Categorieën: Nieuws

Beheer Wall House naar Groninger Museum

Het Groninger Museum gaat het Wall House beheren. Dat schrijft het college van Burgemeester en Wethouders aan de raad.

Het Wall House zelf blijft eigendom van de gemeente. Het Wallhouse is een beeldbepalend gebouw aan het Hoornsemeer en het enige werkelijk gerealiseerde woonhuis van architect John Hejduk. Aan een muur zijn diverse kamers en een gang opgehangen. De stichting die het gebouw tot nu toe beheerde moest het pand in 2010 weer terug verkopen aan de gemeente wegens gebrek aan geld voor het onderhoud.

Het Museum gaat het verhaal van het Wall House vertellen om het te introduceren bij een breder publiek en wil via het gebouw de wijk in gaan. Dat gaat het museum doen samen met de afdeling kunstgeschiedenis van de RUG.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Hier direkt naast het Wall House, ook zo`n object wat de hemel werd ingeprezen, maar nooit bestaansrecht heft gekend, zou het nog te bouwen Huis van Niets, niet misstaan.

  • Kan me nog herinneren dat zo'n typisch "visionair" (zou haast dubbele of driedubbele aanhalingstekens willen zetten) ROEZ-baasje er heilig van overtuigd was dat dit Groningen echt op de kaart zou zetten.

    Was dat niet die Rob van Vliet-achtige Niet Verdonk. Zo'n "stedenbouwkundige" die een das kan strikken, een John Leenon montuurtje kan uitkiezen, op de pondjes kan letten, afgemeten en accentloos kan praten, een houding die bestaat uit hautain en gespeeld-begripvol kan aannemen, maar nooit een helder inzicht van zichzelf heeft.

    Beleidsmakers die niet veel meer kunnen dan zichzelf presenteren. Gelukkig voor hun wordt dit op het Zuiderdiep als zoete koek geslikt. Als er kereltjes moeten zijn die in onze naam onzin willen uitslaan? Als wij op het Zuiderdiep daardoor klussen houden, is het prima.

  • De Wallhouse was niet bepaald een succes te noemen. Heel goed dat het museum een rol bij de invulling krijgt. Wellicht dat dit succesvol blijkt.

  • Hoe was het ook Jack. Moest er ook niet ingegrepen worden bij het museum? Waren er ook geen tekorten?
    Enis het walhouse al niet jaren een verlies post ondanks alle ingrepen.
    en hoeveel geld is er al in het museum gepompt.
    Niets anders dan prestigeopjecten zijn het. Het forum is het volgende verlies gevende prestigeopject.

      • Dit soort reacties bewijzen alleen maar dat je geen argumenten hebt Chris. Dat betekent dat je je soelaas moed zoeken in de persoonlijke aanval, in de hoop bijval te krijgen van anderen die hun standpunten niet kunnen verwoorden en zich daarom beperken tot scheldpartijen.

      • Marc.

        Misschien naar jezelf kijken. In pedante frames die behoorlijk wat impliceren, maar nog meer open laten (wat een leuk trucje!) anderen wegzetten is ook veel meer persoonlijk dan inhoudelijk.

        Als je het toch persoonlijk wil maken. Wat is je motivatie om het college en haar prestigeprojecten zo fanatiek te verdedigen tegen de woest uit de onderbuik reagerende nimbys op de OOGTV site? Lijkt me veel interessanter.

      • Zegt degene wiens reacties voor minimaal de helft uit beledigingen van medereaguurders bestaan?!

        "Cultuur is moeilijk Chris" is door jou (na jaren reageren lang impliciet en expliciet beledigen) niet meer als een feitelijke, niet als een adje hominem bedoelde te verdedigen. Het is gewoon belediging zoveel duizend nogwat.

      • Erg dunne bewijsvoering VSH. Vooral ook omdat je met twee maten meet. Tegenspraak is ook moeilijk. Dan kun je het best de tegenspreker met een adje om de oren slaan zoals een goed dommerik betaamd.

      • Das nie!

        Ik kat wel eens terug, maar ik (!) heb nauwelijks de intentie om beledigend te zijn naar medereaguurders.

    • Het is een bijzonder onfunctioneel ding. Het is een muur met drie vertrekken. Inpandig terrasje is niet mogelijk.

      Win ik de Staatsloterij, dan koop ik het desondanks. Afgezien van het lelijke uitzicht naar het noorden (stukje Hoornsemeerwijk) kijk je er aardig over het meer weg.

