Categorieën: Nieuws

“Drieduizend huizen met aardbevingsschade opgeknapt”

Dit jaar worden drieduizend woningen opgeknapt die aardbevingsschade hebben opgelopen. Dat zei gedeputeerde William Moorlag vrijdagavond op een PvdA bijeenkomst in Huis de Beurs in de stad.

“Dat wordt hard werken”, aldus Moorlag, “Want er zijn tot nu nog geen vijfhonderd  woningen gerepareerd, terwijl we wel al twee maanden in 2015 achter de rug hebben.” Moorlag zei dat het achterstallig onderhoud en de aardbevingsschade volledig vergoed wordt.

Minister van financiën Jeroen Dijsselbloem zei op dezelfde bijeenkomst dat de veiligheid van de Groningers bij de gaswinning voortaan voorop staat.

Andor Heij

Bekijk reacties

  • Het is een begin.
    123 miljoen is uitgekeerd door de nam (en pvda).
    Dankzij onze chris eh ik bedoel max.
    Nu de andere 1.873 miljard nog.

    • Zeppo als ik zoveel geld had was ik allang weg uit dit land . En zou een paar mensen die mij dierbaar zijn een goed en fijn leven bezorgen.. Maar ja ik ben geen pvda graaier dus ook niet zo rijk. Wel gezond . Dat is ook rijkdom

      • Daar heb je gelijk in Chris.
        Gezondheid behoudt je door een zuiver geweten.
        Graaiers krijgen een maagzweer en dat kopen ze dan weer af door de voedselbank te steunen.
        Uiteindelijk eindigen ze met niks.
        Geen vrienden en een dure alarm installatie op het huis.
        Vandaar het verval van de pvda.
        Zelf stem ik op de dieren want honden zijn mijn passie.
        En speed al zal ik dat hier niet toegeven.

  • Als ik iemand bewust schade toebreng moet ik schade vergoeden + immateriële schadevergoeding en moet ik me voor de rechtbank verantwoorden.

  • Net als de VVD haalt de PvdA alles uit de kast om nog snel even zoveel mogelijk zieltjes te winnen i.v.m. de provinciale verkiezingen.
    Ná 18 maart wordt het allemaal weer een heel ander verhaal.

  • Ik vraag me af wat nu precies bedoeld wordt met herstellen van schade.

    Is de woning na het herstel a) Volledig vrij van risico op nieuwe schade b) Is het woongenot volledig hersteld en c) Is de verkoopwaarde van de woning volledig hersteld?

    Met wat steun- en draagbalkjes en toedekken van de schade kom je er niet.

    In gevallen van zware beschadiging en forse daling van de woningwaarde, kun je volgens mij beter de woning geheel slopen en vervangen door een aardbeving bestendige/duurzame woning die het zelfde aanzien en zelfde woongenot heeft als de oude.

    Dat kost in eerste instantie wat meer, maar voorkomt dat je daarna opnieuw schade krijgt en de kosten van schade herstel oplopen, en je uiteindelijk toch moet slopen.

    Als het gaat om nieuwbouw, is een bouwmethode van EPS met stalen frame zelfs goedkoper en veel duurzamer dan steen/beton bouw, dus wat je kwijt bent aan schade herstel, verdien je op lange termijn vanzelf weer terug door reductie van bouwkosten en stookkosten.

    Bovendien kan EPS/stalenframe bouw ook buiten aardbevingsgebied toepassingen vinden. Zoals studenten huisvesting, starters woningen, betaalbare sociale huurwoningen, bouw in krimpgebied en voor noodvoorzieningen (huizen van EPS zijn verplaatsbaar te bouwen, net zoals containers), etc.

    Voorts kan het ook nieuwe werkgelegenheid opleveren voor het Noorden, zoals petro-chemische industrie om styreen te vervaardigen uit aardolie, waar EPS van wordt gemaakt.

  • Mensen, jullie denken toch niet dat daadwerkelijk alle schade wordt vergoed. Die woningen zijn onverkoopbaar. Geen enkel zinnig mens koopt nog een woning in dat gebied. Mensen die slim zijn gaan procederen zodat de NAM hun huis opkoopt tegen marktwaarde voor de crisis/bevingen en met een fikse schadevergoeding voor verminderd woongenot, verhuisvergoeding, immateriële schade etcetra. Laat zeggen 150% van de waarde van het huis. Dan kan men vluchten uit het aardbevingsgebied en hoeft de NAM niet elk jaar alle huizen te stutten.

    En het is makkelijk te betalen. Die gasbel zuigen ze toch wel helemaal leeg. Niet verminderen, maar gewoon evenveel omhoog blijven pompen waarbij 10% wordt gebruikt om iedereen schadeloos te stellen. Zo simpel is het. Maar men neemt weer genoegen met een pleister op de wond, tot er doden vallen.

    Niemand gaat daar meer een huis kopen en zijn kinderen naar een school sturen die op instorten staat.

    • Lekker melodramatisch weer. Je doet nu alsof elk huis in de provincie op instorten staat. Vooral woningen van begin vorige eeuw of nog ouder die slecht onderhouden zijn zouden kunnen instorten. Goed onderhouden woningen van recentere tijd zullen juist meer spanningsscheuren vertonen in stuckwerk. En dan nog: zelfs met een scheur in je muur met een goed huis is het nog niet zo extreem dramatisch als je nu daar schetst.

      "Vluchten uit aardbevingsgebied"... ik zou asiel aanvragen in Friesland en een baan bij de Telegraaf zoeken als verzinner van kopteksten voor artikelen.

