Categorieën: Nieuws

Nieuwe directeur voor Groningen-Assen

Rolinde Weide-Gernaat wordt per 1 januari secretaris/directeur van het stedelijk netwerk Regio Groningen-Assen. Ze volgt Lies de Klerk op, die de functie tijdelijk heeft bekleed.

Weide-Gernaat is opgegroeid in het Noorden en heeft ruime ervaring in bestuurlijke functies in Den Haag. De Regio Groningen-Assen verwacht te kunnen profiteren van haar contacten.

In de Regio Groningen-Assen werken de provincies Groningen en Drenthe en twaalf gemeenten samen om de economie, de bereikbaarheid en de mobiliteit te versterken.

André Huitenga

Bekijk reacties

  • Lachwekkend.

    Naast het rijk, de provincies, de gemeentes, de waterschappen en RWS ook nog zo'n weggemoffelde club voor overtollige ambtenaren.

    Heb weleens een afbeelding gezien wat deze club als de Regio Assen Groningen ziet. Loopt van Assen, via het Noordenveld, Grijpskerk, de slapersdijken boven Warfum, Ten Post, Sappemeer, Zuidaren weer naar Assen.
    Met andere woorden: zo kunstmatig als de pest en van een omvang die een hele boel ambtenaren fte's "rechtvaardigt".

    Net als de lokale PvdA, de "top" van ROEZ kan deze club wel opgedoekt worden. Eigenlijk deze gemeente. Als Stadjer zeg ik dat ons Grote Loug het beste maar bij Assen ingelijfd kan worden. Sla die Drenten een stuk hoger aan dan wat er de laatste decennia in Groningen voor raadslid of wethouder heeft gespeeld.

    Moi

  • VSH vergeet nog melden dat iedereen corrupt is en dat ze allemaal elkaar van de kroeg kennen, en dat dat ook voor de Zwarte Hond geldt, en dat het allemaal een schande en heel erg is en dat alleen echte stadjers een goede mening hebben.

    • Aha.

      De twee onbezoldigde beschermheren van de lokale politieke klasse. Als de kippen erbij.

      (Jack. Hoewel je een grote VSH-watcher bent, zeg ik helemaal niet dat echte Stadjers het beter weten. Echte Stadjers gooien liever een dartpijl in een bruin, met sigarettenrook gevuld kroegje dan dat zij zich bezig houden met stedenbouwkundige kwesties).

      Moi

      • Vsh je hebt helemaal gelijk. Van Jack zijn we gewend dat hij het altijd eens is met de zittende politiek.en inderdaad als je eens de proef op de som neemt en naar een bepaalt café gaat waar veel politieke figuren en architecten en ambtenaren komen krijg je al snel de indruk dat er veel geregeld wordt daar. Maar dat zal altijd ontkent worden.

      • Ik ben Fries, Groninger, Nederlander, Europeaan, wat maakt het uit, ik ben een individu tussen alle andere individuen. Ik begrijp wel dat ik me nooit een (Echte ?) Stadjer zal gaan noemen, niet na 37 jaar in deze fijne stad en hierna ook niet, als dat de negativiteit, de stompzinnigheid en onnozelheid moet betekenen die ik hier zo vaak aantref als ik tegen beter weten in onder de items ga kijken in de hoop op een serieuze reaktie.

  • @robert
    Sommigen hier hebben het rare idee dat het wel uitmaakt waar je vandaan komt. Alleen wanneer je hier bent geboren dan mag je meepraten over de toekomst van de stad.
    Alles wat een ander vindt wordt dan verketterd vooral wanneer het van de een of andere publieke functionaris of orgaan komt.

    • Je bent de grote VSH-watcher.

      Waar stel ik dat alleen Stadjers een mening over de stad kunnen hebben?

      Impliceer ik dat als ik stel dat ik het bespottelijk vind dat studenten die hier nog maar een paar jaar wonen, en die de Wijert nog niet van Lewenborg kunnen onderscheiden, hier voor raadslid willen spelen?

      Zoals ik eerder schreef had ik een sportmaat die vanuit het Westen (Zuid-Holland) hier kwam studeren en hier bleef hangen.

      Wat had hij een hekel aan al dat via de PvdA geregelde gesloop van historische bebouwing. Had deze Zuid-Hollander graag hier als wethouder van bouwen gezien

      (Rare conclusies kun jij soms toch trekken)

  • Robert.

    Een (Echte)Stadjer is volgens mij niet beter of slechter dan een andere ingezetene van de stad.

    Maar het is wel heel erg moeilijk om Stadjer en Fries tegelijk te zijn. De eerste is een humoristisch figuur dat zichzelf niet al te serieus neemt, en de tweede is een zichzelf (stiekem) behoorlijk serieus nemend persoon die geen aangeboren gevoel voor humor heeft.

