Categorieën: Nieuws

Bolhuis nu bij Vrij Mandaat

Het voormalige gemeenteraadslid van de Stadspartij, Jacob Bolhuis, doet mee volgend jaar mee aan de verkiezingen van Provinciale Staten. Hij staat op de tweede plaats van Vrij Mandaat. Lijsttrekker is het huidige statenlid Johannes Veerenhuis-Lens.

De partij heeft de zetel in Provinciale Staten verkregen nadat Veerenhuis-Lens drie maanden na de verkiezingen van 2011 uit de Partij van het Noorden stapte en Vrij Mandaat begon.

Vrij Mandaat zegt te streven naar een samenleving waarin burgers en bestuurders naast elkaar staan. Ook de nummer drie op de lijst is een Stadjer, Wibe Snelting.

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • Mooi Jacob. Een heuse Grunneger in de provincie. Dat deze lijn zich gaat doortrekken met meer Grunnegers om de belangen van Groningen te verdedigen cq daarvoor op te komen.

    • Bolhuis heeft volgens mij wel de nodige kwaliteiten, maar vind die Johannes VL niet sterk overkomen. In ieder geval niet in de debatten.

      Het wordt tijd voor een sterke Grunneger partij in de staten.

      • Kalifaatmemtaliteit in Grunn? Natuurlijk niet.

        'Andere luu, bin ook luu' is een bekend Gronings gezegde dat het verdraagzame karakter van de Groninger aangeeft.

        De meeste dienstweigeraars ten tijde van de criminele Politionele acties waren (Oost-)Groningers. Minst militaristische bevolking van het land?

        Grunnegers kunnen zichzelf slecht verkopen. Als er namelijk een Nederlander niet tot massahysterie in staat is, dan is het wel de veel te autonome en geremde Grunneger. Een tragisch scheepsongeluk boven Terschelling met een door uit de buurt van een uit Ulrum afkomstig bemanning, werd na afloop (bij onderzoek) verklaard door het emotionele onvermogen van de schipper om uitdrukkelijk aan zijn benarde positie te geven.
        Merkwaardig dat desondanks sommigen beweren dat de boosheid over met metaal gestutte woningen als gevolg van gaswinning, en door de zedenzaak in Oude Pekela (gebagatelliseerd door een paar enge grachtengordel-figuren) Groningers als gevoelig voor massahysterie weggezet worden.

        Heb twee jaar terug (bij Andere Tijden?) de ouders uit Oude Pekela gezien; wat een rust en een fatsoen.
        Geen wonder dat de deskundige professoren (o.a een Belgische kinderpsychiater) ondanks de beledigingen van Amsterdamse griezels als P de Leeuw, Hofstede en GJ Reinders
        stelden dat er wel degelijk wat gebeurd was.

        Groningers? Onderkoelde, verdraagzaam en verminderd militaristisch. Geen idee waarom Sjoerd partij die straks misschien meedingt naar de organen die de provincie Groningen besturen, niet op verwevenheid van de partijgenoten met die provincie kan inzetten, zonder daarbij in het fascistische (ISIS) getrokken te worden.

        Moi

      • En zo worden hele groepen weer in een hokje gestopt op grond van vermeende groepskenmerken. Uiteraard met verheerlijking van de eigen afkomst en afkeuring van vermeende eigenschappen van andere groepen.

        Misschien is beter om iets minder snel te oordelen op,grond van nogal dubieuze criteria.

      • Ik ben het meer dan zat, om mij, ons te laten commentariëren door mensen (Marc, Jack)die nooit hun wieg hebben gehad in Groningen. Derhalve dan ook nooit de sentimenten kennen van de Groninger. In eerste instantie van alles roepen en daarna een website gaan raadplegen.

      • Lastig om tegengas te krijgen? Wat een zwakke analyse. Reaguurders als ik bestaan juist bij gratie van tegengas!

        Sjoerd heeft trouwens gewoon gelijk. Persoon A, die zijn hele leven in plaats X heeft gewoond, kent de kansen en bedreigingen van plaats X beter dan persoon B die er niet is komen wonen. Dat lijkt me vrij logisch.

