Categorieën: Nieuws

Volle Grote Markt bij herdenking slachtoffers Parijs

De Grote Markt liep donderdagavond vol om de twaalf slachtoffers te herdenken die woensdag in Parijs omkwamen bij een aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo.

Volgens de politie waren er tussen de 2500 en drieduizend mensen aanwezig. Die luisterden naar toespraken van burgemeester Peter den Oudsten, Pieter Sijpersma, hoofdredacteur van het Dagblad van het Noorden en Anne Christine Dreue, de honorair consul van Frankrijk in Noord-Nederland.

In de toespraken stond vooral de vrijheid van meningsuiting centraal. Aan het eind werd een minuut stilte gehouden waaraan alleen de Martinitoren zich niet aan hield. Veel aanwezigen spraken van een indrukwekkende bijeenkomst.

Foto Andor Heij

Foto Andor Heij
Foto Andor Heij

 

 

 

Andor Heij

Bekijk reacties

  • Jullie zijn helemaal niet Charlie Hebdo!

    Als je de moed van die krantmedewerkers had, had je er gisteren met provocerende cartoons gestaan.

    Maar van volk dat uit vrije beweging naar de grauwe middelmaat Pieter Sijpersma (medeverantwoordelijk voor teloorgang van de regionale krant) gaat luisteren, kun je malle claims als "je suis Charlie Hebdo" verwachten.

  • Sommige mensen proberen om van elke indrukwekkende bijeenkomst een karikatuur te maken.
    Ik heb VSH niet zien staan met een spandoek of met cartoons. Wel roepen vanaf de zijlijn maar nooit verantwoordelijkheid nemen.

    Het was een mooi moment op de Grote Markt. Indrukwekkend dat er zoveel mensen op af kwamen. Gelukkig niemand met rare extremistische ideeen die dit soort bijeenkomsten willen kapen.

    • Ik ga niet met beledigende teksten over de Islam lopen. Wie durft dat tegenwoordig, behalve Charlie Hebdo en Hans Teeuwen nog wel anno 2014 in het verlichte West-Europa?

      En wie niet wegkijkt voor het Wahhabistische gezwel in de Islam is een extremist? Moet je eens tegen gevluchte Yezidi's, Christenen (Armeens en Assyrisch), Alewieten, Alevieten, Sjiieten en gematigde Soennieten zeggen!

      • Merkwaardig dat een ander met beledigende teksten moet lopen terwijl je dat zelf niet durft.

        Bijzonder dat sommigen het moeilijk voor te stellen vinden dat grote groepen mensen het zinvol vinden om op een respectvolle manier stil te staan bij de afgrijselijke gebeurtenissen in Parijs.

      • Niemand hoeft van mij met beledigende teksten te lopen.

        Maar noem je zelf niet Charlie Hebdo als je dat, heel goed te begrijpen, niet durft. Charlie Hebdo buigt niet voor islamofascisme, en blijft - ondanks twaalf dode collega's - gewoon spotprenten over alles wat met geloof te maken heeft, maken.

      • Je begrijpt het niet VSH. Je Suis Charlie is een uiting van solidariteit. Een sluiten van de rijen. Zoals het leger van Spartacus dat collectief 'I am Spartacus roept' als de Romeinse generaal Spartacus wil doden. Uiteindelijk worden ze allemaal gekruisigd.

      • Dat is nobel!

        Maar wat voor kruisigingen dreigt er voor deze Grote Markt Charlies dan?

        Dat ze door Pieter of mij "Wegkijkers" of "Gutmensch" toegevoegd krijgen?

        Ook jou een goed weekend toegewenst trouwens.

  • Ik zie echter niemand van de moslimgemeenschap op de foto's. Jammer, weer een gemiste kans.

    • Pieter.

      Ik denk wel dat er wat Iraniers stonden.

      Sjiieten hebben van alle bevolkingsgroepen op de wereld nog het meest te vrezen van het op haat en bloeddorst gefundeerde Wahhabisme.

