Categorieën: Nieuws

Nieuwe burgemeester houdt van moeilijke economieën

Peter den Oudsten, die op 2 januari begint als burgemeester in de stad, houdt van moeilijke economieën. Dat laat hij weten in een interview met ‘Binnenlans Bestuur.’

Hij laat weten hoe hij zijn burgemeesterschap ziet:‘Consequent werken aan ontwikkelthema’s voor de langere termijn en met beide benen in de samenleving staan. Ik heb altijd gewerkt in gebieden met moeilijke economieën: Friesland, Drenthe, Overijssel. De burgemeester moet bijdragen aan de versteviging van de economische basis. Op die grote thema’s kan ik alleen goed acteren als ik contact heb met de werkvloer van de samenleving – gevoel voor mensen in wijken die werk hebben, werkloos zijn of dakloos. Die twee dingen probeer ik met elkaar te verbinden. Het zou de basis moeten zijn van het handboek voor de moderne burgemeester.’

De teleurstelling van zijn burgemeesterschap in Enschede is het niet doorgaan van vliegveld Twente: ‘Er ligt een topbaan, nog steeds in een fantastische conditie. Dan sta je voor de bestuurlijke keuze: breek ik hem eruit of ga ik er wat mee doen. Starten van burgerluchtvaart met een particuliere ondernemer was de beste optie, maar Brussel vond dat wij er als overheid te diep in ­zaten. Toen hebben we de stekker eruit getrokken.’

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Dat is heel mooi, je kunt ook een burgemeester treffen die van hele andere dingen houdt. Kijk maar naar Maastricht.

  • Dan kan de nieuwe burgemeester hier z'n lol wel op met alle verliesgevende projecten op zijn bureau.Zie hem van b.v.HET MONSTRUM nog geen financieel succes maken.

    • Een uitstekende reactie, Ardien. Het heeft mij verbaasd dat, voor zover mij bekend, er nog geen aanvraag is verstuurd en verleend voor een Europese subsidie voor het Groninger Forum. Ik doel op het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO of in het Engels: EFRD). Gegeven de groteske PR vanuit het stadhuis dat het Groninger Forum een enorme opkrikker is voor de regionale economie.

      Brussel zal gegarandeerd zeggen: er zit veel te veel "overheid" in het Groninger Forum. Dat Grand Café, dat in het Groninger Forum komt, mag niet bevoordeeld worden, wat betreft de te betalen huur. Iets voor de Autoriteit Consument en Markt (ACM)?

      Zelfs de provincie Groningen subsidieert het Groninger Forum in zeer geringe mate. Dat moet te denken geven, nietwaar?

      De grote vraag is: waar blijft de commerciële component of de commerciële uitwerking van het Groninger Forum, zoals beloofd bij het mislukte referendum (de uitslag was nietig) over het Groninger Forum en de Grote Markt, oostzijde, d.d. 29 juni 2005? Zie tevens de Startnotitie van 4 december 2004. Nu tien jaren geleden!!!

      Zie:

      http://gemeente.groningen.nl/grotemarkt/voorgeschiedenis

      http://nl.wikipedia.org/wiki/Referendum_over_de_startnotitie-Grote_Markt_Oostzijde

      http://nl.wikipedia.org/wiki/Groninger_Forum

      • Correctie en aanvulling

        Er is in het verleden (in het jaar 2010) 8,9 miljoen euro vanuit het EFRO toegekend voor “de gebiedsontwikkeling van de Grote Markt” (inclusief de Nieuwe Markt), maar NIET voor specifiek de bouw van het Groninger Forum. Waarvan akte. De EFRO-aanvraag was in het jaar 2009.

        Zie:

        http://www.provinciegroningen.nl/fileadmin/user_upload/Documenten/Brief/2010-58006.pdf

        De brief van GS van Groningen aan PS van Groningen van 3 november 2010.

        Zie verder de uitstekende interpellatievragen van CDA en D66 aan het college van B&W van Groningen d.d. 20 januari 2010:

        https://www.cda.nl/actueel/toon/cda-stelt-vragen-over-financiering-groninger-forum/

        en:

        http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/europees-onderzoek-subsidies-forum-10518323.html

        Citaat:

        “Europees onderzoek subsidies Forum

        DVHN | Gepubliceerd op 25 januari 2014,
        06:30 Laatst bijgewerkt op 24 januari 2014, 17:05

        GRONINGEN - De Europese Commissie is eind vorig jaar een onderzoek gestart naar de manier waarop Europees subsidiegeld voor het project Groninger Forum/nieuwe oostwand is besteed. Het European Anti-Fraud Office (OLAF) is bij het onderzoek betrokken. Het onderzoek richt zich op de besteding van de EFRO-subsidie.