        Zo was er eens een Friese grootbek, PvdA-wethouder Ypke Gietema, die wel

        http://www.adviesbureauvanderweele.box.nl/wp-content/uploads/2011/10/zuiderpark26noordoost.jpg

        en

        http://www.panoramio.com/photo/49939485

        en

        http://commons.wikimedia.org/wiki/File:100509_Zuiderpark_18_Groningen_NL.jpg

        wou (grammaticaal correct!)platslaan.

        Gelukkig konden een paar localo's waaronder de latere Stadspartij oprichter Gerard Offerman deze madman tegenhouden.

        Zelf voel ik mij trouwens nauwelijks Groninger of Nederlander. Geen intellectuele keuze, maar heb dat gewoon niet zo. Voorbeeld: hoewel ik voetbalfan ben, doen elf mannen in oranje shirtjes mij niet meer dan elf in een ander kleur shirt.

        Wel zou ik hopen dat Groningers zelfbewuster zouden worden. Niet zelfingenomen, maar zelfbewust. Dus niet op de lawaaiige manier van de Hollander, of de nauwelijks verhulde manier van de Fries.
        Valt het anderen ook op dat als Friezen buiten hun provincietje komen ze heel erg willen laten merken dat ze Fries zijn, door met een onnodig veel decibels tegen elkaar te gaan praten?

        Hoewel Groningen in een periferie van een natiestaat ligt, en we in een lange periode van laagconjunctuur zitten, en dus de werkloosheid relatief hoog is, hoeven Groningers zich echt niet te schamen voor de traditie waarin ze staan.

        Wist u bijvoorbeeld dat de Veenkoloniën de grootste leverancier van kapiteins was? Met vrouwelijke reder-kapiteins met meer girlpower in één pink, dan Ciska Dresselhuis of Heleen Mees in het hele lichaam...

        "De zeevaart kwam omstreeks 1860 tot een hoogtepunt. Honderden zeeschepen vonden toen hun domicilie in de Groninger Veenkoloniën. Een plaats als Nieuwe Pekela kende in 1874, 156 bij een zeemanscollege aangesloten kapiteins, Wildervank 140, Veendam 203, Hoogezand - Sappemeer 63 en Oude Pekela 132!!!

        Ter vergelijking, Amsterdam kende toentertijd bij een zeemanscollege aangesloten kapiteins en Rotterdam 19"...

        En dat er een tijd was dat twintig procent van alle landbouwkundige vernieuwingen (wereldwijd) uit onze provincie kwam?

        Aan de Groningse graanhandel op de Oostzee-landen, verdiende Nederland meer dan aan de plantages in Suriname.

        Om deze, en vele andere voorbeelden, weet ik dat als wij Grunnegers het toch ook wel aanwezig Calimero-gedrag van ons afschudden, wij er wel weer bovenop komen. Dat we als een groen-witte phoenix gaan herrijzen. En hier verschil ik (denk ik) met Sjoerd, dat kunnen we zonder grootschalige hulp van Den Haag.

        Wel pleit ik (denk ik) met Sjoerd voor gepast patriottisme. Is voor sommige - in de jaren zeventig gevormden - een vies en gevaarlijk woord, maar dat is dan jammer.
        Ik denk dat het in redelijk mate gezond en beschermend is. Volgens psychiaters is één van de oorzaken van toename in Emotie-regulatie-stoornis (borderline) het gevolg van het wegvallen van de veiligheid van de groep. Een 'veiligheid' die kuddes als zuilen en regionalistische fenomenen wel boden.

        Moi

      • Wel bijzonder dat je mensen op hun afkomst beoordeelt, Ypke Gietema en Fries.

        Kennelijk moet je hier geboren zijn om een mening te mogen hebben. Die veronderstelling van Koster en VSH heeft toch wat xenofobe trekjes.

        Kennelijk moeten Groningers trots zijnom hun afkomst en prestatie van voorouders. Grote flauwekul, als er ook maar iets is waar je niets aan kunt doen dan is het wel je afkomst. Duitsers hoeven zich ook echt niet te schamen voor het verleden van hun land.

      • Trots op ouders? Schreef ik niet.

