Categorieën: Nieuws

Joden, Christenen en Islamieten Stad met elkaar in gesprek

Joden, Christenen en Islamieten uit de Stad zijn met elkaar met elkaar in gesprek. Er was gisteren op het stadhuis samen met de Christelijke partijen een overleg.

Na de moord op Theo van Gogh was er een vergelijkbaar initiatief, dat werd na verloop van tijd opgeheven. Na de aanslag vorige week in Parijs is het gezelschap op voorspraak van voorzitter Cor Snieder weer bij elkaar gekomen. ‘De bedoeling is elkaar te informeren en de dialoog aan te gaan.  Vrijheid van meningsuiting is belangrijk maar heeft ook zijn grenzen, het kan niet de bedoeling zijn elkaar te kwetsen’

Cor Snieder nam in 2004, na de moord op Theo van Gogh het initiatief om met vertegenwoordigers van verschillende religies in gesprek te gaan.

Het gezelschap hoopt dat bij een volgend overleg de burgemeester aanschuift.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Zo'n gesprek moeten ze eens proberen met Joden, Christenen en Islamieten tussen de 15 en pakweg 20 jaar. Die generatie is namelijk het probleem. Vooral de moslimpjes van die leeftijd zijn niet in het gareel te houden. Openlijke Jodenhaat en het toejuichen van de moorden in Parijs...trieste bende als je de moeite neemt je daar eens in te verdiepen.

    • @pieter...het geloof is de schuld..
      men heeft altijd gelijk ( maakt niet uit welk geloof)
      de "andere geloven" zijn altijd de mindere het gelijk ligt namelijk bij HET geloof.
      HUN ..geloof.
      dus.... dit wordt weer een gebed zonder einde
      zal niets opleveren..

  • Aan het begin van het gesprek moeten de Joden en Christenen gelijk even een paar korte vragen stellen over abrogatie (Medina boven Mekka), straffen op afvalligheid en godslastering, behandeling van ongelovigen (bekering, dimmitude of dood) en of niet-moslims in de Koran vergeleken worden met apen, honden en varkens.

    Wordt er Taqqya gepleegd, gelijk het gesprek stoppen, conclusies trekken en als Joden en Christenen samen van een biertje of goed glas rode wijn genieten.

    • Lekker inhoudelijk!

      Vraagje. Weet je wat er volgens de Islam met jouw held Peter Rehwinkel moet gebeuren?

      En kom niet met je het goedkope domme multicul trucje aan over wat er in de Bijbel staat. Want uit de woorden van Jezus - echt leidend voor Christenen - blijkt overduidelijk dat je een ander mens geen kwaad doet, en met geen vinger zal aanraken. Als Christen mag je in straffende zin niet voor God spelen. Al was het alleen maar om dat dat een uiting van wantrouwen in de omnipotentie van God is.

      (Homoseksualiteit moet volgens de Islam met de dood bestraft worden. Vreemd genoeg houden de Taliban en ISIS er wel van om jonge jongentjes te verkrachten. Dat is op zeer zieke manier dan weer goedgekeurd)

      • Zolang jij de Islam als een eenduidig begrip blijft hanteren om iedereen die die godsdienst aanhangt met één kwalificatie weg te zetten, zal ik je niet serieus nemen.

        Je hebt mijn standpunt over Rehwinkel ook niet helemaal begrepen. Peter zou overigens gewoon in gesprek gaan met onze moslims ondanks dat er Imams zijn die beweren dat homo's bij voorkeur met het hoofd naar beneden van een hoog gebouw geflikkerd moeten worden. Iemand als Rehwinkel begrijpt namelijk wel dat dat niet representatief is voor de Islam in Nederland.

      • Heb vaak genoeg geschreven dat ik immigratie van Sjiieten, Alevieten, Soenitische Soefies en Alewieten zelfs toejuich.

        Maar dat Wahhabisme ordinair reli-politiek fascisme is (Soenisme uit Saudi Arabie), kan niet ontkent worden

  • Ik vraag me af wat er te verliezen is wanneer je met elkaar in gesprek bent. Los van de opvattingen van de ander, die je kunt afwijzen of verafschuwen, is het altijd beter om in gesprek te gaan dan elkaar de rug toekeren.
    En allerlei voorwaarden vooraf is natuurlijk grote flauwekul. Dan ben je niet geinteresseerd in een goede uitkomst.