    • Als ik even als "advocaat van de duivel" mag optreden, dan zou ik als NAM als deze claim komt (150% van de woningwaarde) het volgende gaan inbrengen.
      U woningwaarde bestaat uit:
      1. Grondprijs
      2. Bouwprijs
      3. Lucht (de "huizenmarkt zeepbel")
      De grond is niet beschadigd, die vergoeden we niet, en de lucht is gratis. Dus het enige wat voor vergoeding in aanmerking komt zijn de bouwkosten.
      Vervolgens kijken we naar de bouwprijs. Het is niet zinvol om deze bouwprijs te gaan vergoeden, want dan zou het huis identiek gebouwd worden als de bestaande woning, en is het niet aardbeving bestendig.
      Maar wat we wel kunnen vergoeden is een vervangend huis, dat qua oppervlakte, volume, vorm, woongenot, aangezicht etc. er vrijwel identiek uitziet, alleen bouwen we het niet met steen/beton maar met stalenframe en EPS. De EPS maken we van aardolie dus dat kost ons bijna niets. EPS is 98% lucht!
      U heeft dan precies terug wat U had, nl:
      - Hetzelfde woongenot
      - Volkomen veilig want bestand tegen aardbevingen tot 8 op de schaal van richter
      - Dezelfde binnen- en buitenafwerking. Alle componenten uit de oude woning die nog nut/waarde hebben in de nieuwe woning (zoals kozijnen, deuren, buitengevel, dakpannen) brengen we aan in de nieuwe woning. Baksteen kan bijv. worden afgeslepen tot steenstrips die we op de buitengevel aanbrengen.
      Verder bieden we U een wisselwoning om tijdens de sloop/bouw te kunnen verblijven, kosten van opslag en verhuizing en de sloop zelf.

      Volgens ons is dan de schade volledig vergoed.

      Lijkt me een steekhoudende redenatie!

      • Mensen kamp heeft gezegt dat hem spijt. Dus gaat hij nu alle huizen opknappen kopen uitkopen vergoeden de kraan dichte draaien de geestelijke schade die geleden is en nog geleden wordt aanpakken en luisteren naar de bevolking in Groningen. En zegt de PvdA dat ze fout geweest zijn tijdens het debat in de tweede kamer met hun beslissing.Wie dit gelooft droom maar lekker verder. Na 18maart is alles vergeten

  • Rob, dan zou het dus tijd worden eens naar het Eurpose Hof te gaan zodat duidelijk is dat de NAM bewust levens in gevaar heeft gebracht. Eens kijken wat het Europese hof dan zegt als men eist dat de gaskraan dichtgaat..... als het de NAM namelijk zoveel gaat kosten dan vergoeden ze toch gewoon 150% van de marktwaarde van een huis.

  • Dachten jullie nu echt dat de opgeknapte huis voorgoed hersteld zijn ? Neem van mij aan deze huizen gaan opnieuw scheuren.Je moet het opnieuw funderen op een complete betonplaat of met grout of waterglas injecteren.Dan pas is het goed voor de toekomst.Hetgeen er tot nu toe gerepareerd is is een wassen neus.

    • Ben ik helemaal met je eens als oud bouwkundige. Wat er nu gebeurd is een noodverband aanleggen. Zo komen ze met redelijk lage kosten onder de juiste ingrepen uit. Bij zwaardere bevingen zullen er weer scheuren ontstaan.Wil je het probleem aanpakken dan begin je bij de fundering.dat is de basis van het hele gebouw.landen als onder andere Japan hebben hier veel ervaring mee.

      • jsn ik doe bewust aan de Provinciale Staten verkiezingen mee op lijst 13 plaats 2 P.C.J.Muijzert ,, Red het Noorden'' Ik heb 43 j ervaring in de bouw- beton-spoor-grond-weg en waterbouwkunde. Alle oplossingen beginnen bij de fundering.maak complete plaat.

    • Nee, natuurlijk niet! Het is lapwerk! Bovendien moet je van CUMULATIEVE kosten uitgaan die bij dat soort lapwerk verder oplopen omdat er slechts incidents gewijs schade wordt hersteld. De cumulatieve schade kan zelfs groter zijn dan de kosten om de woning te slopen en aardbevingbestendig te herbouwen.
      Aardbevingbestendige bouw (stalenframe en EPS) is goedkoper dan nieuwbouw van dezelfde woning met dezelfde bouwtechniek tegen huidige prijzen.

  • Bij de beving in huizinge kocht ik meteen aandelen alabastine.
    Laat ze maar een fabriek in loppersum neerzetten
    Booming bisnis.

Recente berichten

Veertig maanden cel wegens meermalen poging tot doodslag

Een 25-jarige man uit Groningen is veroordeeld tot veertig maanden celstraf wegens meermalen poging tot…

21 minuten geleden

Aanrijding met gewonde(n) op westelijke ringweg

Bij een aanrijding donderdagmiddag rond 13.45 uur op de westelijke ringweg zijn één of meerdere…

30 minuten geleden

Opluchting bij WerkenMetZorg

Het bestuur van WerkenMetZorg is opgelucht, want de gemeente Groningen gaat de organisatie waarschijnlijk steunen.…

1 uur geleden

Meldplicht voor toeristische verhuur van woningen

Woningeigenaren moeten vanaf 1 januari verplicht melden wanneer en voor hoeveel nachten hun woning aan…

2 uur geleden

RUG op derde plek in Keuzegids Universiteiten

De RUG staat in de Keuzegids Universiteiten 2025 op de derde plek van beste brede…

3 uur geleden

Aantal WW-uitkeringen gedaald; jongeren vaker in de bijstand

Het aantal WW-uitkeringen in Groningen is in november gedaald, na een aantal maanden met een…

4 uur geleden