Categorieën: Nieuws

Meerderheid voor 52 koopzondagen

Het aantal koopzondag in Groningen gaat van 16 naar 52. Een meerderheid van de gemeenteraad is er voorstander van. Dat bleek tijdens de vergadering van de verantwoordelijke raadscommissie woensdagavond.

Het werd een stevig debat waarin met name Anne Kuik van het CDA en Jimmy Dijk van de SP zich flink roerden. Vooral de PvdA en GroenLinks, die vorig jaar nog tegen waren, kregen er van langs.

GroenLinks raadslid Kris van der Veen zei geen groot voorstander te zijn van meer koopzondagen, maar hij meldde dat de partij water bij de wijn doet omdat er een coalitieakkoord is gesloten. De PvdA denkt, net als de VVD en D66, dat de uitbreiding van het aantal koopzondagen goed is voor de economie van de stad.

Andor Heij

Bekijk reacties

  • Als politici (een enkele uitzondering daar gelaten) gaan denken , dan vergeten ze de realiteit.

  • Mooi, wat levendigheid in de stad op zondag. Goed voor Groningen. Het blijft een keuze voor de winkelier.

  • Een achterhoede gevecht van het CDA. De laatste tijd gaat het hard met de koopzondag. Ruim 64% van de Nederlanders woont nu in een gemeente waar alle winkels elke zondag open mogen zijn. In nog eens tientallen gemeenten zoals Groningen , Apeldoorn, Borger-Odoorn is de invoering van de wekelijkse koopzondag onder discussie . Nog wat getallen voor de supermarktbranche.
    Het consumentenonderzoek van DeLoitte 2014 is begin september gepubliceerd. Onderdeel van dit jaarlijks onderzoek betreft ook de koopzondagen. Sinds 2012 is het aantal supermarkten dat elke zondag open is nagenoeg verdubbeld is . Slechts één op de 4 supermarkten is nooit op zondag open. 64% van de supers is elke zondag open.
    Begin augustus publiceerde het GfK de supermarktkengetallen , uit dit recente onderzoek volgt dat ruim 60 procent van de Nederlanders boodschappen op zondag bij de super doet . Het CDA kan wel mieren maar deze ontwikkeling houdt men echt niet tegen.

  • Plat zooitje die Groningse gemeenteraad. Of in ieder geval het "liberale" deel ervan.

    Beseffen niet dat in een democratie ook de belangen van een minderheid meetellen. Hiermee wil ik niet impliceren dat er in deze stad een meerderheid is voor de 24/7 economie. Net zo min als dat ik met het weleens op zondag kopen van koffie, suiker of wc-papier impliciet voor het loslaten voor de winkelsluitingswet ben.

    Lachwekkend dat de vrij zwakke wethouder Van Keulen voor de traditie van Zwarte Piet is, maar de wezenlijke traditie van de vrije zondag (die veel meer Romeins dan religieus bepaald is)kapot wil maken. De onzin dat het slechts om de keuzevrijheid is van een winkelier en zijn klant is, is typisch VVD en D66 niveau. De holle 24/7 economie gaat een dwingend karakter krijgen; of durven degenen die solliciteren aan te geven dat ze zondag graag behouden voor zelf sporten, het supporteren van de lokale FC of het zich focussen op hogere, minder stoffelijke zaken?
    Een raadsvergadering bijwonen en dan eens goed naar de wethouders en raadsleden kijken is geen vertrouwenwekkende ervaring.

    Moi

  • Ik vraag me toch serieus af of dit ook interessant is voor de winkeliers. Krijgen die nu echt meer klanten? Volgens mij zorgt het alleen voor een verschuiving van klanten die anders doordeweeks zouden komen winkelen. Maar de winkelier moet het personeel wel een hoger loon betalen op zondag en zal vaak zelfs extra personeel moeten werven om de bezetting in orde te krijgen.
    De vis wordt dan wel duur betaald.

  • Een ware ramp! Geen enkel onderscheid meer met alle andere dagen. Een rustige wandeling,zonder die schreeuwende pop muziek veroorzakende landelijke winkelketens, is niet meer mogelijk. Een mooi concert zal door de geluidsoverlast niet meer mogelijk zijn, laat staan parkeren. En natuurlijk moeten er ook "culturele", lees pop evenementen zijn met vele decibels.
    Om maar niet te spreken van een Zondagse Kerkdienst, die wordt verstoord. En nu zijn we waar we wezen willen: Dat is nu precies de onderliggende bedoeling: aantrappen tegen het Christelijk geloof! Kan gerust, want Christenen hakken geen hoofden af! Dus wegpesten! En dit alles precies volgens de opzet van D'66 (D'666)

  • Nu het volgende plan van d'66: bussen weg van de Grote Markt.
    Mij niet meer gezien in de binnenstad! Voorgoed voorbij!

  • Wat een overdreven reacties weer. Er is geen openingsplicht op zondag. Winkels mogen het zelf bepalen. Personeel dat op Zondag werkt krijgt 100% toeslag. Veel mensen zullen dus graag op zondag werken en er zullen maar weinigen verplicht op zondag werken. Groningen kan ook niet om de zondagsopening heen, als het in andere steden wel gebeurt.

  • Slecht plan voor alle kleine zelfstandige winkeliers die verruimde winkelopeningstijden niet kunnen betalen.
    Goed voor het grootwinkelbedrijf in sfeerloze fantasieloze gebouwen.

  • Wat een onzin uitspraak van dubois.
    De christelijken mogen ons wel opleggen dat ze die rot klokken smorgens laten luiden. Ons een verplichte zondagsrust opleggen. En ze hakken geen hoofden af .wat deden ze dan tijdens de kruistochten. Ik zou als ik je reactie lees in een hutje op de heide gaan wonen. Heb je hier geen last meer van . ik kom van christelijke huize maar heb gelukkig bij tijds ingezien dat het geloof alleen maar regels opleggen is. En ze hoeven niet open op zondag. Maar als er geld te verdienen is vergeten ze de kerk

    • Dat je de kruistochten inzet om het christelijk geloof van een gewelddadig karakter te beschuldigen, maakt je betoog erg zwak, en doet me afvragen of je wel gelovig geweest bent.

      Meeste oorlogen waren het gevolg van ordinaire territoriale driften. In de vorige eeuw hebben atheïsten (hoewel een kleine minderheid) verreweg het meeste bloed vergoten. Niet zo moeilijk met anti-religieuze figuren als Hitler, Stalin en Mao.

Recente berichten

Herfstweer blijft nog eventjes in de kast

Het mooie weer blijft de komende dagen hangen, want de temperatuur zal overdag niet onder…

9 uur geleden

Clublegende Erik Nevland keert terug naar Euroborg voor oefenwedstrijd tegen FC Groningen

Clublegende Erik Nevland keert terug naar stadion Euroborg. En niet zo maar, want de Noor…

12 uur geleden

Wat vinden Groningers echt belangrijk? | OOG Thermometer

Een 6,9 voor veiligheid. Een 7,5 voor geluk. En 7,7 voor hun woning. Op deze…

13 uur geleden

Beide gewonden van schietpartij De Kring ingesloten voor verhoor

De politie heeft details bekend gemaakt van de twee verdachten die woensdagavond werden aangehouden vanwege…

13 uur geleden

Kledingbank Maxima heeft tekort aan jassen voor mannen

Kledingbank Maxima geeft kleding weg aan mensen met een laag inkomen of met een uitkering.…

15 uur geleden

Stadsbestuur baalt van kabinetsplannen

Het Groninger stadsbestuur baalt van de plannen van het kabinet zoals die in het regeerakkoord…

16 uur geleden