Categorieën: Nieuws

“Ik ben ontzettend blij dat ik zijn handtekening heb”

Een beetje zenuwachtig waren ze toch wel. Maar het is dan ook niet niks als de schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk langs komt in je klas. “Ik vond het echt heel erg gaaf om hem te onmoeten.”

Het is klokslag elf uur als schrijver Harm de Jonge naar het klaslokaal van groep vijf/zeven loopt op basisschool De Kleine Wereld aan de Celebesstraat. De Jonge kreeg vorig najaar te horen dat hij het Kinderboekenweekgeschenk mocht schrijven, en deze week toert hij door Nederland om te vertellen over zijn boek.

“Vertellen is misschien niet helemaal het juiste woord, het is meer een spreekbeurt wat ik geef”, zegt De Jonge. “Het boek ‘Zestig Spiegels’ dat ik geschreven heb, gaat over een jongen die een beperkte woordenschat heeft maar desondanks toch een spreekbeurt moet houden. Om alles voor elkaar te krijgen beleefd hij een dol dwaas en spannend avontuur.”

“Het is echt een heel mooi boek”, vertelt groep 5-leerling Thijmen. “Ik heb de eerste dertig bladzijden inmiddels gelezen en ik vind het heel spannend.” Sheila uit groep zeven sluit zich daar bij aan. “Ik heb meneer De Jonge ontmoet, ik heb het boek gekregen, en ik heb zijn handtekening bemachtigd. Een geweldige dag!”

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Een kinderboekenweek zonder een geschenk is natuurlijk niets. Dat is dit jaar geschreven door Harm de Jonge (1939). Hij heeft een prachtig oeuvre op zijn naam staan, met veelgeprezen boeken als De circusfietser, het Vliegfeest, Tjibbe Tjabbes’ Wereldreis en recent Jonas en de visjes van Kees Poon.

    Zijn ouders voeren op een schip over de grote rivieren. Ze vervoerden vaak steenkool uit Duitsland naar Nederland. Tot zijn achtste jaar bleef Harm bij zijn ouders aan boord. Zijn moeder leerde hem lezen, zijn vader
    overhoorde hem de tafels. En als er ergens een school in de buurt was, zat hij een paar dagen in een klas. Maar toen hij acht jaar was, vonden zijn ouders dat hij toch maar echt naar school moest. Daarom kwam hij ‘aan de wal’ wonen bij een pleeggezin.

    Zijn lagere school in Groningen was ongeveer zoals de school in het boek Tijgers huilen niet. Hij zat er in de klas bij juf Stubbe, bij de meesters Toornstra, Tak en Top. (In sommige boeken kom je meester Toptak of meester Toorpot tegen). Juf Stubbe wordt bijna in elk boek even genoemd. Maar dat is geen wonder: zij was zo mooi als een engel en welke jongen was nou niet verliefd op haar!

    Dit jaar heeft Harm voor de oudere kinderen het boek Zestig Spiegels geschreven.

    HARM DE JONGE komt 11 oktober 2014 vanaf 11:00 uur langs bij BOEKHANDEL VAN DER VELDE bij BOEKHANDEL VAN DER VELDE A-kerkhof in Groningen voor een signeer- en voorleessessie met als tijdsduur: 1 uur en 30 minuten daarna moet hij snel weer door.

Recente berichten

Groningse gemeenteraad roept op tot volledig stopzetten gaswinning

De gemeenteraad van Groningen heeft met grote meerderheid een motie aangenomen waarin het kabinet wordt…

3 uur geleden

FC Groningen uit bekertoernooi geknikkerd na 3-1 nederlaag tegen AZ

FC Groningen heeft woensdagavond verloren van AZ in het AFAS stadion in Alkmaar. De Groningers…

3 uur geleden

Geen uitzondering voor bakfiets bij milieustraat

Een gratis lading grofvuil wegbrengen met een  (elektrische) bakfiets blijft formeel gelijk aan een lading…

4 uur geleden

Horeca, cultuur, groen of sport? Stad gaat prijsvraag uitschrijven voor invulling huidig busstation

Het huidige busstation in Groningen moet na de verplaatsing van de bussen naar de zuidkant…

4 uur geleden

Dit is volgens Groningse jongeren het belangrijkste doel van de Economische Agenda Nij Begun

Leefomgeving staat op nummer één. Dat blijkt uit de Tienskipdag van 16 december, georganiseerd met…

5 uur geleden

Donderdag begint zacht, eind van de week kans op hagel en natte sneeuw

De zachtere temperaturen blijven nog even bij ons. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis begint donderdag mild,…

6 uur geleden