Categorieƫn: Nieuws

College wil witgoedregeling minima voortzetten

Stadjers, leveranciers en consulenten van de gemeente zijn tevreden over de witgoedregeling. Sinds maart dit jaar kunnen gezinnen met een minimuminkomen een tweedehands wasmachine, kookplaat, tv of computer uitzoeken bij een tweedehands zaak of kringloopbedrijf.

Uit een evaluatie blijkt dat de apparaten in de praktijk van goede kwaliteit zijn. Wel zijn de Stadjers minder enthousiast over tweedehands computers. Die willen ze liever nieuw kopen, of bij een zaak die daarin gespecialiseerd is. Bovendien willen ze meer winkels om uit te kiezen.

Het Stadsbestuur wil de regeling volgend jaar voortzetten, en denkt voor wat betreft de verstrekking van computers aan nieuwe exemplaren voor schoolgaande kinderen.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Zouden de scholen standaard met Chromebooks gaan werken dan hoeft dat helemaal niet zo duur te zijn.

  • Het is uit recente testen gebleken, dat de nieuwe generaties koelkasten zo'n 50 euro jaarlijks aan elektriciteit kosten besparen en derhalve bovendien goed voor het milieu. Wellicht geldt dit ook wel voor de nieuwe generatie wasmachines etc.

    Doet een hartelijke aanbeveling aan het gemeentebestuur, dergelijke afwegingen mee te nemen. Ook ivm de criteria die de EU aan Nederland daarin stelt. Dat is een dergelijk experiment om daarmee door te gaan, dan ook ongerijmd!

    • Daar ben ik het helemaal mee eens. Nieuwe wasmachines en koelkasten zijn energie zuiniger en de nieuwe wasmachines verbruiken veel minder water. dan is de aanschaf misschien iets hoger maar dat verdiend zich terug in lagere energie kosten.

      • Vaak kun je nieuwe koelkasten voor een prikkie kopen omdat ze schade hebben (krasje er op of een deukje). Die zijn energiezuinig en doen het prima.

      • Deze nota kan worden verhaald op gemeente Groningen inzake de bijzondere bijstand.

        De minima in Groningen hebben per saldo al weinig te besteden. Ook is het toekomstperspectief somber in Groningen, dit in tegenstelling tot de Randstad, waar de regering voor miljarden inpompt. Gelet op de raadsvergadering van gisteravond, genoeg stof op de participatiewet een halt toe te roepen via juridische weg. Laat je niet betuttelen Grunnegers ! Jullie hebben rechten tov andere landsdelen!

    • Vertel dit ook tegen je VVD vriendjes, die maar wat blij zijn, gebruik te kunnen van dit vangnet. Doordat ze in de financiĆ«le problemen zijn gekomen wegens de pro-Europese neoliberale koers van deze partij.

    • Onder een steen geleefd de laatste jaren? Volgens mij zijn er simpelweg geen vacatures. Daarnaast zijn werkgevers "bang" om zich voor langere tijd te binden met een werknemer, omdat de economische situatie niet stabiel is. Er is simpelweg gezegd momenteel een overschot aan werkzoekenden t.o.v. het aanbod aan vacatures en wat krijg je dan: werkeloosheid en dus veel mensen in de bijstand. Het is niet altijd een kwestie van niet willen werken, maar het kunnen, is momenteel zeer actueel.

    • Maar Henk toch, wie moet dan (met behoud van uitkering) voor al die werkgevers aan de slag als goedkope arbeidskracht zonder loon, toekomstperspectie, pensioen opbouw enz. Dan moeten werkgevers opeens weer een fatsoenlijk loon gaan betalen waarvan mensen normaal kunnen leven. 2e hands witgoed is een stuk goedkoper dan fatsoenlijk loon betalen.

  • Die tweedehands oude troep moeten ze gewoon weggooien. 10 jaar geleden was een nieuwe Miele wasmachine misschien duur, tegenwoordig zijn die prijzen een stuk lager. En die oude apparaten slurpen inderdaad vele malen meer stroom. Tel daarbij op de subsidies voor die kringloopwinkels en je bent veel duurder uit. Als je naar de Ikea gaat heb j daar ook betere/goedkopere meubels. Want de tijd dat iemand een bankstel voor 10 jaar kocht is ook al lang voorbij.

    Tweedehands computers? Die dingen zijn na 2 jaar al te oud en te traag Ook is het misschien een beter idee om mensen die in de bijstand zitten500 euro belastingrij per jaar te laten verdienen als ze daar duurzame goederen voor kopen, want dit geknuffel schiet natuurlijk helemaal niet op.

  • De klachten over deze regeling komen pas op langer termijn aangezien zo'n tweedehandsje ook nog wel een paar jaar meegaat. Maar dat is niet voldoende gezien de kosten die gemaakt worden? Stel dat een tweedehandskoelkast 5 jaar meegaat. En een nieuwe 15 jaar. Aangezien de gemeente niet veel bespaart (behalve subsidie aan de kringloop) kan het dan niet uit ? (Het aantal jaren is een ruwe schatting, maar een factor 3 lijkt me niet raar)
    En het doel van deze minimaregeling was om hen nieuwe aparatuur te geven zodat ze niet extra op de kosten gejaagd zouden worden door bv stroomrekeningen ed. Maar tja ik denk dat de gemeente de kringloopwinkels belangrijker vindt dan de minima.

Recente berichten

Herfstweer blijft nog eventjes in de kast

Het mooie weer blijft de komende dagen hangen, want de temperatuur zal overdag niet onder…

3 uur geleden

Clublegende Erik Nevland keert terug naar Euroborg voor oefenwedstrijd tegen FC Groningen

Clublegende Erik Nevland keert terug naar stadion Euroborg. En niet zo maar, want de Noor…

6 uur geleden

Wat vinden Groningers echt belangrijk? | OOG Thermometer

Een 6,9 voor veiligheid. Een 7,5 voor geluk. En 7,7 voor hun woning. Op deze…

6 uur geleden

Beide gewonden van schietpartij De Kring ingesloten voor verhoor

De politie heeft details bekend gemaakt van de twee verdachten die woensdagavond werden aangehouden vanwege…

7 uur geleden

Kledingbank Maxima heeft tekort aan jassen voor mannen

Kledingbank Maxima geeft kleding weg aan mensen met een laag inkomen of met een uitkering.…

9 uur geleden

Stadsbestuur baalt van kabinetsplannen

Het Groninger stadsbestuur baalt van de plannen van het kabinet zoals die in het regeerakkoord…

10 uur geleden