        Ik stel alleen dat patriottische gevoelens bij in een traditie staan, niet ongezond is. Sterker: het verbonden voelen met een kudde kan (psychosociologisch gezien) beschermend werken. Zelfs de armste Romein haalde kracht uit het zijn trots op het zijn van Romein zijn.

        Hoop dat Groningers gaan denken:"kom op, we maken een succes van deze uithoek. Dat is onze voorouders ook meermaals gelukt".

        (Mijn probleem met onze Westerburen zit hem onder andere in de breed aanwezige zelfoverschatting. Je moet eens gaan optellen hoeveel van die nasale knapen in Drenthe en Groningen voor politicus denken te moeten spelen. En omdat het verhulde zelfoverschatting is, vind ik hem nog een stuk irritanter dan de openlijke zelfoverschatting van de Hollander. Afgezien van de vrouw van een vriend, ben ik nog nooit een Fries tegenkomen waarbij er niet op malle mythen gebaseerde Groot-Friese onzin uitflapte. Mijn roots liggen onder andere in Ost-Friesland. Heb het serieus meegemaakt dat een oudere Friezin zeker wist dat ze daar fries spraken. Na vijf minuten zei ik 'Moin moin' tegen die vrouw)

      • Jack.

        Er zit nog wat licht tussen een mening hebben, en met weinig kennis van zaken voor volksvertegenwoordiger willen spelen.

        Verdenk sommige gemeenteraadsleden ervan Oosterhogebrug en Kostverloren nog niet uit elkaar te houden.

        Om te begrijpen welke plekken van grote historische en esthetische waarde plekken zijn, en dus beter niet wordt ontpolderd of met windmolens volgezet wordt, moet je er echt langdurig wonen. Zeker bij wat moeilijker landschappen als de Veenkoloniën, het schitterende Oldambt en het Hogeland.

        Ken iemand die vanuit Drenthe boven Winsum kwam te wonen. Die vond het de eerste jaren afzien. Maar op een gegeven moment kon hij die vergezichten en ruimtes enorm waarderen.

        Bij de provinciale SP is een Brabantse lijsttrekker. Die is waarschijnlijk mooie vennetjes, bos, heide en varkensmest gewend. Geen wonder dat vanuit de SP de invasie van afschuwelijke varkensstallen in open en halfopen landschappen niet bestreden worden.
        Noord-Groningen en het Oldambt. Open rechte polderlandschappen zijn voor de meeste mensen als wijn. Je leert het waarderen.

        Eis voor provinciale statenleden. Je moet minimaal honderd uur in de Carel Coenraad polder hebben doorgebracht, voordat je over windmolenparken in Oost-Groningen gaat meestemmen. Ideetje?

    • Onzin Marc.

      De ordening van oude Germaanse stammen vond grotendeels plaats op basis van taalverwantschap. Ben je bereid onze taal te spreken (het Nedersaksisch) dan ben jij onze broeder en hoor je er helemaal bij.

      (Een jaar of tien terug was er een Hollywood film over King Arthur gemaakt. De oprukkende Saksen werden als proto-types Nazis met malle rassenwetten geportretteerd. Lachwekkend a-historisch was dat).

      Moi

      • Indien op een normale uitgesproken is Grunnegs prachtig. Met een voor Nederlandse begrippen ongekende rijkheid aan klinkers.

        Maar, ik denk als je je niet te goed voelt om "moi" te zeggen, niet mensen in het aardbevingsgebied hun woede, angst en verdriet ontzegt en je in het algemeen niet verheven voelt, de Groninger best makkelijk in de omgang en tolerant is.

        In Winschoten en Oude Pekela zijn wat akkefietjes met asielzoekers geweest, maar dat wat bijvoorbeeld niets vergeleken met de toestanden in Friesland.
        Kollum (ook voor 01-05-1999) en Joure waren niet de enige plaatsjes waar de jeugd met het rechterarm gestrekt omhoog, asielzoekers belaagden. Zonder te impliceren dat die laatsten altijd zo onschuldig waren.

