Categorieën: Nieuws

Groninger Museum bestaat twintig jaar

Het is woensdag precies twintig jaar geleden dat het Groninger Museum officieel geopend werd. Dit unieke moment trok veel publiek. Bezoekers kregen vanwege het jubileum gratis toegang tot het museum.

Het Groninger Museum kwam de afgelopen jaren vooral in het nieuws vanwege een tekort van ruim vier miljoen euro. Maar tegenwoordig gaat het erg goed met het museum. Het museum heeft in totaal ruim vier miljoen mensen mogen verwelkomen sinds haar bestaan.

Het jubileum werd uitgebreid gevierd met onder andere tentoonstellingen en muziek van het Prins Claus Conservatorium, een concert van Ellen ten Damme en het Noordpool Orkest.

Andries Oord

Bekijk reacties

  • 20 jaar kommer en kwel. Foute direkteuren, fout gebouw op een ongeschikte plek en het heeft de bevolking miljoenen gekost. Financieel heeft die tent nog geen dag uit gekund. Er is maar een optie, de slopershamer.

    • Wil ik nog de waardeloze plek aan toevoegen.

      Paradoxaal genoeg is open ruimte juist een kenmerk van een stad. En de kracht van water in historische binnensteden wordt allang erkend.

      Maar in de provinciestad Groningen, met een gemeenteraad waarin vooral figuren zitten die Groningen (nog) niet kennen, niet droog achter de oren zijn, en hun gebrek aan inzicht met ambitie en ijdelheid compenseren, wordt dit niet ingezien.

      Als je slim bent gaat dit museum weg. Houd je een brug en maak je aan de singel een mooie kade.

      (Museum kan dan naar het MONSTRUM)

    • Prachtige exposities, veel belangstelling uit binnen- en buitenland. Kleurrijke directeuren. Heel veel positieve publiciteit voor de stad. Extra bezoek van toeristen aan de stad. En ook nog een uniek gebouw erbij op de perfecte lokatie!

      Ik denk ook dat de winkeliers van de Folkingestraat niet klagen, zij kwamen door de komst van het museum en de gele steentjes ineens in de leukste winkelstraat van Groningen te liggen.

      • Dat heeft niks met het museum te maken.
        De folkingestraat was opgebloeid door een fiets/voetpad van het station over het kanaal.
        Een museum die 200.000 bezoekers trekt gelijk aan het aantal inwoners is een flop.

      • Dat was dus geen reactie, maar een vastloper.
        Zonder museum, was die brug er ook niet geweest, en hadden de boten van de roeiclub er nog steeds gelegen.

      • Marc.

        Wat weer een onzin. Alsof er geen mooi bruggetje gebouwd kon/mocht worden als het Museum niet gebouwd werd.

        Met dank aan de middelmatige misantropische Rem Koolhaas, en de middelmatige brulaap Gietema, is het stationsgebied (begrenst tussen de gesloopte Emmakade en pakhuis Marxwikade aan de ene kant, en wanstaltige geel-grijze brinkflatjes aan de andere) een akelig oord geworden.

        De menselijke drang dit gebied te willen ontvluchten, zal elke constructie van ern oversteek van het Stationsplein naar de singel kunnen rechtvaardigen.

      • En waarom zou er precies over het breedste deel van het verbindingskanaal, midden door de roeivereniging een bruggetje gebouwd worden? De H.N. Werkmanbrug ligt er dankzij het museum. Zonder een museum op die plek was er geen brug geweest. Kan je onzin vinden, maar dat is omdat het je mening ondergraaft.

  • Veel kommer en kwel gebleken. Daarom was ik ook fel tegen de komst van dat forum. Dit soort projecten renderen niet in Groningen, helaas!

    Ook het stripmuseum had geen levensvatbaarheid. Dit museum wordt vervolgens gehuisvest in het forum. Het cirkeltje is rond.

  • Poeh, wat weer een verzuurd groepje tussen allemaal tevreden Stadjers die natuurlijk verstandiger zijn dan ik door hier niet te komen of te reageren.

  • Het groninger museum bestaat al veeeel langer.
    Ik weet nog dat ze 20 jaar geleden gingen verhuizen naar het nieuwe gebouw.

    • De periode vóór het moderne jetset gebouw wordt door het huidige museum genegeerd. Dat was niet arty-party genoeg voor deze hippe mensen. Negeren dus.

      • Het museum viert het twintigjarig bestaan van het gebouw Pieter. En Jetset? Leef je nog in de jaren tachtig?

      • Nou dat was best wel hip hoor op de oude locatie.
        Ik werkte toen s' avonds tegenover de ingang ven het museum.
        Je had toen exposities van memphis design en gravity kunst enzo. Ook was er een zaal oude kunst met oud bestek en borden etc. Geschonken door de adel denk ik?
        Nou doehoeg!
        Mevr. Balk.

  • Ardien, de hele mooie Grote Markt word verpest. Dat er wat moest gebeuren daar was bijna een ieder het wel over eens. maar waar het mij vooral om gaat is dat er niet naar de Stadjers is geluisterd toen het nog kon, en er een aan de coke zittende archietekt de opdracht heeft gekregen er een uit de kluiten gewassen gedrogt er neer te zetten wat ook nog eens te veel geld gaat kosten. Want dat is de enige zekerheid die de Stadjers hebben. De bevolking mag de financieele rotzooi op gaan ruimen en het Stadsbestuur weet op tijd te ontsnappen via een te riante wachtgeldregeling. Ik heb jaren in de Stad gewoond, ben er nu weg en hoef dus niet voor de rotzooi op te draaien en ben daar blij mee, vind het overigens triest voor de bevolking dat deze wel de pineut zijn. wens de Stad veel succes met het artikel 12, curatele via Den Haag.

Recente berichten

Tot en met zaterdagochtend kans op dichte mist; zacht weekend met zon maar ook wat neerslag

Het weekend wordt, net als de afgelopen dagen, zacht voor de tijd van het jaar.…

4 uur geleden

Geweldsincident aan Verlengde Hereweg, Burgernet ingezet bij zoektocht naar verdachten

Aan de Verlengde Hereweg in Groningen vond vrijdagavond een geweldsincident plaats. Via Burgernet verzocht de…

4 uur geleden

Punt voor PKC’83/Team Amoeri bij debuut eredivisie zaalvoetbal

PKC'83/Team Amoeri heeft vrijdagavond bij het debuut in de eredivisie zaalvoetbal met 2-2 gelijkgespeeld tegen…

5 uur geleden

Zweten op de fiets voor Beatrix Kinderziekenhuis in UMCG

Zweten in de Fonteinstraat van het UMCG. Ruim honderdvijftig fietsers deden het vrijdagmiddag vrijwillig tijdens…

6 uur geleden

Strukton heit vanaf eind oktober vierhonderd betonpalen de grond in bij Hoofdstation

Aannemer Strukton begint op 28 oktober met het inheien van 400 betonpalen in het stationsgebied…

7 uur geleden

Groninger Gasberaad wint eerste Liefke Munneke Prijs voor inzet in aardbevingsgebied

Het Groninger Gasberaad heeft vrijdagmiddag de eerste Liefke Munneke Prijs gewonnen. Het Gasberaad werd beloond…

8 uur geleden