        EFRO staat voor Europees Fonds Regionale Ontwikkeling, voor de ontwikkeling van de oostwand kreeg Groningen een subsidie van bijna 9 miljoen.

        Het onderzoek richt zich op de vraag of de oostwand als een afzonderlijk project mag worden gezien of dat het één geheel is met de bouw van de parkeergarage en het Groninger Forum erachter. Ook wordt bekeken of de aanbesteding van het project adequaat is geweest.”

        Einde citaat.

        De geschiedenis herhaalt zich. Ook het referendum van 29 juni 2005 was dubbelzinnig van aard. Het ging toen om de oostwand van de Grote Markt en over het Groninger Forum (het HIGG). Maar is het één project of zijn het twee afzonderlijke deelprojecten?

    • Ja maar daar kan de burgemeester niks aanveranderen!
      Dit verliesgevende ongewilde projekt is er door de politiek doorgedrukt.
      Iets wat verrot is kan niemand gezond maken.

  • Volgens Zembla was dat hele vliegveld Twente het zoveelste faalproject van op hol geslagen bestuurders met ongezonde maakbaarheidsfantasieen.

    Bedankt commissie die verantwoordelijk was voor het aanstellen van deze PvdA-vent! (sarcastisch)

  • Het moet een 'wij' tegen 'zij' worden. Ofwel Groningen versus politiek Den Haag. WE zijn zo langzamerhand genoeg bedonderd. De nieuwe politiek treedt op namens de Grunnegers en niet namens politiek Den Haag. Wie zich niet kan vinden in deze nieuwe politiek en puur voor zichzelf optreedt om politiek Den Haag te gehoorzamen is geen plaats meer! Het is mooi geweest met deze carrièremakers voor eigen gewin!

    • En wat ga je er aan doen Sjoerd? Grijp je de macht met je hooi vork en schop je dan iedereen die het niet met je eens is de stad uit? En als ze niet willen dan rijg je ze aan je riek? Sjoerd de verschrikkelijke!

  • Ik denk dat de nieuwe burgemeester heel erg blij is met alle suggesties en beoordelingen op het Forum van Oogtv.

    @VSH heel goed van je dat je de linkse pers nu ineens als goede informatiebron beschouwt!

    • Weer een kromme redenering.

      Ook mensen waar ik het vaak mee oneens ben, kunnen zinnige dingen zeggen. Ook het soms wat links-tendentieuze Zembla heeft soms vrij goede onderzoeksjournalistiek.

      Ben niet zo'n zwart-wit denker uit de door bespottelijk ver doorgedreven polarisatie gekenmerkte jaren zeventig.

      Moi

      • Ach ja, een mening is snel bij elkaar geknipt en geplakt.
        Of iemand wel of geen zwart-witdenker is, is voor de persoon in kwestie het moeilijkst te beoordelen.

      • Jij altijd met je 'bij elkaar geknipt'.

        Dat fiasco van vliegveld Twente heb ik op tv gezien. Als ik een tv heb, kijk ik heel veel tv. (Daarom heb ik geen tv).

      • Nu nog een beetje aan je leestekens en je stijl werken dan wordt het allemaal weer wat begrijpelijker.

      • Zeer begrijpelijk wat Chris schrijft.

        Het enige verschil is dat Chris inhoudelijk is, en jij als onbezoldigd (?) beschermheer van het college het conflict zoekt met anti-college reaguurders.

        Misschien moet OOGTV eens naar jou vrijwel uitsluitend op medereaguurders gespeelde reacties kijken. Het draagt vrijwel niets bij aan interessante gedachtes.

      • Het getuigt niet van grote tolerantie of van een 'open mind' om andersdenkenden de mond te willen snoeren.
        Ik vind het wel fijn om in een land te wonen en op een forum te posten waar ruimhartig wordt omgegaan met allerlei opvattingen. Dit in tegenstellingen tot dictaturen als Rusland die sommigen als verlichtend voorbeeld zien.

      • Via persoonlijke frames en beledigingen ruzie zoeken met medereaguurders is wat anders dan een open discussie met een waaier aan meningen voeren.

        On topic blijven blijft lastig voor je. Werk daar toch aan, zou ik je willen meegeven!

        Groet

      • Rusland een dictatuur? Omdat er een groot sturend media-apparaat vanuit een de overheid, naast een veel kleinere vrije pers is?
        Dan kun je de VS ook een dictatuur noemen. Wereldwijde westerse pers is in handen van zeven persgroepen/families. Die in laten in de VS echt geen tegenstander van de belangen van olie-industrie. Wall Street en militair industrieel complex aan de macht komen.

