Categorieën: Nieuws

VVD Groningen wil aardgaswinning terugbrengen

“Wij vinden dat de gaswinning in het eerste halfjaar van 2015 niet meer mag zijn dan 17,5 miljard kuub. De veiligheid van de Groningers staat voorop en niet de Rijksfinanciën.” Dat zegt Mark Boumans lijsttrekker van de VVD in Provinciale Staten namens alle afdelingen in de provincie.

De VVD in Groningen vindt de maatschappelijke ontwrichting als gevolg van de aardbevingen veel te groot, daarom is het tij alleen te keren door minder gas te pompen. Fractievoorzitter Wulfse: “ We zijn het niet eens met het gasbesluit. De gaswinning uit het Groninger veld moet zo snel mogelijk omlaag om tot een normale, leefbare en behapbare situatie in de provincie te komen. We willen de situatie aankunnen, we willen verder, we willen ons positieve gevoel terugkrijgen.”

Verder vind de VVD dat er een garantie moet komen dat alle meerkosten (bij woningbouw, maar ook bij grote projecten) betaald worden door de NAM. Het tempo van herstel en preventie moet drastisch omhoog en de VVD wil dat de Tweede Kamer zich uitspreekt voor omkering van de bewijslast. Wulfse: “ Dit is de kern, dit willen wij onze Tweede Kamerfractie meegeven. Niet pappen en nathouden maar omlaag met de gaswinning, omkering bewijslast, meerkosten vergoeden en sneller herstel.”

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Leegte dacht hier iets anders over volgens mij. Goh, we gaan weer richting PS verkiezingen.

  • zieltjes proberen terug te winnen

    Geloven doen we de PVDA en VVD toch niet meer

    Zoek maar een ander baantje carriere maker.

  • Inmiddels willen PvdA, GL, SP, VVD, CDA allemaal de gaswinning terugbrengen. Ze doen het alleen niet, want dan zal Nederland snel in diepe schulden raken zonder aardgasbaten. Nagenoeg de hele verzorgingsstaat is betaald met aardgasbaten, geen aardgas = geen geld voor ouderen/zieken. Dat hebben de babyboomers toch mooi maar leeg gezogen dat veld en binnen 2 generaties uitgegeven aan zichzelf.

    De vrindjes in Den Haag dringen dus bij al deze provinciale en lokale kameraden van de partij aan om zoveel mogelijk gas te winnen.

    STEM EEN LOKALE PARTIJ, STOP DE BEVERIJ!

    • De gehele Randstad is er van gebouwd Kijk Schiphol met 250.000 mensen die ervan kunnen werken .Kijk naar de haven van Rotterdam met zn 180.000 mensen die daar van werken.En hier loopt de werk gelegenheid terug en terug.Kijk in Den Haag naar alle ministeries die er van gebouwd zijn.Kijk in de Randstad naar alle electrische treinen !

  • correct Willem123
    De Gronningers zouden alleen op de regionale partijen moeten kiezen en op geen enkele Haagse regerings partij + gedogers.Zij hebben vanaf 1968 toen al de verdeling vast gelegd. 92 % voor de Randstad en 1% a 2% voor het Noorden en 6 % voor de overige provincies.Zoals gisteren op tv gezegd werd Schiphol en Europoort en de Haagse ministeries zijn van get Groningse geld gebouwd.Vraag je 2 of 5 cent gasprijs verhogen voor alle Provincies buien het Noorden dan zeggen ze(98%) NEE , zo denkt de rest van Nederland over Groningen(ver van mn bed show)

  • Goh, de provinciale VVD wil de aardgaswinning opeens verminderen... vlak voor de provinciale verkiezingen.
    Maar natúúrlijk is dat 100% toeval!
    [NOT]

  • Wordt er nog wat gedaan aan het échte probleem, of blijft het bij gepraat voor de bühne? Die aardbevingen zijn er, worden de komende jaren waarschijnlijk alleen maar heviger en niets wat wij doen zal het op korte termijn doen ophouden. Gaswinning terugschroeven is pas op lange termijn zinvol.

    Ik zie geen enkele partij, gemeente, provincie en landelijke overheid doen waar nu acuut behoefte aan is: een plan op tafel leggen voor het aardbevingbestendig maken van de huidige gebouwen en regelgeving voor nieuwbouw in het noorden. Ik zie ze alleen tegen de camera kletsen over hoe erg ze 't allemaal vinden en dat de winning terug moet worden gebracht; iets dat niet gaat helpen tegen het huidige probleem.

    Mijn stem zal gaan naar de partij die dit aankaart en hiervoor plannen gaat opstellen.

    • Ga alle huizen en gebouwen injecteren in de grond onder de gebouwen en ga water in de gaslagen brengen die je rond kan pompen en ook nog eens warmte voor terug krijgt.Geen affakelen meer maar omzetten in energie.

      Ik ga bewust mee doen aan de verkiezingen en gebruik mn vak bekwaamheid.
      Lijst 13 plaats 2 ,, Red het Noorden "

      • Heb 8 jaar in dat gebied gewerkt bij de Koninklijk Sjouke Dijkstra de opa van de huidige eigenaar.

