Categorieën: Nieuws

Vreeman krijgt toetsing achteraf niet voor elkaar

Vreeman is teleurgesteld in de gemeenteraad. Hij wilde een gebied, zonder toetsing vooraf door de gemeenteraad, kunnen aanwijzen als veiligheidsrisicogebied en wil pas achteraf verantwoording afleggen.

Hij wil in een veiligheidsrisicogebied extra veiligheidsmaatregelen als preventief fouilleren, gebiedsverboden en cameratoezicht kunnen nemen, zoals laatst in het A-kwartier. Buurtbewoners voelden zich bedreigd door dealers en junks. Vreeman greep in, met succes maar de raad blijft bij het standpunt dat Vreeman eerst toestemming aan de raad moet vragen voordat hij zo’n gebied kan aanwijzen.

Het privacyargument weegt zwaar voor de raad. Hij legt zich neer bij het oordeel van de raad. Burgermeester Vreeman kreeg wel steun van VVD CDA stadspartij en de PvdA,

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Peter den Oudsten krijgt er nog een kluif aan. Privacy heeft ook een keerzijde. Dat mag niet vergeten worden.

  • Kun je zien wat voor achterlijken er in de raad zitten.
    Wathebben ze zelf te verbergen. Weg met deze partijen.
    Ik hoop dat ze met de verkiezingen afgestraft worden.
    J en m kom maar op met je commentaar.

  • @Chris, je bent niet te volgen.
    En ik ook niet, bij dit onderwerp ben ik het met de Stadspartij eens, het moet niet gekker worden.
    VSH zal ook wel tegen zijn, hij heeft al moeite om je pinpas te gebruiken om te betalen bij een parkeermeter.

    • Ben hier niet het topic Jack. Voor jouw eigen bestwil: praat eens met een psycholoog over jouw obsessie voor mij.

      Maar om je een plezier te doen, wil ik best een mening geven.

      Denk dat ik, en vele anderen die iets minder autoriteitsgevoelig zijn dan Jack zijn, mij terecht zorgen maak om netwerken van informatiesystemen die ervoor zorgen dat een kleine groep overheidsdienaren volledig inzicht heeft in alle whereabouts van alle burgers. Je hoeft geen complotter te zijn, om hier zorgen over te hebben.

      Heb eens in een kroeg met twee academische types een gesprek gehad over hoe het feit dat door de ontwikkelingen in de ICT, een steeds kleinere groep mensen nodig is om een dictatuur te realiseren. Zij waren het niet met me eens, en kwamen met eeuwenoude filosofen als Hobbes en Locke aanzetten. Vond dit vrij dom. Verzuchtte dan ook met de vraag of ze zelf wel ideeën hadden.

      Want de gedachtes van Hobbes en Locke zijn irrelevant geworden. Die hadden geen enkel besef van de grootste verandering in het menselijk bestaan. Een verandering groter dan de ontwikkeling van spraak, controle van vuur en de boekdrukkunst. Geen weet van de digitalisering van de wereld; een sprong die slechts misschien geëvenaard wordt door de verkregen controle over de controle over elektromagnetisme.

      Stadspartij? brave betrokken, maar ook wat naïeve burgers. Naïviteit is een deugd. Maar niet een deugd die handig is als je een rol wil spelen in het spel om de macht.

      • Vreemde redenering over de irrelevantie van John Locke, misschien moet jeje er iets beter in verdiepen.

    • Voor jou misschien vreemd.

      Waar staan de gevechtsrobots (drones zijn echt nog maar een begin) in het sociale contract tussen vrije burgers?

      Locke had hele lieve ideeën, maar gebaseerd op het feit dat als je maar genoeg spiermassa en buskruit verzamelde, een meerderheid een dictatoriale regering af kon zetten.

      Door de exponentiële groei in de digitalisering, kan een hele kleine groep straks de rest van de mensheid domineren. Locke filosofie over staatsinrichting blijft niet overeind staan als er potentiële controlesysteem bestaan, waarvan de Stasi en George Orwell in respectievelijk hun stoutste dromen en ergste nachtmerries, niet dromen konden.

      Maar jij hebt veel vertrouwen in autoriteiten. Jij vindt zelfs dat je ze moet beschermen tegen nare reaguurders. Je bestrijdt zo volgens alle trucjes uit het trollenboek (bijvoorbeeld een uit verband getrokken iets uit het verleden gebruiken voor een weinig inhoudelijke frame).
      Je durft - ondanks je veilige en carrièretechnish gezien handige meninkjes - vrijwel niets van jezelf bekend te maken, maar gunt anderen hun anonimiteit niet. Je was veertig jaar terug waarschijnlijk graag een IM in Oost-Berlijn geweest.

      Maar ik heb minder vertrouwen in autoriteiten. Zijn vaak niet de meest gewetensvolle types die zich hoog op de apenrots weten te drukken. Verder is het een bekend psychologisch gegeven dat langdurige macht gekke dingen met een mens doet. In Rusland, de VS, Turkije, Syrië maar net zo goed in Nederland.

      Hoop op iets inhoudelijks, maar het zal wel weer een uit een zin bestaand en beledigingd fraampje met een "argumentje" uit de sloot (oude koe) worden.

      Moi

    • Oké voor jou. In de laatste regel staan twee partijen en op de eerste regel ook twee waarvan ik hoop dat deze met de komende verkiezingen weggevaagd worden.
      Dat zijn partijen die hun eigen kiezers verraden hebben.

    • Niet alleen mietjes pieter maar ook nog eens zelf ingenomen pubers die denken dat ze het beter weten dan een man met ervaring.

    • Rehwinkel wilde deze bevoegdheid ook al, maar de partijen die nu tegen stemden wilden eerst het 'effect van cameratoezicht' onderzoeken. Het is duidelijk dat de burgemeester als corpsbeheerder voldoende instrumenten moet hebben om in te grijpen bij zaken als drugsoverlast zonder dat de raad voor elk wissewasje een debat moet voeren. Het gaat niet om structurele inzet van camera's om alle burgers in de gaten te houden maar om het in de toom houden van uitwassen. Camera's maken dan onderdeel uit van je pakket aan mogelijkheden.

Recente berichten

Herfstweer blijft nog eventjes in de kast

Het mooie weer blijft de komende dagen hangen, want de temperatuur zal overdag niet onder…

8 uur geleden

Clublegende Erik Nevland keert terug naar Euroborg voor oefenwedstrijd tegen FC Groningen

Clublegende Erik Nevland keert terug naar stadion Euroborg. En niet zo maar, want de Noor…

10 uur geleden

Wat vinden Groningers echt belangrijk? | OOG Thermometer

Een 6,9 voor veiligheid. Een 7,5 voor geluk. En 7,7 voor hun woning. Op deze…

11 uur geleden

Beide gewonden van schietpartij De Kring ingesloten voor verhoor

De politie heeft details bekend gemaakt van de twee verdachten die woensdagavond werden aangehouden vanwege…

12 uur geleden

Kledingbank Maxima heeft tekort aan jassen voor mannen

Kledingbank Maxima geeft kleding weg aan mensen met een laag inkomen of met een uitkering.…

13 uur geleden

Stadsbestuur baalt van kabinetsplannen

Het Groninger stadsbestuur baalt van de plannen van het kabinet zoals die in het regeerakkoord…

14 uur geleden