  • Och macje ik heb argumenten genoeg maar ga die met jou niet delen. Dat heeft geen enkele zin omdat je toch altijd gelijk moet hebben. Maar een tip voor je . Kijk eens terug dan zal je er achter komen dat het wall house al meerdere malen op het punt van failliet gaan heeft gestaan en steeds weer met geld van de gemeente overeind gehouden is. Het is een papieren ding dat nooit zal voldoen aan de eisen van deze tijd. Een speeltje van het architectenbureau van RO.

    • Je hebt dus wel argumenten, maar je bent bang ze te gebruiken omdat je ook wel weet dat mijn argumenten veel sterker zijn.

      • Ik heb van jou nog nooit zinvolle argumenten gezien maar dat weten we. en bang dat ik ze moet gebruiken. Totaal niet maar dat heeft bij jou geen enkele zin omdat je het toch beter weet. Dus weer een domme opmerking. Blijft staan dat het wall house al zeer veel gemeenschapsgeld gekost heeft en zal nooit een kostendekkend worden.

  • Het enige alternatief die hier genoemd wordt is de aankoop van the Wall House door VSH.
    Kennelijk is het geen raar idee dat het museum een rol bij de exploitatie van the Wall House gaat spelen.

  • Neem als gemeente je verlies, zet het te koop en geef er een woonvergunning voor af. eenmalig een bedrag afschrijven, wat toch al de gewoonte schijnt te zijn, gelet op alle debacles waar het o.a. om bouwgronden gaat.
    Design en duurzaamheid gaan gewoonweg niet samen is de afgelopen decennia gebleken als je naar het onderhoud en bijbehorende kosten gaat kijken.

    Er zal echt wel iemand te vinden zijn welke er de benodigde pecunia voor over heeft en daar graag wil wonen, temeer daar het op een grotere schaal, n.l. 1.2:1 is gebouwd dan het originele ontwerp van Hejduk, welke je toch wel een bijzondere architect mag noemen, daar dit Wall House volgens mij het enige ontwerp van hem is geweest wat daadwerkelijk is gebouwd.

    • Volgens wikipedia heeft hij toch wel wat meer gebouwen ontworpen die ook daadwerkelijk zijn gebouwd.

      In het verleden heeft het pand ook al te koop gestaan zodat een particulier er in kon wonen. Dat heeft tot niets geleid.
      Ik vind het leuk wanneer zo'n bijzonder pand een publieke functie krijgt, ook al kost dit een paar centen.

      • Ik zou daar ook geen problemen mee hebben Jaques, ware het niet dat het sinds de oplevering al een publieke functie kent en er in al die jaren bijna geen hond binnen is geweest, behoudens het pesoneel van verschillende bedrijven voor het onderhoudswerk.

        Maar dat is kenemrkend voor veel van dit soort gebouwen met een publieke functie. Op het moment van plannen spreekt elk en iedereen er vol lof over, maar als het er eenmaal staat, gaat er geen hond naar toe.

        Gaat straks nog wat worden met Het Huis van Niets

      • Je klinkt niet als een hardwerkende ondernemer.

        Mensen die een 'tent draaiende moeten houden', zijn vaak kostenbewust en vinden een chronische overheidssubsidie om een faalproject (die afschuwelijke pasteltinten van de Wall House hadden wel in het zonnige oord Miami gepast) in de benen te houden, meestal een domme praktijk.

      • Geachte Middenweg.

        Mijn reactie sloeg uiteraard niet op jou! Maar op degene die als elke maand zijn BTW afdragende ondernemer (?)... "ook al kost dit een paar centen"...schreef.

Recente berichten

Vrijdag voornamelijk bewolkt met kans op een spatje regen

Vrijdag is er veel bewolking met vanochtend lokaal een spatje regen. In de middag is…

9 uur geleden

Donar stelt zwaar teleur tegen Den Helder Suns

Donar stelde donderdagavond in Den Helder zwaar teleur tegen Den Helder Suns, die tot nu…

9 uur geleden

Plannen Spoorkwartier komende dinsdag gepresenteerd in Forum

De plannen voor het nieuw aan te leggen Spoorkwartier, aan de zuidkant van het Hoofdstation,…

10 uur geleden

Deel Europaweg dicht vanaf vrijdagavond tot maandagochtend

De Europaweg gaat twee weekenden dicht ter hoogte van het viaduct met de ringweg. Dit…

12 uur geleden

Brommers en snorfietsen vanaf 1 januari niet meer welkom op Grote Markt

Brommers en snorfietsen zijn vanaf 1 januari niet meer welkom op de Grote Markt. Deze…

13 uur geleden

Oranje vrouwen zaalvoetbal met Tessa Grashuis ruim langs Kazachstan

Het Nederlands vrouwen zaalvoetbalteam heeft donderdagmiddag met 6-0 gewonnen van Kazachstan. (meer…)

13 uur geleden