    Hoewel hier geboren en getogen, net als een van mijn ouders, zal ik door een Stadjer niet snel als zodanig herkent worden. Daarvoor heb ik te weinig accent, en til ik aan dingen te zwaar.
    Voorbeeld: hoewel een Stadjer niet beter is dan een Niet-Stadjer, betreur ik het uitsterven van de Stadjer. Wereld wordt weer wat kleurlozer. Dit betreuren is niet des Stadjers.

    • Stadjers en Friezen zijn weer keurig in een hokje gestopt op grond van de gedachten van VSH.

      Voel je zelf nooit enige terughoudendheid bij het formuleren van je verkrampte gedachten?

      • Laten we dit bij het Groningse wegtrekken. Lijkt voor sommigen nogal emotioneel beladen.

        Jack, hoe zou jij een Hagenees definiëren?

        Moi

      • http://nl.wikipedia.org/wiki/Stadjer
        http://www.woorden.org/woord/Hagenees

        Voor Stadjer hoef je alleen maar in de stad te wonen (is vast door de Ommelanders bedacht)

        Voor Hagenees moet je ook geboren en getogen zijn in Den Haag.

        Stadjer is een inwoner van Groningen. Een geboren en getogen Stadjer is het equivalent van een Hagenees. Er is echter geen specifieke benaming van zo iemand.

        Alle inwoners van Den Haag zijn Hagenaar en alle inwoners van Groningen zijn Stadjer. Sommige inwoners van Den Haag zijn Hagenees (een speciaal soort geboren en getogen Hagenaar met een plat haags accent). We hebben in Groningen geen term voor dat soort geboren en getogen wauwelaars. Helaas. Misschien kun je een term bedenken VSH.

      • Het laat mij volkomen koud wanneer iemand wel of geen Stadjer of Hagenees is.
        Het lijkt me heel wat beter om iemand op inhoud te waarderen en beoordelen en niet op flauwekulcriteria.

      • Marc

        Wikipedia zit er wel vaker heel erg naast.

        Het is echt zo dat "Stadjer staat tot Stad-Groninger als Hagenees staat tot Hagenaar".
        Maar wat is het probleem? Wordt er ergens gesteld dat een Stadjer beter is dan een niet-Stadjer?

        Enig wat ik zeg is dat Stadjer een beschermde titel is, waar autochtone* inwoners van dit stadje, hun identiteit deels aan ontlenen. En waarom zou je die mensen die noodzakelijke exclusiviteit afpakken door het begrip - ten onrechte - verbreden door iedereen die zich bij het GBA van Groningen inschrijft?

        Jack

        Voor de duizendste keer. Ik stel nergens Stadjers deze stad beter kunnen besturen. Arthur Kamminga is ook geen echte Stadjer, maar ik zou hem hier erg graag als wethouder zien.
        Die met een Zuid-Hollandse accent sprekende kameraad van mij (die hier bleef plakken na zijn twee studies) was een veel hartstochtelijker tegenstander van Gietema dan de hele Oosterpark bij elkaar. Wat had ik deze intelligente en wijze vent graag in de Groninger politiek gezien.

        Moi

        *Voor dat sommige de racisme-kaart gaan trekken; de hoeveelheid pigment is totaal niet relevant voor het wel of niet zijn van een autochtone Stadjer. Een van de voormalig aanvoerders was van Marokkaanse komaf, maar wel echt een Stadjer. Het mooiste Stad-Gronings wat ik ooit heb gehoord, kwam van klasgenoot met deels Frans-Algerijnse achtergrond.

      • Fijn dat je al twee kandidaten hebt gevonden voor jouw nieuwe politieke stroming. Ik heb wel wat twijfels over de succeskansen.
        Wanneer je je identiteit ontleent aan het zogenaamde Stadjerschap dan lijkt het mij erg treurig met je gesteld. Ik vind het eerlijk gezegd een totaal onzinnig item.

    • Jack.

      Lekker verward! De eerste reactie- die van mij - gaat echt over dit kunstmatige gedrocht voor overtallige ambtenaren erbij. Jij sleept de wat-is-de-definitie-van-een-Stadjer er met de haren bij. Ik niet.

      Maar een identiteit wordt aan een veelvoud aan zaken ontleend. Bijvoorbeeld meerdere nationaliteiten plus het woonachtig zijn in een bepaalde stad of streek. 'zo ware ik iets ben, dan is het een hagenaar', is een bekende uitspraak.

      Verder is het zo dat mensen die hun identiteit ontlenen aan een volk waartoe ze behoren, en de bij dit volk behorende cultuur niet teveel relativeren, meer succes hebben dan volken waarin cultuurrelativisme meer voorkomt.