    Wanneer je een beetje selectief shopt in de Bijbel of Koran is er altijd bewijs te vinden voor iedere denkbare stelling die al dan niet aantoont hoe geweldig het bijbehorende geloof is.

    Zelf snap ik het concept geloof nauwelijks, eigenlijk altijd gebaseerd op een oud boek, samengesteld door mensen met nogal willekeurige inhoudelijke keuzes gebaseerd op de toen heersende mores.

    Dat dit voor veel mensen van grote betekenis is respecteer ik uiteraard, maar echt snappen doe ik niet.

    • Heb je al eerder uitgelegd dat voor Christenen niets te shoppen valt.
      Voor moslims trouwens ook niet.

      De Bijbel bestaat uit twee delen. In het nieuwe staat de Christelijke leer van Jezus Christus. Van "wie zonder zonde is...", "andere wang toe keren", en "vijanden liefhebben" en meer van dat soort werk.

      De Koran kent een Mekkaanse periode van Mohammed (vredelievend) die nadat hij door bijvoorbeeld drie joodse stammen niet als profeet wordt herkent, overruled (abrogatie) door Medina periode.

      Kinderachtig en laf van de hete brij wegdraaien door het Christendom er met de haren er bij te trekken, en over shoppen te beginnen is te sneu voor woorden.

      • Kennelijk is je ontgaan dat juist Christenen vrolijk shoppen in hun Bijbel. Afhankelijk van de stroming die wordt gevolgd, worden citaten uit de verschillende bijbelboeken gebruikt.
        Kennelijk bestaat de Bijbel voor jou uit één deel.
        Nogal wat Christenen vinden deel één, het Oude Testament ook zeer belangrijk. Er zijn zelfs heel wat kerkgenootschappen die met grote regelmaat deze teksten gebruiken om de volgelingen in het gareel te houden en bepaalde denkbeelden aan te praten.
        Al die teksten in het Oude Testament lopen niet over van liefde voor de medemens die andere gedachten er op na houdt en 'vijanden' komen er ook niet al te best van af. Die worden vaak rechtstreeks de dood toegewenst of ingejaagd wegens onaangepast gedrag.

        Vandaar mijn constatering dat er naar believen een selectie gemaakt kan worden uit geschriften van welk geloof dan ook om betreffend geloof in een positief of negatief daglicht te stellen.
        Jammer dat je dit zo moeilijk te verteren vindt. Een beetje meer verdraagzaamheid naar anderen zou wat meer in overeenstemming met het Nieuwe Testament zijn.

      • ben benieuwd op welke stromingen je doelt.

        In het Nieuwe Testament wordt homoseksualiteit afgekeurd. Maar het "wie zonder zonde is, gooie de eerste steen" (fysiek of emotioneel) blijft vier overeind staan.

        Zit zelf in de protestantse hoek. Verbaas me over katholicisme. Maar verbaas me nog meer over uitspraken dat "de Paus homofielen haat". Die man haat niemand. Hij keert niet alle gedragingen af, maar het is wel zijn Christelijke plicht om zijn naaste (medemens) lief te hebben.

        Iemand zei eens dat er ook christelijk terrorisme bestaat. Iemand anders reageerde dat zoiets ondanks de heldere Christelijke leer bestaat. Heel verschil met het islamitische fundament. Daar wordt heel duidelijk over jihad en rollen van koppen ongelovigen gesproken.

      • The army of God, een groep christelijke terroristen, heeft aanslagen gepleegd op abortusklinieken en juicht de doodstraf voor homosexuelen toe.
        Deze lieden beroepen zich op dezelfde Bijbel als vredelievende christenen.

        Hoeveel homosexuele leraren zouden er zijn aan orthodox christelijke scholen?
        Hoeveel vrouwelijke politici zijn er actief in de SGP? eentje.

        Een bont gezelschap die christenen, met als gezamenlijke basis de bijbel, waar iedereen naar behoefte citaten uit gebruikt om anderen te beoordelen.

        "Wie met een man het bed deelt als met een vrouw, begaat een gruweldaad. Beiden moeten ter dood gebracht worden en hebben hun dood aan zichzelf te wijten."

        Vele Christenen denken dat de Bijbel, met alle tegenstrijdigheden, een letterlijke weergave is van Gods wil.