        Verder martelt de VS meer (Guantanomo en clandestien) dan Rusland, voert meer doodstraffen uit, heeft meer inmates en is bij meer oorlogshandelingen betrokken. Heeft een sterk gemilitairiseerde politiemacht en via de NSA een Big Brother systeem dat Orwell nog niet kon voorstellen.

        De Amerikaanse "dictatuur" is misschien iets subtieler.

        Gisteren opende het NPO radiojournaal met het zoveelste bericht over homoseksualiteit en Rusland. Waarom horen we nooit iets over de rechten over homo's in EU kandidaat Turkije hoor ik dan. Of onze bondgenoten in de Golf (anders dan Iran). De laatste landen (met name Bahrein) hebben een veel minder vrijere pers dan Rusland.

        Misschien wordt de gekleurdheid van de berichtgeving wel bepaalt door of een land zich al aan onze belangen heeft onderworpen of nog niet.

        (Je weet dat de Russische "anti-homowetgeving" ook in acht staten van de VS gelden?)

      • Mocht ik elke keer het aanbod doen "van deze cursus" omdat ik vind dat het op zijn plaats is...zou het veel vaker gepost worden bij enkele reaguurders.
        Gelukkig heb ik nog wat fatsoen en mijn lijf, dus ik doe zoiets niet (vaak).
        Klaarblijkelijk is het begrip "fatsoen" bij jou onbekend dus hier heb je een informatief linkje. http://synoniemen.net/index.php?zoekterm=fatsoen
        Misschien steek je er iets vanop, en dat zonder een cursus te volgen.
        Maar...ik ben bang dat jij en je alter ego, gewoon doorgaan zoals altijd op dit medium.
        Onverbeterlijk en minder sociaal.
        Wil ik het A woord niet gebruiken.
        Het geeft mij een superieur gevoel, terwijl ik niets meer ben dan jou.
        Bedankt dat je mij een goed gevoel geeft.
        Het is misschien niet wat jij zou verwachten.
        Er is vast wel iemand te vinden op deze site en in het "echte leven" die jou en je alter ego wel leuk vinden.

        Nog prettige feestdagen toegewenst en een heel lang en gezond leven .
        Dat aan iedereen..!!
        Niemand uitgezonderd.
        Kan jij dat ook ??

        • het is geen gebrek aan interesse
          het gaat gewoon boven jou pet..
          jij bent de laatste die dat zal toegeven @jac
          zoals verwacht..

      • Volgende keer nog een 'w' achter 'jou' plakken en het betoog over het niveau van anderen is iets overtuigender.

  • Nieuwe burgermeester heeft rechten gedaan. Doen mensen vaak omdat ze te beperkt voor zelfs een eenvoudige studie al economie zijn.

    Laat de man zijn werk als voorzitter van de gemeenteraad goed doen, niet te lang wachten met het gedwongen opnemen van suicidale types, en voor de rest niet teveel pretenties hebben. Houden wij Groningers niet van.

    Pretentieuze types kunnen beter teruggaan naar plekken waar pretenties wel positief worden gewaardeerd; Holland en Holland-Noord (Friesland).

    Moi

    • Friesland als Holland Noord is geen verhaspeling.

      Friezen, en dan met name Stadsfriezen zijn bijna net zo Hollands als Hollanders. Veel Hollandser dan een Tukker, Limburger of Bosschenaar.

      • Ik begrijp dat de gebroeders Anker niet in erg hoog aanzien staan bij jou? En Fries en Rechten... Gelukkig ben jij Groninger met een Hogere algemene vorming....

    • Wanneer je met moeite de havo hebt afgemaakt dan is een oordeel over een universitaire studie wel een tikje aanmatigend.

      • IJdele en zelfingenomen Ankertjes kun je vaak domme dingen horen zeggen.

        Ze waren bijvoorbeeld tegen minimumstraffen omdat dat zou betekenen dat bijvoorbeeld een vrouw die jaren door een partner wordt geterroriseerd, en hem in een vlaag van woede doodt, lang moet zitten.

        Omgekeerde wereld. Mishandeling kan juist plaatsvinden omdat daders kunnen dreigen met ultiem geweld dat, indien de advocaat goed is, bijna straffeloos blijft.

        Ankers kunnen geen uitspraken doen over hard straffen in een verzorgingsstaat omdat daar er geen empirisch bewijs voorhanden is. Nog nooit hard gestraft in een verzorgingsstaat (En Jack, de VS is geen verzorgingsstaat)

        Een kennis van mij, oude sportmaat, is nu rechter. Hem eens uitgedaagd over wat er nu moeilijk kan zijn aan de rechtenstudie. Hij kwam niet verder dan "rechtsfilosofie en rechtspsychologie" zijn best makkelijke vakken".

