Categorieën: Nieuws

Ruim duizend burenruzies opgelost

De grote boom aan de overkant van de straat, de stinkende afvalzakken van die lakse student en de blaffende hond van de buren. Al deze zaken kunnen een bron van irritatie zijn en leiden tot grote burenruzies. Buurtbemiddeling Groningen heeft onlangs ruim duizend van deze ruzies opgelost.

Volgens vrijwilligerscoördinator, Ellen Vogely is het belangrijk om de ruziënde buren weer met elkaar in contact te brengen. Door beide partijen hun verhaal te laten doen, leidt dit vaak tot een compromis en/of begrip voor elkaar. Ongeveer de helft van de ruzies kunnen op deze manier opgelost worden.

Buurtbemiddeling Groningen bestaat inmiddels zeven jaar.

Andries Oord

Bekijk reacties

  • De meeste burenruzies gaan niet meer om een afvalzak.
    (daar is immers de rijdende rechter voor).
    Armoede is vaak de oorzaak van stress en dus burenruzies.Ik vraag me af in hoeverre deze oorzaak buurtbemiddelaars oplossen. Ik denk dat men uiterlijk de vlammen wat dooft maar dat de brandhaard door gloeit.
    Alleen de brandweer kan dit echt blussen.

  • Volgens mij kunnen veel problemen opgelost worden als je de ander laat weten waar je last van hebt en niet wacht tot je je zo geërgerd hebt dat je kwaad bent. Want dan reageren je buren op de kwade toon van jou. Veel mensen zijn best bereid rekening te houden met hun buren, maar dan moeten ze wel weten waar ze rekening mee moeten houden. Werkt natuurlijk niet altijd maar proberen kan geen kwaad.
    2 voorbeelden.
    De hond van mijn nieuwe buurvrouw begon met blaffen zodra zij 's ochtends de deur uitging, en stopte pas als ze terug was. Vervolgens naar de buurvrouw gegaan en laten weten dat haar hond de hele dag blafte als ze weg was, vervelend voor mij en zielig voor de hond. De buurvrouw was zich er niet van bewust. Wel had ze hiervoor bij haar moeder gewoond en de hond was dus niet gewend alleen te zijn. Ze heeft toen geregeld dat de hond overdag weer bij haar moeder was. Ik blij en de hond blij.
    De kinderen van mijn andere buren gooiden brood op mijn schuurdak voor de vogeltjes. Lief bedoeld maar er kwamen ook duiven op af. Gevolg die bleven op de rand van mijn schuurdak zitten en poepten o.a. mijn tuinbank onder. Ik ben met ze in gesprek gegaan. Natuurlijk is vogels voeren vanaf het balkon leuk. Maar mijn buren wisten niet dat er daardoor duiven op mijn dak bleven zitten en begrepen ook dat de duivenpoep vervelend voor mij was. En ze zijn gestopt met brood strooien op mijn schuurdak.
    Moraal van dit verhaal, ga er vanuit dat als je wil dat mensen rekening met je willen houden ze eerst moeten weten waar je last van hebt. Vaak zijn mensen zich hier helemaal niet bewust van. En als je ergens last van hebt bespreek dit zo snel mogelijk voordat je het helemaal zat bent. Want dan ben je zelf niet meer in staat om iets normaal te bespreken met je buren.

  • Dan heb jij het geluk getroffen, met buren die respect hebben getoond voor de situatie. Dit geldt niet voor alle gevallen. Velen zijn niet voor rede vatbaar en komen met uitspraken als 'je last van mij hebt of hond,dan moet je maar in een hutje op de hei gaan wonen'. In dat geval ben je snel uitgepraat.

    • Ik ben inderdaad blij met mijn buren. we maken regelmatig een praatje met elkaar, groeten elkaar . En als er iets is bespreken we dat op een vriendelijke toon En dat maakt mensen bereid om rekening met elkaar. als ik een keer ,s middags de muziek hard heb staan en het komt de buren slecht uit dan komen ze ook bij mij aanbellen en vragen vriendelijk of het zachter kan. Iedereen heeft nu eenmaal zijn eigen ritme en leefstijl. Maar in gehorige huizen in een stad waar je dicht op elkaar woont is het voor iedereen prettiger als je met elkaars levensstijl rekening houd.

  • Ik vraag me af hoeveel blaffende honden een nekschot hebben gekegen ter oplossing van een buren probleem.

  • Ruim duizend burenruzies opgelost is tamelijk veel voor een zo'n chaotische stad als Groningen met veel verschillende culturen. 5 jaar geleden had ik ook enorm lawaai-overlast van de buren. Dus daar heb ik iets van gezegd. Resultaat: de beschonken buurman kwam me met een honkbalknuppel achterna. De lawaai-overlast bleef daarna gewoon doorgaan. Vervolgens aangifte gedaan bij de politie (zou ik iedereen aanraden, helpt echt!). De geluidsinstallatie werd door de politie in beslag genomen en de bewoner kreeg een forse boete. Daarna hebben we geen last meer gehad. Wel wil ik onderstrepen dat het hier niet bepaald om goedkope huizen gaat in mijn straat. Men zegt namelijk dat problemen meestal in achterstandswijken voorkomt, dus dat gaat niet altijd op!

Recente berichten

Zelf samengesteld kerstpakket bij jongerencentrum Jimmy’s

Bij Jimmy's in de Herestraat kon je dinsdagmiddag je eigen kerstpakket samenstellen. Er was een…

1 uur geleden

Celstraf voor man (40) uit Stad na langdurige stalking ex-vrouw en haar advocaat

Een 40-jarige man uit Groningen is dinsdag veroordeeld tot een jaar celstraf, waarvan zes maanden…

2 uur geleden

Vergeten pannetje op het vuur doet brandweer uitrukken

In een woning aan de Akerkstraat in het centrum van de stad heeft dinsdagmiddag korte…

3 uur geleden

Drukte in de Groningse binnenstad op de dag voor kerst

In de binnenstad van Groningen is het dinsdag een drukte van belang. Veel inwoners hebben…

3 uur geleden

JOVD: “Gemeente moet snel handelen tegen onveiligheidsgevoel bij Station Noord”

De JOVD Groningen roept de gemeente op tot snelle actie om de onveiligheid bij Station…

3 uur geleden

Wintergoud een groot succes: ‘Je hoeft niet meer naar Duitsland!’ | OOG Panel

Het reuzenrad geeft een mooi uitzicht over de stad, de ijsbaan op Grote Markt is…

3 uur geleden