      • De stad Groningen bestaat voor 42% uit hoger opgeleiden die zich over het algemeen in ABN uitdrukken en niet in plat Gronings. Het zelfde geldt voor het overgrote deel van de mensen met een mbo opleiding. Ik vrees dat het Saksisch in de stad nooit echt de voertaal zal worden. Het is dus ook nergens voor nodig deze regionale tongval over te nemen.

      • Weer een voorbeeld dat je gebruikt om aan te tonen dat de ene bevolkingsgroep beter is dan de andere.
        Heb je zelf niet in de gaten dat al je bijdragen en redeneringen doordrenkt zijn met dit soort onzin?

      • Regionale tongval? Grappig bedoeld? We hebben het niet over het Brabantse dialect waar de geur van varkensmest en goedkope worstenbroodjes aan hangt.

        Als je het Gronings en het Fries met hetzelfde volume en dezelfde rust uitspreekt, blijkt voor een Nederlander het Gronings meer exotisch, en moelijker te verstaan dan het Fries.
        Bij jeugdprogramma's bij Omroep Friesland wordt met veel volume en nog meer achtergrondgeluid voorkomen dat taalgevoelige kindertjes het opvalt eigenlijk wel heel erg op het Nederlands lijkt.

        Een Japanse linguïst zei het al; Spaans of Zweeds, het is 1 pot nat (bedoelde 1 taal)

        In Duitsland heeft het Nedersaksisch dezelfde status als het Fries in Nederlands. Of iets een taal is, is vaak ordinair het gevolg van de smaak en humeur van de politici op het moment dat er over besloten wordt.
        Als Noord-Oost Nederland zich een beetje kwaad maakt, kan het Nedersaksisch ook in Nederland een taal worden. Maar de tijd dringt.

        Kijken wie van Vrij Mandaat en Groninger Belang zich het hardst inzet voor de mooie Groninger taal.

        Les 1. van de Groningse taal.

        Woordenschat:

        Jeuzelpolis = verzekering tegen gezeur
        Grammiedig = boos
        Heerns = haring
        Snakk'n = praten
        Ingel = Engel

        Invuloefening:

        Kest ook Grunnegs...?

        Vlog eem'n n ... taiken, Olle zemel VSH is onderwegens.

        Astoe aan Rehwinkel komst, komst aan hom. Wor er...

        Jack is ook gain... smaigelt geern bie notoabeln.

        "Moi Visboer. Drij... "

        Roadsel: (over welke vier vrienden hebben we het hier?)

        Vair vrunnen beden
        Om heur doagelieks brood:
        Twij beden om zaikte,
        Twij beden om dood

        (Om ziekte dokter en apotheker, andere twee zijn de aflegger en de doodgraver)

        Vertaal dit kinderliedje:

        Woar is hier de moane?
        -De moan is hier nait
        De moan is doar nait
        -Woar is e dan?
        In Amsterdam
        Wat dut e doar?
        Is de kovvie klaar

        (Laatste is lastig door het vreemde eind. Er word zomaar van het onderwerp maan naar koffie geswitcht. Absurde draai is typisch voor oude Groninger rijmpjes)

      • Het Brabants ligt aan de wieg van ABN. Nedersaksisch complexen veranderen daar niets aan VSH. Zie ook de taal waarmee we hier communiceren.

      • Jack-achtige malle arggymnasiast

        Jij stelt dat Nedersaksisch geen taal is omdat het AAN (tweede A staat voor aanvaard) van het Brabants afstamt.

        Voor een retorisch sterke gymnasiast (gokje) verbazingwekkend krom.

        Moi

      • Jack.

        Ik weet het, een pleidooi voor gezond regionalisme/patriottisme gaat tegen versleten en bij oud vuil gezette linkse "ideeën" uit de jaren zestig en zeventig in.
        En jij bent simpelweg niet bij machte om je van - door "autoriteiten" Hugo Brand Corstius geformuleerde - dogma's te bevrijden.

        Toch zeg ik het nog eens: de meeste mensen zijn kuddedieren. Onder ander door het wegvallen van de knellende, maar ook bescherming biedende, zuilen voelen mensen zich verloren.

