Peter den Oudsten (PvdA) nieuwe burgemeester van Groningen

Peter den Oudsten wordt de nieuwe burgemeester van Groningen. Dat is maandagavond in het stadhuis bekend gemaakt. De 62- jarige Den Oudsten is momenteel burgemeester van Enschede en lid van de PvdA.

Den Oudsten is de opvolger van Ruud Vreeman die sinds het vertrek van Peter Rehwinkel, vorig jaar,  waarnemend burgemeester is.

Den Oudsten werd in 1986 raadslid in zijn geboortestad  Leeuwarden. Later werd hij daar wethouder. In 2001 werd den Oudsten burgemeester van Meppel en in 2005 van Enschede.

De benoeming is toch wel opvallend, omdat D66 de grootste partij in de stad is en er verwacht werd dat er dit keer een burgemeester van D66 huize zou komen. De bestuurlijke ervaring van Den Oudsten heeft de doorslag gegeven.

Beste kandidaat

“Een hele goede keuze”, aldus burgemeester Vreeman na de bekendmaking. “Het is een hele ervaren, degelijke en integere man. De vertrouwenscommissie heeft een afgewogen keuze gemaakt en het bleek dat een PvdA ‘er de beste was”.

Jetze Luhoff (D66), voorzitter van de vertrouwenscommissie, omschreef Den Oudsten als een bruggenbouwer en een sociale man. Verder stelde Luhoff over de keuze voor een PvdA kandidaat dat de politieke politieke kleur niet in de functie omschrijving heeft gestaan en dat voor de beste kandidaat is gekozen.

Den Oudsten wordt dinsdagmiddag in het stadhuis voorgesteld aan de pers. Hij start officieel op 2 januari aan zijn nieuwe baan.