliteit van variatie heel erg. Vind de eentonigheid en vlakheid die de 24/7-economie met zich mee brengt, een verschrikking)
Moi
Eindelijk. Dit hoort bij een grote stad. In onze Big city moeten de winkels gewoon elke dag open! Er zijn altijd tegenstanders van een koopzondag, maar je hoeft niet te komen..
Ik ben er in ieder geval erg blij mee.
Voor veel kleine winkels kan dit juist een voordeel zijn. Op zondag hebben mensen tijd. Dan kun je hem op maandag en dinsdag dicht houden, omdat je op die dagen toch maar drie man en een paardenkop langs komen.
Exact. Je slaat de spijker op zijn (paarden)kop ;)
Triest als je op zondag met een lege beurs je gerief moet halen ten koste van anderen.
Extra levendigheid?
Wat zit daar in hemelsnaam in het college en in de raad. Hoe paradoxaal misschien ook, maar in echte grote stad bestaan juist heel veel plekken zeer stedelijke plekken waar de bewoners rust kunnen vinden. Zoals een grote stad paradoxaal genoeg ook.door open ruimtes wordt gekenmerkt.
Wat ben ik blij dat ik mij niet voortplant. De wereld wordt er alleen maar dommer en platter op. Door een combinatie van de waanzin van de Compacte Stad, en wens alle dagen om productie/consumptie te laten draaien, moet je straks de stad uitvluchten om eens simpelweg van het geluid van wind door de bladeren van een boom te kunnen genieten. Iets wat in elke echte stad prima kan.
Kijk naar het niveau van "onze" bestuurders en volksvertegenwoordigers
en de schrik slaat je om het hart.
Moi
@Ardien: Waarom zou dit plan volgens jou niet slagen? De kleine ondernemer is niet verplicht om zijn zaak te openen op een bepaalde dag. We leven in een vrij land om te beslissen of je als winkelier, om welke reden dan ook, wel of niet op een bepaalde dag geopend wilt zijn.
@Jack: Waarom zouden kleine bedrijven per definitie in het nadeel zijn om geopend te zijn op zondag? Bijvoorbeeld: een winkelier kan bijvoorbeeld besluiten om zondag zijn klanten te verwelkomen en om op maandag de zaak te sluiten. De stelling dat alleen grote winkelketens van deze maatregel profiteren vind ik te kort door te bocht.
@VSH: Waarom zou de overheid mij als winkelier het recht ontnemen om op een zondag mijn klanten te verwelkomen als de klant en ik daar behoefte aan hebben? Geef marktwerking de ruimte om zich te ontwikkelen. Alsof het winkelen op zondag een bezigheid is voor louter 'lege mensen'. Je maakt een grapje zeker?
@Ookpeter: Bedankt voor je aanvulling. Hopelijk zien die steden binnenkort ook in dat het niet meer van deze tijd is dat de lokale gemeente bepaalt wat je als consument/winkelier op een zondag doet.