Categorieën: Nieuws

Werkloosheid Groningen toegenomen

Het aantal WW-uitkeringen in Groningen is in december fors gestegen. Vooral uit de bouw, landbouw en uitzendbureaus stroomden veel mensen de WW in.

Onze provincie telde in december ruim 16.000 WW-uitkeringen en dat is een toename van 7,4 procent vergeleken met een maand eerder. Zes procent van de beroepsbevolking in onze provincie is werkzoekend.

In de gemeente Groningen hebben bijna 5.000 mensen een uitkering. Dat is een toename van 2,7 procent in een jaar tijd. Het UWW spreekt van een uitgesteld seizoenseffect. Vanwege het zachte najaar kwam de seizoensgerichte werkloosheid maar langzaam op gang.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Het is niet verwonderend de N 33 is klaar en zijn er in de wegenbouw en bouw nog projecten.De landbouw ligt nu ook stil.Komt er in de noordelijke 3 provincies werk gelegenheid ? Nee die houd Kamp wel tegen.
    Zelfs 100 miljoen houd hij tegen laat staan 1 miljard per jaar voor het Noorden.En eindelijk een start te maken met alle schade aan de bebouwing in het aardgas win gebied.

  • Ik ben benieuwd hoe de werkgelegenheid zich ontwikkelt.
    Is de toename van de WW-uitkeringen alleen veroorzaakt door seizoeninvloeden? Hoe zien de cijfers er uit wanneer gecorrigeerd wordt voor seizoeninvloeden?

    • Arne ik denk dat er vanuit meerdere richtingen nog vele werklozen bijkomen.En de wetenschap hebbende dat de Provincie Groningen meer dan 1 miljard op zn bank rekening heeft staan en ook de beide waterschappen ruim in het jasje zitten.Alle gemeenten in de Provincie Groningen lopen leeg en daar zal geen bouw meer plaats vinden.Deze leegloop zal in de Noordelijke 3 provincies steeds harder plaats vinden.Er moeten betere en snellere infra komen om de werklozen bij werk gelegenheid in het westen te krijgen.Snellere verplaatsing.De werk gelegenheid van de provincie zijn tijdelijke projecten en geen creerende blijvende werk gelegenheid.

  • De inwoners van Groningen, dat inmiddels is afgegleden naar de bijstand, zijn niet meegenomen in de statistieken van het CBS. Waarvan akte.

    Landelijk is het werkelijk cijfer plusminus 1.2 miljoen werkzoekenden.

    Een ieder dat afglijd richting bijstand maakt van aantal werkzoekenden in de WW een positief cijfer aldus de statistieken van het propaganda instituut CBS. Het is bizar. Dus hoe meer er afglijden, des te gunstiger het beeld als misleiding.

  • Die smerige bankster van een Mario Draghi gooit de geldpersen op volle kracht aan.
    Even de kleine Noord-Europese spaarders kapot maken.

    Maar nog erger: een schuldencrisis oplossen met nog meer schulden maken. De totale ineenstorting van het op schuld, groei en consumptie gebaseerde economieën komt naderbij.

    Duidelijk een signaal dat het de goede kant met de economie opgaat. (Cynisme!)

    Tijd om wat extra eten en drinken in te slaan, en met wat mensen die je kunt vertrouwen een veiligheidsplan opstellen.

    (Wie nu nog in de EU geloofd, valt werkelijk alles wijs te maken)

    • Wat ik triest vond en vind is dat onze huidige wereldwijde economie in dienst staat van de (groot) banken in de wereld. Als de EU gelijk na het technisch failliet gaan van Griekenland, Italië en de andere knoflooklanden, direct hun staats obligaties zou hebben aangekocht, hadden deze landen tegen bijna 0% rente hun schulden terug kunnen betalen, c.q. iets af kunnen lossen, waar dit door te lenen van diezelfde grootbanken door de te hoge rente achterwege is gebleven en hun schulden enkel zijn gestegen en feitelijk onbetaalbaar zijn geworden. Die landen staan nu verder onder water als voordien.

      Dat was recent voor mij ook het pleidooi om iedere Europese lidstaat toestemming te gaan geven en nationale handels- en hypotheekbank op te mogen richten, toegespitst op het verlenen van (zakelijke)kredieten en hypotheken aan inwoners en bedrijven Nederland. Hiermee kan er tegen een geringe rentevergoeding goedkoop geleend worden, waardoor je in ieder land de economie daadwerkelijk gaat ondersteunen, i.p.v. zoals het nu met de laatste plannen van de ECB weer zal gaan, de banken doordat deze bijna gratis kunnen lenen bij de ECB, gaat helpen nog hogere winsten te genereren.

