Categorieën: Nieuws

Gemeenteraad Haren voor fusie met Tynaarlo

De gemeenteraad van Haren kiest in meerderheid voor het collegevoorstel om te fuseren met de gemeente Tynaarlo. Dat bleek maandagavond tijdens een speciale raadsvergadering.

Tien van de zeventien raadsleden stemden voor een fusie met de Drentse gemeente. Het gaat om de coalitiefracties van D66, Gezond Verstand Haren en VVD. De raadsfracties van de PvdA, ChristenUnie en GroenLinks (onder voorbehoud) willen het liefst fuseren met Groningen en Ten Boer.

GroenLinks wil de dorpen Noordlaren, Glimmen en Onnen de mogelijkheid bieden samen te gaan met Tynaarlo. Het CDA wil in principe dat Haren zelfstandig blijft.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

    • In het Dagblad van het Noorden staat vandaag een analyse over een fusie Haren / Tynaarlo. een van de dingen die daarin Haren wordt verweten is dat ze wel gebruik maakt van de Groningse voorzieningen maar er niet aan wil om er mee samen te gaan.

      Die stelling vind ik wat krom.

      In het provinciaal omgevingsplan is al jarenlang vastgelegd dat de stad Groningen ten koste van de verre omtrek moet groeien. Het is dus niet Haren die de situatie zo gecreëerd heeft, maar Groningen zelf. Die wilde graag alle leuke dingen, om daar mee te pronken. Dat kan, maar ik kan me voorstellen dat ene partner niet voor alle spiegeltjes en kraaltjes hoeft op te draaien. Ieder zijn eigen hobby.

  • Wat een kortzichtige types. Van Gezond Verstand Haren kun je natuurlijk niets verwachten, sommige andere partijen die wel serieus te nemen zijn gaan nu ook mee op de golven van het populisme uit angst voor het electoraat.
    Haren heeft geen enkele relatie met Tynaarlo. Haren werkt en winkelt en recreert, gaat naar de schouwburg, de bios etc. etc. in de stad Groningen. In Tynaarlo zul je geen bewoner van Haren aantreffen.
    Zou toch wel raar zijn wanneer je dan twee gemeenten in verschillende provincies waarvan je van eentje niet eens weet wat ze willen dan zou samenvoegen.

  • Hup Haren!

    Schaam me al jaren de ballen uit de broek voor de arrogante import die hier voor stadsbestuur speelt.

  • Nu kun je nog precies ervaren waar de gemeente Haren begint. Een redelijk ongeschonden buitengebied. Zodra inlijving bij de stad een feit is, gaat dat volledig naar de filistijnen. Grootschalige verkaveling is precies waar armlastig Groningen op zit te wachten.

    • Eens eens!

      Smink wou de strook tussen de A28 en Rijksstraatweg al volbouwen met flats.

      En laat de Harenaren, als extra waarschuwing, maar aan Hoogkerkers vragen wat beloftes van "Groninger" wethouders waard zijn.

      • Weer wat loze kreten zonder onderbouwing. Kan natuurlijk ook niet omdat het uit de dikke duim is gezogen.

  • De stad Groningen heeft gewoon niet genoeg autonomie geboden aan Haren binnen de fusie.
    Tynaarlo zal het onderspit delven bij de fusie met Haren als ze niet de huwelijkse voorwaarden goed vastleggen.

    • Waar heb je het over?
      Er is door de stad helemaal geen overleg met Haren over een eventuele fusie. Geen politicus in Haren heeft daar het lef voor.

    • Ach, ons aller Jack.

      Onbezoldigd bestrijder van een ieder die kritiek heeft op het lokale bestuur, de lokale PvdA, de dienst ROEZ en hun gestoorde prestigeprojecten.

  • Ik heb horen zeggen dat het niet aan de gemeente Haren is om te beslissen, maar aan de provincie Groningen.

    Niet dat dáár nou zulke doortastende lui zitten...

    • Het zit er natuurlijk dik in dat het besluit nog wel een aantal keren wordt uitgesteld. In elk geval zal er niets gebeuren voor de verkiezingen.

  • Geen Haren dan ook geen Ten Boer... Waarom zou Groningen alleen met armlastige gemeentes mogen fuseren ? Waarom hoor ik daar de oppositie in de Stad niet over? Als Haren niet met Groningen fuseert de kaartjes van gesubsidieerde cultuur duurder maken voor mensen buiten de gemeente? Haren geeft vooral geld uit aan de groenvoorziening om de koophuizen extra waarde te geven en profiteert dusdaning van de voorzieningen in de stad dat juist zij bij de stad horen als elite buitenwijk. Maar tja dat geldt ook voor oa Aduard, Adorp, Garmerwolde en Peize ?

    • Je hebt helemaal gelijk, de dorpen buiten de stad doen het goed. En dat komt niet door eigen kracht maar is louter het gevolg van de nabijheid van de stad.
      Nu worden alle voorzieningen in de stad vooral door de bewoners van de stad betaalt terwijl de welvarende dorpen rondom de stad ook profiteren. Het zou erg logisch zijn wanneer zij een forser deel zouden meebetalen. De meest voor de hand liggende oplossing is dan om de omliggende dorpen te laten fuseren met de stad.

Recente berichten

Clublegende Erik Nevland keert terug naar Euroborg voor oefenwedstrijd tegen FC Groningen

Clublegende Erik Nevland keert terug naar stadion Euroborg. En niet zo maar, want de Noor…

54 minuten geleden

Wat vinden Groningers echt belangrijk? | OOG Thermometer

Een 6,9 voor veiligheid. Een 7,5 voor geluk. En 7,7 voor hun woning. Op deze…

2 uur geleden

Beide gewonden van schietpartij De Kring ingesloten voor verhoor

De politie heeft details bekend gemaakt van de twee verdachten die woensdagavond werden aangehouden vanwege…

2 uur geleden

Kledingbank Maxima heeft tekort aan jassen voor mannen

Kledingbank Maxima geeft kleding weg aan mensen met een laag inkomen of met een uitkering.…

4 uur geleden

Stadsbestuur baalt van kabinetsplannen

Het Groninger stadsbestuur baalt van de plannen van het kabinet zoals die in het regeerakkoord…

5 uur geleden

Nieuwe naam voor Peter Petersenschool in Haren

De Peter Petersenschool in Haren krijgt op 2 oktober een nieuwe naam. Dat meldt het…

6 uur geleden