        En moeite met HAVO? Valt mee hoor. Eerder moeite met gewoon blijven leven.

      • Gewoon blijven leven is het gemakkelijkste wat er is.

        Fijn dat je een mooie bron opvoert ter ondersteuning van de redenering over de zwaarte van een rechtenstudie.
        Snap niet dat je zo'n opleiding dan zelf niet volgt, levert toch heel wat interessantere perspectieven op dan het schoonmaken van toiletten.

      • Ben wel benieuwd naar gedegen onderzoek waar uit blijkt dat strenger straffen 'helpt'.
        'helpt' in de betekenis van recidive voorkomen?

        Wanneer je niet zou kunnen stellen dat strenger straffen niet helpt omdat relevant empirisch bewijs ontbreekt dan geldt dat ook voor de spiegelbeeldige situatie.

        Enig begrip van het begrijp empirisch bewijs blijkt trouwens niet uit de stelling over strenger straffen.

      • Misschien moet je beter lezen.

        Ik stelde dat er geen empirisch bewijs is dat strenger straffen in een verzorgingsstaat niet helpt.

        Er is in geen enkele moderne verzorgingsstaat streng gestraft, dus jouw stelling dat streng straffen recidive niet voorkomt, is onbewezen.

        Strenge straffen helpt wellicht niet als in een volstrekt uitzichtloos leven in een Amerikaans trailerpark of getto hebt, maar in Nederland denk ik wel.

        Een vroegere kennis van mij had een voorwaardelijke straf. Ondanks dat hij een grote naam in de Nederlandse vechtsport was (o.a. sparringspartner van Semi Schild) heb ik gezien hoe hij eens een hoek incasseerde van een notoire provocateur (in een bepaalde kroeg) en niets terug deed! Gelukkig maar, want ik was er niet graag getuige van geweest als hij wel los was gegaan.

        Zijn reden om over zijn gekrenkte trots (alfa mannetjes laten zich niet graag slaan) en pijnlijke kaak te verbijten? Het echt geen zin hebben om te zitten.

        Andere ex-boeven heb ik ook wel eens horen zeggen, dat ze het zitten niet meer op willen.

        Dat ze tegen onderzoekers andere dingen zeggen. Dat zegt me weinig. Door steeds maar weer tegen onderzoekers te zeggen dat straffen niet helpt, ben jij Jack er al in gaan geloven.

        Als we echt gaan straffen (jaren naar Siberische kampen) denkt na een paar jaar elke wannabe gangsters na terugkeer van handtamme ex-helden:"heb een uitkering, toeslagen, een land waar alles goed geregeld is, waarom zal ik het risico op tien jaar lang in roze kledij in ijskoud Siberie nemen?"

      • Er is een enorme berg aan onderzoeken te vonden die mijn stelling onderschrijven.
        Ik hoef niet te bewijzen dat je van water nat wordt.

        Die PVV-praat over allerlei onbewezen effecten van stenger (strenger dan wat en in welke gevallen?, wat is 'strenger'?) misstaat je.

  • Ik denk niet dat de burgemeester uit onze reakties iets nuttigs kan halen..
    Maar ja je weet het niet..

Recente berichten

Thesinge opent nieuwe gaslocatie: “Soms zien mensen pas na twintig minuten dat het van hout is”

In Thesinge is zaterdag een nieuwe gasput geopend. De locatie is bedoeld om het gesprek…

1 uur geleden

Fatbike-bestuurder gewond bij verkeersongeluk in Vinkhuizen

Bij een verkeersongeluk zaterdagmiddag op de Siersteenlaan in de wijk Vinkhuizen is de bestuurder van…

2 uur geleden

“Mirjam van ’t Veld is een burgemeester die luistert en waardering toont; ze is altijd die verpleegkundige gebleven”

Mirjam van 't Veld (CDA) wordt vanaf 28 oktober waarnemend burgemeester van Groningen waarmee zij…

2 uur geleden

D66 zet leraren in het zonnetje op Dag van de Leraar: “Vmbo en mbo mag meer waardering krijgen”

De fractie van D66 heeft vrijdag een groot aantal vmbo-scholen in de gemeente bezocht om…

6 uur geleden

Man met grote hoeveelheid geld en hard- en softdrugs na achtervolging aangehouden

Politieagenten hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag in de binnenstad, na een achtervolging,…

7 uur geleden

Kabinet gaat niet voor komst uitstootvrije binnensteden liggen

Groningen kan doorgaan met de komst van een zero-emissiezone in de binnenstad. Het kabinet had…

7 uur geleden