      Misschien herinner je dat walgelijke filmpje nog waarin een groep Belgische jongemannen, zonder dat het natuurlijk iets met de Islam had (rustig maar moreel superieure wegkijkers) te maken, in Syrië (!), een oude Syrische man (!) mishandelden en onthoofden.

      'S-Mans fout was dat hij waarschijnlijk als kind van zijn Sjiitische ouders had geleerd dat niet de schoonfamilie, maar de bloedverwanten van de profeet van de moslims, de ware opvolgers waren.

      Onverteerbaar voor die Belgische toeristen!

    • Er waren een paar duizend mensen waarvan er maar een handjevol,op bovenstaande foto's herkenbaar staan afgebeeld. Geen idee welk geloof deze mensen al dan niet aanhangen.
      Op de overzichtsfoto is zelfs niemand te zien welke afkomst hij of zij heeft of welk geloof hij of zij aanhangt. Tenzij je natuurlijk denkt dat alle moslims in grote jurken rondlopen of een lichtblauwe puntmuts dragen. Dan zouden ze wel gemakkelijk herkenbaar zijn.
      Misschien een verrassende gedachte maar verreweg de meeste moslims hebben dezelfde kleren aan als andere bewoners van Nederland.

      • Onzin.

        Laten we zeggen dat 0,1 procent van de Europide bevolking zich tot de vredelievende Islam heeft bekeerd.

        Van bekeerlingen weten we dat ze vaak extra wettisch (denken dat je God door naleven van wetjes bereikt) zijn, en dus minimaal een baardje of een hoofddoek dragen.

        Afgaande op deze twee feitjes en de afgebeelde foto's kunnen we concluderen dat het een betoging van autochtone wegkijkers betreft. Wat zullen ze 's-avonds weer met een moreel superieur gevoel in slaap gevallen zijn.

        En met wegkijkers bedoel ik de mensen die wegkijken van de mogelijkheid dat het verlichte Westen en de Soenitische Islam nooit zullen passen.

        Zoals in een andere reactie gesteld. De mate van onverdraagzaamheid van Wahhabisten/Salafisten neemt recht evenredig toe met hun relatieve grootte in de samenleving.

      • Opvallend: bij de anti-Zwarte Piet demonstraties waren wél veel allochtonen aanwezig, waren ook prima herkenbaar. Misschien zijn toch meer allochtonen het eens met deze islamstrijders dan menigeen denkt.

      • Dat zal de verklaring zijn. De Antillianen en Surinamers die tegen het verschijnsel 'zwarte piet' protesteerden blijken nu allemaal moslimextremisten te zijn.
        Het is allochtoon en we gooien het op allemaal op een hoop.

        En op grond van de foto's conclusies trekken over allerlei opvattingen van de afgebeelde personen is natuurlijk helemaal aanmatigend.

        Als allochtoon met een getinte huidskleur valt het niet mee om de goede opvattingen te hebben en bijbehorend gedrag te vertonen, en wanneer je moslim bent dan heb je echt een probleem.

        Het begrip allochtoon is ook niet echt bekend. Een hint: het heeft niets met je huidkleur of geloof te maken en ik ben het ook!

  • Onder het mom van Islam hebben ze Charlie Hebdo afgeslacht. In de westerse wereld proberen zelfs politici cartoons te verbieden en hadden Theo van Gogh en Pim Fortuin 'het verdient' en Geert Wilders zou zijn eigen beveiliging maar moeten betalen (in de hoop dt die dan ook wordt afgeknald). Beide hebben vaak dezelfde doelen. De boel bij elkaar houden door vrijheid van meningsuiting te beperken.

    • Zelfs de islamitische burgemeester van Rotterdam roept nu : als het je hier niet bevalt rot dan op!
      Toen Pim Fortuyn dat riep was hij een rascist.
      Of zie ik het nu weer helemaal verkeerd?

    • De weduwe van de hoofdredacteur zegt niet naar die "Je suis Charlie" bordjes/teksten te kunnen luisteren. Voor haar de mensen die haar wijlen man van islmafobie zaten te beschuldigen.