        Koran en Bijbel zijn beide zeer geschikt voor halve garen om uit naam van een opperwezen de meest gruwelijke daden te verrichten.

  • Jack.

    Nu gebruik je - als zoveel multiculti figuren - weer het Christendom op een hele goedkope manier als bliksemafleider zo om een een discussie met essentiële vragen te doen ontsporen. Jammer, jammer, jammer!

    Omdat er op meer dan een miljard Christenen, er inderdaad wat gevaarlijke gekken zijn, die denken dat er wel valt te shoppen tussen Oude en Nieuwe Testament, ga jij er klaarblijkelijk vanuit dat er voor shoppen een theologische basis is. Of niet?

    Voor de zoveelste keer; die is er niet.

    Jezus Christus (voor ons Christenen de Zoon van God) is voor ons het absolute eindoordeel als er dubbelzinnigheid bestaat door het verschil tussen Oude Testament en Nieuwe Testament.

    Misschien eens het Nieuwe Testament lezen! Dan begrijp je dat de leer van Jezus Christus het fundament van het Christelijke geloof is.

    Wordt je niet meer afgeleid door dwaallichten die als "Christenen"" niet willen begrijpen dat het zo goed mogelijk naleven van de Wet (Oude Testament) niet de weg naar JHWH is.
    Het zijn behalve enge types, ook bijzondere types. Ze gebruiken bijvoorbeeld het Oude Testament om lekker homoseksuelen te kunnen haten, maar als het om eten van varkensvlees gaat, grijpen ze snel weer naar de tekst uit het Nieuwe Testament waarin staat dat niet wat je in je mond stopt je onrein maakt, maar dat wat er uitkomt.

    De Wet uit het Oude Testament, wordt trouwens niet afgeschaft door Jezus, maar gebundeld tot slechts twee geboden. "God liefhebben" en "Je Naaste liefhebben".

    Over homosexualiteit in het Christelijk geloof:

    Orthodoxe katholieken, zoals de Paus, keuren homosexualiteit af. Niet de persoon. Voor de Paus is een homosexueel net zo goed een kind van God, naaste en broeder.

    Orthodoxe protestanten zitten als het om homoseksualiteit op een theologisch dwaalspoor.
    Essentieel in de Christelijke theologie zijn twee fenomenen. De eerste is dat geloven in Jezus de weg naar JHWH is, en de tweede dat het om "Geloof, Hoop en Liefde draait", maar waarbij de Liefde het belangrijkste is.

    Orthodoxe protestanten (en dan zwaarder dan Andries Knevel) zijn ontzettend bang. Denken dat de zonde groter is dan de Genade (Jezus). Tonen daarmee kleingelovigheid. Vergelijk Jezus die storm tot bedaren brengt en zich daarna over kleingelovigheid van discipelen opwindt.
    Orthodoxe protestanten (bevindelijken en dat soort jongens) snappen niet dat de onvoorwaardelijke liefde van JHWH voor zijn schepping, door geloof, in de menselijke ziel gespiegeld kan worden. Snappen niet dat God/Liefde in de mens zelf zit.

    Sterk gechargeerd: ze houden liever vast aan een boos, rancuneus type met voor ieder mens een kerfstok, en dat heel ver boven (van ons verwijderd) staat.
    Geheel tegen de theologie/leer van De Zoon van God in!

    En met deze boze veroordelende God, is de spiegel in hun ziel, waarmee zij naar de buitenwereld kijken.
    Deze types zijn kampioen veroordelen. Ook van zichzelf Een Joodse wijsheid zegt:"anderen veroordelen is een zonde, jezelf veroordelen is een nog grotere zonde".
    Dit dus ondanks dat de Christelijke theologie klip en klaar is. Heel eenvoudig de liefdevolle leer van Jezus Christus volgen. Een leer waarin geen enkele keer tot strafmaatregelen tegen ongelovigen, afvalligen of zondaars wordt opgeroepen. Dat is het fundament.

    De Islamitische theologie/fundament is ook duidelijk. De (regelmatig tot geweld oproepende) teksten van Mohammed uit Medina, overulen (aborgatie) de eerdere, en meer vredelievende teksten van Mohammed uit Mekka

    • Je toont op zeer overtuigende wijze aan dat Christenen gebruik maken van de bijbeltekst die hem/haar op dat moment het beste uitkomt.