      • Helemaal mee eens.

        In het verleden nog wel eens VVD gestemd. Ben voor houdbaarheid van overheidsfinancien, en zeer voor ondernemende mensen.

        Maar, ben er nu echt wel achter dat ook de VVD de belangen van de Corporate Mafia (onder ander banken en Shell) veruit het belangrijkst vindt.

      • Ik was ook een VVD stemmer maar nooit meer.

        Zal nu zelf proberen in de Provinciale Staten te komen.

  • Ik las gisteravond dat onze ex minister van Buitenlandse zaken Frans Timmermans verkondigde dat Europa de grenzen weer moet controleren(dus douane ) en vliegtuig en treinreizigers moet registreren !

    Zijn de kiezers nu nog niet duidelijk waar de EU mee bezig is.We gaan nog verder naar de hel en de beurzen die profiteren en afstand laag/hoog wordt steeds groter.

  • Sjoerd je heb compleet gelijk ik heb het CBS ook meerdere keren gebeld gemaild met het voorliegen van de Nederlandse bevolking.
    Het UWV is er ook een van.Vertel hoeveel werkenden /hoeveel werklozen en waar gaan ze naar toe ? werk ? ziektewet ? wao? pensioen ? het zelfde als de huizen verkoop stijgt ! Maar indien je vraagt waar dan wordt alles mee geteld ook in 2013 gedwongen 5000 huizen verkoop met gemiddeld 40.000 schuld en laat staan hoeveel van de andere woningen ook met verlies. Rabo heeft in 2013 onder water 108.000 en in 2014 zullen dat er 138.000 en in 2015 nogmaals 30.000 extra en in totaal 1,6 miljoen mensen in financiele problemen.We worden aan alle kanten belazerd.

    • Je begrijpt het helemaal Pietercj. De verhalen die de laatste zijn opgedoken in de media waren ook zeer tegenstellig. Enerzijds, de woningmarkt trekt aan, anderzijds nog relatief veel faillissementen. De groei van de economie dat nog slechts marginaal is etc.. Overigens kwam het bericht mbt woningmarkt niet vanuit de politiek maar vanuit de branche. maar deze kan aangespoord zijn vanuit de politiek. Per slot van rekening is het verkiezingstijd..

    • Met alle respect Jaques, maar ik krijg zo langzamerhand het idee, dat er bij het woord gelukkigste stad en enquete dit gelijk een soort van cognitieve dissonantie bij jou doet ontstaan. Heb je soms meegewerkt aan deze enquete?

      On topic m.a.w. jij vind dat de ECB terecht de afgelopen jaren de banken hebben ondersteund/garantstellingen hebben afgegeven, waardoor deze tegen een hoge rente staatspapier van de knoflooklanden hebben opgekocht, waar dit 5 jaar geleden tegen 0,0% rente door diezelfde ECB ook rechtstreeks opgekocht had kunnen worden.

      Kapitalistische trekjes kunnen jou niet ontzegd worden, had jou als PvdA`er linkser verwacht.
      Nu begrijp ik je recente posting in een ander topic dat het niets uitmaakt wat er van de te doneren gelden t.b.v. de Ebola bestrijding terechtkomt, als je maar geeft ook beter.

    • Jack

      1. In het ve
      verleden behaalde resultaten zijn geen
      garantie voor de toekomst (ruim bedoeld).

      2. Kun je na gaan wat voor een zooitje in de rest van Europa is.

      3. Volgens mij was er een onderzoek onder minder dan tachtig Europese steden waaruit vooral bleek dat Noord Europa (ondanks de domme protestantse blondjes?) de zaken veel beter voor elkaar heeft. En in het geval Groningen dat het ook met gelukkige omstandigheden. Zoals bijvoorbeeld het Franse besluit begin 1800 om Groningen als enige universiteitsstad in Noord Nederland te handhaven.

      4. De NAM heeft bewust een Drentse Don Quichotte vanwege zijn waarschuwingen als gek weggezet. Tot 2013 de risico's voor de bevolking als totaal irrelevant aangemerkt. En nu wordt weer duidelijk via Leegte (VVD) hoe cynisch er vanuit de Shell gunstig gezinde politiek over onze belangen wordt nagedacht.
      Maar fijn blijven geloven dat de NAM en de gaswinning niet exemplarisch is voor hoe de 1 procent met onze... loopt te spelen.