      De wereldwijd succesvolle Chinezen, Libanesen, Joden, Turken, Iraniers en Nigerianen staan niet (!) bekend om hun gebrek aan chauvinistische gevoelens.

      Zelfs een Romein die helemaal aan de onder kant van de Romeinse samenleving stond, kon eigenwaarde 'halen' uit het enkele feit dat hij een Romein was.
      Eigenwaarde is zeer belangrijk voor geestelijke gezondheid. Daarom is het onbegrijpelijk dat het Nedersaksisch niet net als in Duitsland niet gewoon door randstedelijke hufters als Plassterk en Spies als taal wordt erkent.

      Mensen zijn kuddedieren. Kun je wel heel cultuurrelativistisch willen dat ze hun stad/nationaliteit/volk niet als kudde zien, maar dat is een achterhaalde oude linkse reflex.

      Moi

      • Chauvinisme lijkt me vooral iets voor bekrompen mensen en of dat een links of rechts standpunt is kan me niks schelen.
        Ik vind inhoudelijke betogen heel wat interessanter dan allerlei onbewijsbare en onverifieerbare verhalen. Dat laatste duidt vaak op intellectuele armoede.

      • Er is een wetenschappelijk boek over het succes van een aantal bevolkingsgroepen beschreven.

        Het heet "the triple package". Geschreven door een Chinees-Joods (academisch stel. Het stelt dat drie elementen bijdragen aan succes.

        Een daarvan is het de eigen cultuur superieur beschouwen.

        Het boek is onder andere door de Gardiaan positief ontvangen.

        Ik pleit zelf niet voor chauvinisme of nationalisme, maar denk wel dat het voor mensen behoren tot een door zichzelf als positief ervaren groep, beschermend kan werken.
        Dat Turkse Nederlanders vergeleken met Marokkaanse Nederlanders veel soepeler meedraaien, wordt bijvoorbeeld aan een veel sterkere Turkse identiteit geweten.

        En ja cultuurrelativisme is overduidelijk wel links. In de links-liberale wereld moeten we vooral wereldburgers zijn; of het gros dat nu kan of niet.

      • Maar Jack.

        Over Groningen Assen. Jij als ondernemer vindt dit toch ook een ambtelijk vehikel dat nog eens naast de provincies en gemeentes wordt gezet? Je onvoorwaardelijk verdedigen van de ambtenarij vind ik bepaald niet des ondernemers.

      • Ik kan mij echt niet druk maken om een ambtelijk clubje waar 10 mensen werken.

        En nog steeds, wellicht een tikje off-topic, het maakt mij niet uit welke achtergrond iemand heeft. Ik beoordeel iemand liever op zijn individuele prestaties.

    • Dat zal hij doen zodra jij je excuses aan het voltallige moskeebestuur en alle moskeegangers in Groningen aanbied. Nu je dat weet hoef je er ook niet meer om te vragen Pieter.

  • We hebben raadsleden/wethouders gehad, dat slechts een aantal jaren hier studeerden, zichzelf stadjer noemden als partijpolitieke propaganda en vervolgens teruggegaan naar hun roots waar zij en hun voorvaderen zijn opgegroeid. Dat kan gewoon niet. Van die raadsleden die dus bijvoorbeeld pro Forum en Tram waren en de ware stadjer/Grunnegers met de rotzooi achterlatend!

Recente berichten

Zonnig najaarsweer tot na het weekend, daarna klopt de herfst aan de deur

De komende dagen is het nog steeds een beetje nazomeren in Groningen. Aangename temperaturen, flink…

3 uur geleden

Winkelcentrum Paddepoel moet opener uitstraling krijgen: “Het is nu een eiland in een zee van asfalt”

Winkelcentrum Paddepoel moet een opener uitstraling krijgen. Voor voetgangers en fietsers moet het aantrekkelijker worden…

3 uur geleden

Twee gewonden bij schietincident op woonwagenkamp De Kring bij Hoogkerk (update)

Op woonwagenkamp De Kring bij Hoogkerk heeft woensdagavond een schietincident plaatsgevonden. Daarbij zijn twee mensen…

4 uur geleden

Gemeente gaat onderzoek doen naar verkoop studentenhuizen: “Geluiden zijn verschillend”

De gemeente Groningen gaat samen met het steunpunt Huren onderzoek doen naar de verkoop van…

6 uur geleden

Langstzittend raadslid Amrut Sijbolts dient na ruim veertien jaar ontslag in

Na veertien jaar in de gemeenteraad van Groningen heeft Amrut Sijbolts zijn ontslag ingediend. Daarmee…

7 uur geleden

GON is voorbeeld dat je markt uit de zorg moet halen: “Wel zorgen over aantal tieners dat vastloopt in onderwijs”

Vijf jaar na de invoering van het gebiedsondersteuningsnetwerk, het GON, kan gesproken worden van een…

7 uur geleden