      Iedere groep is uiteraard van mening dat zijn/haar leer de ware leer is, dat geldt voor iedere gelovige. De mate waarin anderen overtuigd moeten worden en welke middelen daarvoor gebruikt moeten worden varieert wel.

      De conclusie die ik lang geleden heb getrokken, en steeds meer mensen delen dit, is dat er na dit leven niets is of dat we dit hooguit niet kunnen weten.

      • Kan je gerustellen. Er is iets na de dood. Ben als klein jongentje bijna verdronken en sindsdien geloof ik heilig dat er meer is.

        Ongelovig opgevoed, en zeer anti-religieus geweest. Hoe kon iemand in een verzameling sprookjes geloven.

        Tot dat ik een aantal extreem bijzondere spirituele ervaringen (ga ik hier nooit over uitweiden) in mijn twintiger jaren heb beleefd. En de absolute briljantie van de Christelijke theologie rondom de Kruisiging in zag.

        Voor de laatste keer.

        Dat figuren die zich Christelijk noemen om hun haatgevoelens, frustraties sadistische genoegens te botvieren in de wetten van het Oude Testament shoppen, betekent niet dat daar ook maar een spoor van theologische basis voor is.

  • Over gerustellen. Misschien is dat een te sterke invulling. Kan iemand hele andere gevoelens bij hebben.

    Ik sluit een terugkeer van de ziel in de materie (wedergeboorte) niet volledig uit.

    Waarschijnlijk door een laag serotonine-gehalte (genetisch) verzucht ik vaak, en met Frida Kahlo, "God, laat me niet terugkeren als ik overlijdt".

    • Mijn vermoeden is dat geloof in het hiernamaals, in welke vorm dan ook, te maken heeft met vrees voor de dood gecombineerd met zingeving voor het voor sommigen miserabele aardse bestaan.
      Maar dat is natuurlijk uitsluitend een particuliere aangelegenheid, waar anderen niet mee lastig gevallen moeten worden.

      Ik blijf het wonderlijk vinden dat er zoveel mensen zijn die op vrij willekeurige verzamelde verhalen als basis voor een Godsgeloof beschouwen.
      Ik vermoed dat spirituele ervaringen hun basis vinden in biochemische processen in de hersenen, wellicht in combinatie met een bepaalde psychische gesteldheid of gebruik van geestverruimende middelen. Mijn vermoeden is niet gebaseerd op gedegen kennis over dit verschijnsel en dus zeer goed te relativeren !

      Hoe iemand welgevallige teksten uit het Oude Testament bij elkaar shopt is altijd wel te voorzien van een theologische basis door een bijbehorende spirituele autoriteit.

      Rare jongens, die gelovigen.

Recente berichten

Zonnig najaarsweer tot na het weekend, daarna klopt de herfst aan de deur

De komende dagen is het nog steeds een beetje nazomeren in Groningen. Aangename temperaturen, flink…

3 uur geleden

Winkelcentrum Paddepoel moet opener uitstraling krijgen: “Het is nu een eiland in een zee van asfalt”

Winkelcentrum Paddepoel moet een opener uitstraling krijgen. Voor voetgangers en fietsers moet het aantrekkelijker worden…

3 uur geleden

Twee gewonden bij schietincident op woonwagenkamp De Kring bij Hoogkerk (update)

Op woonwagenkamp De Kring bij Hoogkerk heeft woensdagavond een schietincident plaatsgevonden. Daarbij zijn twee mensen…

4 uur geleden

Gemeente gaat onderzoek doen naar verkoop studentenhuizen: “Geluiden zijn verschillend”

De gemeente Groningen gaat samen met het steunpunt Huren onderzoek doen naar de verkoop van…

6 uur geleden

Langstzittend raadslid Amrut Sijbolts dient na ruim veertien jaar ontslag in

Na veertien jaar in de gemeenteraad van Groningen heeft Amrut Sijbolts zijn ontslag ingediend. Daarmee…

7 uur geleden

GON is voorbeeld dat je markt uit de zorg moet halen: “Wel zorgen over aantal tieners dat vastloopt in onderwijs”

Vijf jaar na de invoering van het gebiedsondersteuningsnetwerk, het GON, kan gesproken worden van een…

7 uur geleden