      Opvallend weinig islamkritiek op de propagandazendertjes. Allemaal van die halftalenten als Jan Jaap van der Wal, doe weten dat het weer allemaal niks met de Islam te maken heeft. Ja, Hirschi Ali. Maar dan weggestopt om elf uur. Vooral niet in 8 uur propaganda, en ook niet bij de laffe linkse (rechts graaiende) wezel Mathijs van Nieuwkerk aan tafel.
      Zou die rare glibber serieus een reden krijgen om hard te fietsen (Google: Van Nieuwkerk en fietsen).

  • De slachtoffers van de 2 gijzelingen verdienen véél meer respect. Ze deden niks fout maar zijn nu wel dood..
    Zij krijgen geen bijeenkomst op de grotemarkt.

  • Voor meer haat tegen de islam is natuurlijk altijd het partijprogramma van de PVV te raadplegen. Alle leden hebben deze vast toegestuurd gekregen. O, nee, ik vergis me. Er is slechts een lid, zo bang is de grote leider voor interne discussie. Vrijheid van meningsuiting is mooi maar niet voor iedereen.

  • Allereerst is het natuurlijk diep triest wat er in Parijs heeft plaatsgevonden. Maar dit hou je niet tegen, er zijn altijd lieden met extremistische denkbeelden welke frank en vrij door Europa en de Westerse wereld bewegen, mede doordat er geen grenzen (meer) zijn.

    Wapens te over, wie het werkelijk zou willen kan vandaag nog een Kalshnikov of een ander gelijkwaardig wapen aanschaffen.

    Maar nu het dichtbij komt, nu is het ineens een zaak "van ons allemaal" waar dit wekelijks in oorlogsgebieden waar dan ook ter wereld plaatsvond vind, werd en wordt dit afgedaan met" risico van het vak" immers daar ga je uit vrije wil als journalist naar een oorlogsgebied.

    Maar nu het lijkt alsof het hier, in Europa, waar de persvrijheid hoog in het vaandel leek te staan, het oorlogsgebied naar toe is gekomen, nu het dit keer geen ver van mijn bed show is gebleken, nu blijkt half Europa voor de time being in rep en roer te zijn.

    Alles overziend vraag ik mij af wat de verhouding pro vrije pers en afkeer van de islam is geweest bij de deelnemers aan de herdenkingen. Durf wel te stellen dat er nu ook genoeg politiek correcte hypocriete lieden hebben gestaan welke zich nu legitiem konden verschuilen en hun ongenoegen konden uiten, met of zonder tekst: Je Suis Charlie voor de borst houdend, waar men normaliter als racist zou zijn bestempeld.

    En volgende week? Volgende week is men dit alles weer vergeten.

    En wij gaan over tot de orde van de dag

  • Leuk hoor, die moslims die hun steun betuigen en voor de vrijheid van meningsuiting zijn. Ik heb er echter nog niet een horen zeggen dat die cartoons moeten kunnen. Blijkbaar is er dan toch weer een grens aan die "vrijheid".

Recente berichten

Gewonde bij schietpartij in Beijum

Aan de Doornbosheerd in Beijum is in de nacht van donderdag op vrijdag één persoon…

2 uur geleden

Herfstweer blijft nog eventjes in de kast

Het mooie weer blijft de komende dagen hangen, want de temperatuur zal overdag niet onder…

11 uur geleden

Clublegende Erik Nevland keert terug naar Euroborg voor oefenwedstrijd tegen FC Groningen

Clublegende Erik Nevland keert terug naar stadion Euroborg. En niet zo maar, want de Noor…

14 uur geleden

Wat vinden Groningers echt belangrijk? | OOG Thermometer

Een 6,9 voor veiligheid. Een 7,5 voor geluk. En 7,7 voor hun woning. Op deze…

14 uur geleden

Beide gewonden van schietpartij De Kring ingesloten voor verhoor

De politie heeft details bekend gemaakt van de twee verdachten die woensdagavond werden aangehouden vanwege…

15 uur geleden

Kledingbank Maxima heeft tekort aan jassen voor mannen

Kledingbank Maxima geeft kleding weg aan mensen met een laag inkomen of met een uitkering.…

17 uur geleden