Uit de cijfers van de Landelijke Vereniging van Crematoria blijkt dat de traditionele begrafenis steeds meer tot het verleden behoort. Want 61 procent van de uitvaarten in Nederland bestaan uit crematies. In de stad Groningen ligt dat percentage zelfs op 80 procent. Dit is ver boven het landelijk gemiddelde.
Het opmerkelijke verschil tussen de stad en de rest van Nederland zou onder andere te maken kunnen hebben met een trendbreuk of ontkerkelijking.
Volgens René Kuipers, teamleider Begraafplaatsen Gemeente Groningen, heeft het verschil in ieder geval niks te maken heeft met de prijsverschillen tussen cremeren en begraven in de stad.
Cremeren goedkoper dan begraven?
Deskundigen kunnen het niet met elkaar eens worden of cremeren goedkoper is dan begraven. ‘Een crematie en een eenvoudige begrafenis kosten evenveel, daar is heel bewust voor gekozen in de Gemeente Groningen omdat er geen verschil tussen rijk en arm zou moeten zijn’, aldus Kuipers.
Volgens Wietske Kerkstra, manager van Crematorium Yarden Groningen, zijn er wel degelijk prijsverschillen in de stad tussen een goedkope crematie of een goedkope begrafenis. ‘Dit scheelt toch wel al snel duizenden euro’s’.
Volgens uitvaartverzorger, Carla van der Burg is het verschil niet zo groot als dat Kerkstra aangeeft. Volgens haar is cremeren altijd goedkoper dan begraven.’Ik denk dat het verschil eerder honderden euro’s in het voordeel van cremeren is, niet duizenden.’
Trendbreuk?
In Groningen is één van de eerste crematoriums van Nederland gevestigd. Dit zou mogelijk kunnen bijdragen waarom Groningen voorop loopt ten opzichte van de rest van Nederland.
Volgens Kuipers zijn Groningers gewoon nuchterder dan de rest van Nederland. ‘Ik denk dat men in het Noorden van Nederland eerder kiest voor de meest eenvoudige optie. Daarnaast willen ze hun nabestaanden waarschijnlijk niet tot last zijn om het graf te moeten onderhouden.’
Wie van de twee komende weekenddagen de standen op de thermometer naast elkaar legt, denkt…
PKC'83/Team Amoeri heeft vrijdagavond in Amsterdam met 5-1 verloren van OS Lusitanos. (meer…)
Beginnende schrijvers in Groningen kunnen zich tot volgende week zondag aanmelden voor het LetterenStipendium 2025.…
De zuidelijke ringweg is komend weekend afgesloten tussen het Julianaplein en de Europaweg voor verkeer…
Hoewel er nog een beroepszaak loopt bij de rechtbank, wil het college hoe dan ook…
De speeltuin aan de Prinsesseweg en de kleinere speelplekken aan de J.W. Frisostraat en de…
Bekijk reacties
begraven worden en dan naast VSH in de grond gestopt worden. Kun je nog twintig jaar dat geleuter aanhoren. En steeds maar weer omdraaien in dat graf. Dan maar een crematie.
Moet je voorstellen dat je tussen jou en Jack komt te liggen...je zou doodgaan van ergernis!
Hoe kan ik nou tussen mezelf en jack in liggen Pieter?
Onzin.
Als Saks ga ik de oven in. Daarnaast bestaat er een redelijk verschil tussen VSH de Grote Reaguurder, die lawaaig is, en VSH de rustige, ingetogen man.
Tenslotte: een OOG-site polletje met de vraag met wie hou je het eerder twintig jaar onder de grond vol, met 'Marc' of 'VSH' zal weleens in mijn voordeel kunnen uitpakken.
Moi
Veel mensen die zijn gecremeerd laten hun urn daarna bijzetten in een urnenmuur of
urnengraf. Daar zijn dan weer extra kosten
mee gemoeid maar daar praat men in dit verhaal niet over!