        Dit zorgt voor psychosociologische problemen. Zorgt voor Oranjekoorts bij een EK of WK voetbal, relletjes bij een Sint intocht en andere uitingen van nationalisme en quasi- superioriteitsgevoelens.

        Om het onveilige (ongezonde) gevoel van niet tot een of meerdere groepen te behoren, en om en rare uitspattingen van nationalisme te voorkomen, moet je burgers gewoon hun portie patriottisme gunnen. Goed voor veel burgers.
        De armste Romein (Romeins burger) haalde kracht uit het feit dat hij kon zeggen "dat hij wel een Romein was".

        Het maakbaarheidsidee van een wereld Nieuwe Socialistiche Mens (vrijdenkende wereldburgers)is allang bij grof vuil gezet. Gelukkig maar, want onder ander Marx, achtte het noodzakelijk dat oude bebouwing plaats moest maken voor no-nonsense bouw, omdat romantiek (enge zin) tot kleinburgerlijke sentimenten leidt, en de ontwikkeling van de mens tot Mensch in de weg zou staan.

        (Denk je nou echt dat er bij die hele enge Rem Koolhaas, of het sociale academiestudentje Ypke Gietema ook maar één eigen en oorspronkelijk idee zit en zat?)

        Moi

      • Ik stel nergens dat Nedersaksisch geen taal is. Ik gaf slechts een verbeterd inzicht op het belang van het Brabants en dat dat voor het Nederlands een belangrijkere invloed heeft gehad dan het Nedersaksisch. Was dat het geval geweest dan hadden we in het Duits gecommuniceerd.

      • Volgens mij duidde jij de helaas uit Oost-Nederlandse verdwijnende streektaal enigszins minachtend (!) aan als 'regionale tongval'.

        Zal dat verkeerd begrepen hebben.

    • @Jack Niet lastig! Maar wordt onpasselijk van die figuren uit de Randstad, maar ook uit Friesland, die hier de politiek lopen te bestieren met een Forum, Tram etc, Met 39 Grunneger raadsleden, was dit nooit ter sprake gekomen, omdat wij weten wat de prioriteiten moeten zijn om een fatsoenlijk economie te bouwen. Deze lieden denken, alsof ze in een pretpark neergeploft zijn. De politiek in Groningen is een serieuze aangelegenheid. Mijn voorvaderen hebben allen in armoede geleefd. Het is er sindsdien nooit beter op geworden. Geniet van onze geneugtes en laat de politiek aan ons Grunnegers. Meer vragen we niet en iedereen profiteert mee!

  • Ik kan het toch niet laten....
    Even gekeken naar de politieke hoofdpunten die ze hebben geformuleerd. Zeer amateuristisch, allemaal open deuren worden ingetrapt en het gaat over zaken waar de provincie niets over te zeggen heeft.
    Ze doen er niemand kwaad mee, maar ze overschatten een klein beetje de kwaliteit van hun inbreng.

Recente berichten

“Maandag bewolkt en regen, aan het einde van de week kouder”

De komende dagen verlopen grijs en zo nu en dan valt er regen. Volgens OOG-weerman…

1 uur geleden

GIJS pakt eerste thuisoverwinning door Red Eagles met 4-3 te verslaan

De ijshockeyers van GIJS hebben zondagavond goede zaken gedaan in de competitie door in eigen…

2 uur geleden

“Discussie over welke verlichting er in je gemeente brandt mag je best wel eens voeren”

Een discussie over welke verlichting er brandt, en waar het wellicht een tandje minder kan,…

3 uur geleden

Busrit van Winschoten naar Stad duurt drie uur: “Chauffeur verdient een compliment”

Deze week rijden er vanwege werkzaamheden geen treinen van Groningen richting Winschoten en Veendam. Door…

4 uur geleden

Catherine Keyl spant rechtszaak aan na investering in stuk grond Wijert-Zuid

Televisiepresentator Catherine Keyl heeft een rechtszaak aangespannen om de aankoop van een stuk grond in…

8 uur geleden

SC Stadspark knikkert GRC Groningen uit bekertoernooi

SC Stadspark verraste zondag GRC Groningen in de noordelijke districtsbeker. Be Quick 1887 won ruim…

8 uur geleden