GroenLinks: Fraudewet onrechtvaardig

Volgens GroenLinks leidt de Fraudewet tot schrijnende situaties. De partij heeft hierover vragen gesteld aan het Stadsbestuur. Ze wil weten hoe de Groninger Sociale dienst met de Fraudewet omgaat.

GroenLinks baalt van de zware boetes voor mensen die iets niet helemaal goed hebben gedaan. Een vergissing krijgt meteen het stempel fraude opgedrukt. Raadslid Kris van der Veen van GroenLinks zegt: “Soms is er sprake van verwarrende omstandigheden zoals bijvoorbeeld een overlijden. Soms is de informatie van instanties niet altijd eenduidig. Als mensen te goeder trouw zijn zou je toch wat compassie mogen verwachten, maar de Fraudewet kent maar één conclusie: fraude.”

Afgelopen week stelde ook de Nationale Ombudsman dat de Fraudewet haar doel voorbij schiet. Hij stelt voor dat uitkeringsinstanties het voordeel van de twijfel geven aan uitkeringsgerechtigden. Als een vergissing aannemelijker lijkt dan misbruik, moeten instanties geen extreem hoge boetes geven, maar een waarschuwing of een kleine boete, aldus de Nationale Ombudsman.