ChristenUnie bezorgd over ouderbijdrage Jeugd-GGZ

nieuws
Foto: Joris van Tweel

De gemeenteraadsfractie van de ChristenUnie is bang dat kinderen geen hulp krijgen vanwege de hoge ouderbijdrage in de Jeugd-GGZ.  Ze wil van het college weten hoe de situatie in Groningen is.

Op 1 januari is de nieuwe wet Jeugd GGZ ingegaan. Er wordt vanaf nu ook een ouderbijdrage gevraagd als kinderen psychiatrische zorg krijgen en niet meer thuis wonen. Deze bijdrage kan oplopen tot 1500 euro per jaar.  Er zijn signalen dat dit voor ouders een drempel is om hulp voor hun kind in te schakelen. Voor de ChristenUnie in de Tweede Kamer was dit aanleiding te pleiten voor uitstel van invoering van de ouderbijdrage. De staatssecretaris wil dit niet, maar mocht uit onderzoek blijken dat ouders geen hulp voor hun kind regelen vanwege de hoge ouderbijdrage kunnen hier consequenties aan verbonden worden.

De ChristenUnie wil weten hoe de situatie in de stad Groningen is. Als blijkt dat veel ouders afzien van hulp voor hun kind dan moet de staatssecretaris dat weten, aldus gemeenteraadslid Edward Koopmans.