  • Het probleem is dat Groningers een blanco cheque willen om aardbevingsschade waardevermindering emotionele schade etc te vergoeden. Er valt totaal niet met ze te praten. Als iedereen zich eens op een wat constructievere manier opstelde dan was er al heel wat gewonnen.

    • De NAM/regering zou zich eens transparant opstellen en dagelijks laten zien hoeveel gas er dagelijks uit elke gaslocatie komt
      Hoeveel gas afgefakkeld wordt
      Hoeveel gas zij zelf gebruiken en omzetten in electra.

    • De provincies en vreemde landen moeten mee betalen aan de schade en dan extra betalen waar de schade uit betaald kan worden.

    • Misschien een idee omdat de mensen in met ijzeren harnassen gestutte huizen te gaan vertellen?

      Of de mensen die terecht dijkdoorbraken vrezen. Een fenomeen waarvan jij als Brabander de ernst waarschijnlijk niet goed genoeg snapt.

      Je kunt mogelijke bevingen met de kracht van vier of zelfs vijf op de schaal van Richter bagatelliseren, omdat zo eentje ook in Limburg heeft plaatsgevonden. Maar vrijwel iedereen weet nu dat de ondiepte van Groningse bevingen (2 - 3 km) en de bodemsoort (klei) de gevolgen vele malen erger maken dan de gevolgen van de bevingen op 15 tot 20 km diepte en met zand als bodemsoort.

      • De Groningers zijn ook opeens allemaal expert in de voor hen zo unieke aardbevingen. Die zijn altijd erger en zwaarder dan waar ook.

  • We verkopen dat gas nog steeds veel te goedkoop, vooral door langjarige contracten. Maar ja in de jaren 60 werd aardgas gezien als een minderwaardige energiebron, olie dat was het.

    De landelijke VVD heeft al aangegeven dat de gasproductie niet verlaagd wordt, en de partijtop maakt de dienst uit binnen de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (wat een lagertje die naam).

    • Arne we zitten nog 10 a 15 jaar aan veel te goedkope export contracten vast.Stoppen en meer betalen !

  • Of electorale motieven een rol spelen kan mij eerlijk gezegd niet zoveel schelen. Ze nemen een standpunt in tegen de landelijke partijlijn in en dat valt prijzen.
    Door vermindering van de gaswinning is het niet opeens voorbij met de aardbevingen.
    Er zou nu wel wat meer aandacht mogen zijn voor het beter inrichten van processen om schade te vergoeden en panden aardbevingsbestendig te maken. Het lijkt er op dat op dat gebied wel wat te winnen valt.

    Met allerlei emotionele oproepen van zelfbenoemde deskundigen kan ik niks. Die doen de zaak meer slecht dan goed, inclusief alle gekkie Henkies die nu ineens een politieke toekomst voor zichzelf zien. Een beetje meer zelfreflectie zou in een aantal gevallen niet onwenselijk zijn en electorale teleurstellingen voorkomen. Al die regionale clubjes zijn nog nooit van enige betekenis geweest en dat is maar goed ook.

    • Jack je zou mij ermede bedoelen noem het dan bij naam..Ik ga in de Staten om op mijn vak gebied er dicht bij te zijn en ga niet voor carriere of geld maar uit vak kennis.De Haagse partijen en gedogers moeten uit de Groningse Staten. Beter Groningers dan hetgeen er nu zit.

      • Ik heb sympathie voor je inzet.
        Ik denk dat je onvoldoende kennis en vaardigheden hebt om een geloofwaardig statenlid te kunnen zijn. Ik hoop dat je wat stemmen kunt trekken van potentiële kiezers op andere regionale partijen zodat het regionale aandeel in de staten laag blijft.

Recente berichten

‘Zondag kans op een bui, komende week buien en lagere temperaturen’

De meteorologische herfst begon vorige week en lijkt komende week ook zichtbaar te worden in…

4 uur geleden

Districtsbeker: Diverse Groninger clubs dicht bij volgende ronde

Diverse Groninger clubs uit de derde klasse en lager staan na twee wedstrijden op het…

5 uur geleden

Politie neemt drugs in beslag in Kleine Haddingestraat

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een hoeveelheid drugs in beslaggenomen…

7 uur geleden

Fiera de Vries uit Stad wint kaatswedstrijd in Marsum

Fiera de Vries van kaatsvereniging Wezon De Sterke Earm uit Stad heeft zaterdag de kaatswedstrijd…

7 uur geleden

Beker: PKC’83 eenvoudig naar winst, ON verrassend onderuit

Eersteklasser PKC'83 had zaterdagmiddag weinig problemen met Marum in de tweede ronde van de poulefase…

10 uur geleden

Baby speelt met autosleutels en sluit zichzelf op

Dat het werk van een politieagent afwisselend kan zijn, bleek zaterdagmiddag maar weer eens. Een…

11 uur geleden