      • Ik ben natuurlijk een vrolijke optimist, ik raad iedereen aan om dat ook te proberen. Het bevalt mij goed.
        Vind je het niet grappig dat Groningen vooral heel erg hoog scoort op de kwaliteit van de openbare ruimte?
        Dat heeft toch echt niks te maken met het protestantisme.
        Alle gemarchandeer over de relatie tussen gaswinning en aardbevingen door de NAM vind ik ook verschrikkelijk. Recent ook weer dat de NAM niet wist hoe snel er gewezen moest worden over de geheimhoudingsplicht over een onwelgevallig rapport.
        Triest.
        Middenweg doet wat rare pogingen om mij in de hoek van de gekke Henkies te duwen door wat suggestieve en irrelevante vragen te stellen. Daar besteed ik uiteraard geen aandacht aan.
        Eerst zal hij zich iets beter in het begrip cognitieve dissonantie moeten verdiepen en dit in de juiste context gebruiken.

      • Dat Groningen nog steeds wel een mooie stad kan zijn, komt voor een groot deel door een enorme groei van onze stad in de decennia voor WOII.

        Korrewegbuurt, Oosterpark (wat is de Gorechtkade fenomenaal), Schilderbuurt, Herewegbuurt, Helpman, Zeeliedenbuurt, Oranjewijk.

        Gebouwd in een tijd van onder ander de Groningse versie van de Amsterdamse school te noemen. En die is zeker wel protestants te noemen. Echt wat anders de 19e eeuwse katholiek Kuijpers (Rijksmuseum, mooie historiserende academie-gebouw).

        Optimisme is heel mooi. Maar het is funest voor het beoordelingsvermogen. Laat belangrijke besluiten nemen maar over aan pessimisten. Volgens onderzoeken zien die veel scherper dan roze brillen.

        De anders best slimme Jongman kwam eens met de dommige oproep om optimistischer in de raad te gaan zitten. Daar schrok ik van.

      • Lijkt me volslagen belachelijk om de hoge waardering te verklaren door de kwaliteit van een aantal oude woonwijken. Veel logischer is de veronderstelling dat de fraaie symbiose van historische bebouwing en nieuwbouw op markante plekken in de (binnen)stad zorgt voor hoge waardering van stadjers voor de ruimtelijke kwaliteiten van hun stad.

  • Hoe kan dit nou bloemhof van de pvda zou toch voor veel banen zorgen. Dat verklaarde ze enige tijd geleden. Maar die zorgt alleen maar voor zich zelf. Jack leg dan eens uit waarom de rijken rijker worden en de armen steeds armer.En waarom komen er steeds meer mensen financieel in de problemen.Waarom worden de laagste inkomens gekort en krijgen de hogere inkomens er bij.Waarom moeten de zorgkosten omhoog wat helemaal niet nodig blijkt te zijn.Zo kan je nog wel even door gaan.Netto erbij maar de prijzen stijgen dus houd je minder over aan het eind van de maand.

    • Kennelijk denk je dat ik in eenvoudige bewoordigingen een verklaring voor allerlei economische en/of sociopsychologische verschijnselen aan je kan uitleggen.
      Helaas moet ik je teleurstellen.

Recente berichten

Zonnig najaarsweer tot na het weekend, daarna klopt de herfst aan de deur

De komende dagen is het nog steeds een beetje nazomeren in Groningen. Aangename temperaturen, flink…

3 uur geleden

Winkelcentrum Paddepoel moet opener uitstraling krijgen: “Het is nu een eiland in een zee van asfalt”

Winkelcentrum Paddepoel moet een opener uitstraling krijgen. Voor voetgangers en fietsers moet het aantrekkelijker worden…

3 uur geleden

Twee gewonden bij schietincident op woonwagenkamp De Kring bij Hoogkerk (update)

Op woonwagenkamp De Kring bij Hoogkerk heeft woensdagavond een schietincident plaatsgevonden. Daarbij zijn twee mensen…

5 uur geleden

Gemeente gaat onderzoek doen naar verkoop studentenhuizen: “Geluiden zijn verschillend”

De gemeente Groningen gaat samen met het steunpunt Huren onderzoek doen naar de verkoop van…

6 uur geleden

Langstzittend raadslid Amrut Sijbolts dient na ruim veertien jaar ontslag in

Na veertien jaar in de gemeenteraad van Groningen heeft Amrut Sijbolts zijn ontslag ingediend. Daarmee…

7 uur geleden

GON is voorbeeld dat je markt uit de zorg moet halen: “Wel zorgen over aantal tieners dat vastloopt in onderwijs”

Vijf jaar na de invoering van het gebiedsondersteuningsnetwerk, het GON, kan gesproken worden van een…

7 uur geleden