Door de restwarmte van energiecentrales en zware industrie te benutten kan Nederland heel eenvoudig fors besparen op het energiegebruik. Dat blijkt uit een onderzoek waarop planoloog Ferry van Kann donderdag promoveert aan de RUG.
Door die restwarmte kan het aardgas vier keer zo effectief ingezet worden. In de energiecentrales van de Eemshaven wordt per seconde 35.000 liter schoon water gebruikt voor de koeling. Dat water wordt geloosd in zee. Volgens Van Kann kan dit warme water via buizen naar de stad worden geleid, en daarmee kunnen 10.000 huishoudens verwarmd worden.
De benodigde investering is in zes jaar terugverdiend, aldus Ferry van Kann.
Het belooft een flink gure week te gaan worden. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis is het…
Wethouder Kirsten de Wrede (Partij voor de Dieren) van Cultuur wil proberen om het Poëziepaleis…
Forum Groningen hoeft niet aan de slag met een uitbreiding van haar verdiencapaciteit. Een voorstel…
Sinterklaas is zondagmiddag feestelijk verwelkomd in de wijk Lewenborg. De Goedheiligman en zijn pieten maakten…
Kunstschilder Egbert Modderman uit de stad is dit weekend uitgeroepen tot Talent van het Jaar…
Voor de tweede klassers uit Stad die in actie kwamen was het een slechte middag,…
Bekijk reacties
Maar is dat rendabel? Dwz hoeveel energie kost het om die buizen te maken? Dat is nogal wat staal en isolatiemateriaal? Is dit weer zo'n typisch stukje groen fata morgana waar met oogkleppen op het energievraagstuk wordt bekeken? Je kunt ook niet zeggen dat het duurzaam is aangezien die buizen ook slijten en schoongemaakt moeten worden ?
Inderdaad dat is volgens mij ook WKK En de onderzoeksraad was er al jaren terug verbaasd over dat dit niet meer werd toegepast. Sterker nog men was enigzins verbolgen, dat er zoveel nadruk op windmolens wordt gelegd.
En waarom Stad? Niet handiger om dan Delfzijl & Appingedam daar mee te verwarmen ?
Zit je er ook niet mee dat het water weer weggepompt moet worden ? Water naar een bemalen gebied pompen lijkt me nl niet echt handig ?