Categorieën: Nieuws

Reumapatiënten hebben zorg over fysiotherapie

Veel reumapatiënten raken volgend jaar een deel van hun fysiotherapie kwijt. Reuma wordt geschrapt van de lijst chronische aandoeningen.

Patiënten kunnen zich voor 720 euro per jaar verzekeren van 40 fysiobehandelingen, er zijn patiënten bij die drie keer per week naar fysiotherapie gaan. “Rust roest, in het bijzonder bij reumapatiënten “zegt Jane van der Hout die al meer dan dertien jaar reuma heeft.

Fysiotherapeut Wim Hilberdink vreest dat patiënten zorg gaan mijden. “Dan zijn ze uiteindelijk aangewezen op revalidatiecentra of ziekenhuishulp, en dat is veel duurder dan de fysiotherapeut om de hoek”

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • De essentie bij reumapatiënten inclusief fibromyalgie is dat zij bewegen. Normaal kost een sessie 1 op 1 met de fysiotherapeut van 25 minuten tussen de 30-35 euro. Echter is het misschien tijd dat de fysiotherapeut bij begeleid sporten, 3 of 4 mensen tegelijkertijd begeleid waardoor zo'n bedrag ook beter verdeeld kan worden, en per saldo iemand misschien hooguit een euro of 8 hoeft te betalen of dat de fysiotherapeut eens in de 4 sessies het pas declareert bij de zorgverzekering. Je kan mij niet wijsmaken dat hier geen creatieve oplossingen voor te verzinnen is.
    Daarnaast denk ik ook: als iemand al jaren bij de fysiotherapeut komt, of zoals de mevrouw in het filmpje 2 tot 3 keer per week, dan kent zij inmiddels de oefeningen die zij moet doen. Dan kan ze toch ook bij een sportschool een abonnement afsluiten wat tegenwoordig al kan vanaf 15-16 euro per maand en daarnaast eens in de zoveel tijd langs de fysio gaan voor een evaluatie en kijken waar het goed of fout gaat: dus meer begeleiding op afstand.

    Tenslotte zijn er ook nog veel masseurs die best wat dingen uit handen kunnen nemen, een goede sportmasseur kan ook oefeningen verstrekken en deze nalopen. Echter voor een wat voordeliger tarief t.o.v. de fysiotherapeut. Een gemiddeld tarief voor een sportmasseur of massagetherapeut ligt doorgaans tussen de 25 en 30 euro per 30 minuten.

    Kortom: best nog wat overwegingen te maken. Ik zou me bij de mevrouw in het filmpje eerst afvragen: is er geen mogelijkheid om zelfstandig te sporten tegen een gereduceerd tarief elders als ze zo vaak gebruik ervan maakt.

    • was het maar zo simpel. Reuma is een nogal grillige ziekte met als gevolg dat de oefeningen voortdurend aangepast moeten worden aan de situatie van het moment. daarom is een gewone sportschool ook geen optie.
      Een sportmasseur is ook geen optie die heeft ook geen gedegen medische kennis en is heel anders opgeleid dan een fysiotherapeut. dus ook ongeschikt voor mensen met reuma.
      Sporten in groepen onder begeleiding door een fysiotherapeut gebeurt al. Maar kost meer dan sporten in een sportschool. bovendien is sporten in een sportscjhool voor veel mensen een vrijwillige keuze. Oefeningen doen onder begeleiding van een fysiotherapeut is een medische Noodzaak voor reumapatiënten.

      • Dat een sportmasseur anders is opgeleid dan ene fysiotherapeut, hoeft niet te betekenen dat het slechter is. Het kan juist ook een verbetering kunnen opwegen, zeker als de sportmasseur breder is opgeleid met andere technieken.

        Maar dan nog: als iemand zoveel jaar fysio heeft dan stel ik mijn vraagtekens in welke mate de patiënt bewust is over zijn of haar lijf, want dan kun je zelf "voelen" wat je aan kan of niet aan kan. Het zit hem namelijk vooral in het conditioneel instant houden van spieren en gewrichten, bodybuilders worden er niet gekweekt bij de fysiotherapeut. Een fysiotherapeut reageert ook alleen maar op wat de patiënt aangeeft en past daar de intensiteit op aan van de oefening. Maar waarom kan iemand dat niet zelf doen? Doelstelling is namelijk ook van fysiotherapie de zelfredzaamheid vergroten en niet afhankelijk maken van de fysiotherapeut / zorgverlener.

  • Fysiotherapeut voor mensen met reuma is al vanaf 2012 geschrapt. Voor 2012 werd het vergoed uit de basisverzekering vanaf de 20e behandeling. En voor de eerste 20behandelingen kon je je nog aanvullend voor verzekeren. Intussen zijn of worden diverse aftrekposten voor chronisch zieken afgeschaft, geld ook voor vergoedingen bv wtcg en gaat het verplicht eigen risico naar 375. (Een probleem voor alle chronisch zieken) waardoor de kosten zo gestegen zijn dat een duurdere aanvullende verzekering onbetaalbaar is geworden. Daarbij komt ook nog dat ook de duurdere aanvullende verzekeringen nog maar een beperkt aantal behandelingen vergoed en je niet overal geaccepteerd wordt voor een aanvullende verzekering.

  • Ben het eens met Romana. Wat mij opviel was de uitspraak zonder fysio kom ik thuis te zitten. Er is NIEMAND die zegt dat je moet gaan ZITTEN. Om te bewegen heb je geen fysiotherapeut nodig.

Recente berichten

Amateurvoetbal: Be Quick blameert zich tegen hekkensluiter WVV

Be Quick 1887 verloor zondagmiddag voor het eerst dit seizoen in de eerste klasse H.…

21 minuten geleden

D66 blij dat mensenrechtenactivisten in Groningen opgevangen kunnen worden

De fractie van D66 in de gemeenteraad noemt het erg goed nieuws dat er een…

46 minuten geleden

Voorbereidingen benefietconcert Oekraïne in volle gang: “Dit is belangrijk”

In de Akerk vindt komende vrijdag 29 november een benefietconcert plaats waarbij er geld wordt…

1 uur geleden

Tot dinsdag geen treinverkeer vanwege verzakking

Treinreizigers tussen Groningen en Winschoten, Veendam en Assen moeten in ieder geval tot dinsdagochtend 02.00…

3 uur geleden

Sinterklaas gearriveerd in Thesinge: “Lesauto bleek niet zo’n goed idee te zijn”

Sinterklaas en zijn pieten zijn zaterdag ook in Thesinge gearriveerd. Volgens Anita van der Veen…

4 uur geleden

GIJS heeft geen kind aan Smoke Eaters en neemt drie punten mee uit Limburg

De ijshockeyers van GIJS hebben zaterdagavond met 10-3 gewonnen van Smoke Eaters uit Geleen. Vijf…

5 uur geleden