Categorieën: Nieuws

FNV: Gemeente grijpt niet in tegen onderbetaling

De structurele onderbetaling van bouwvakkers die werken aan de bouw van het Groninger Forum en de Sontbrug, wordt niet door de gemeente onderzocht. Dat meldt de vakbond FNV.

De FNV heeft de gemeente eerder ingelicht over de onderbetaling, maar constateert nu dat die er niets mee gedaan heeft. Volgens de bond zijn vooral buitenlandse krachten de dupe. Zij worden door de onderaannemer via een uitzendbureau ingehuurd. Het gaat om 20 tot 40 bouwvakkers, die allen hierdoor honderden euro’s per maand mislopen.

De FNV overweegt een gang naar de rechter. De arbeidsinspectie onderzoekt of de onderaannemers zich aan de cao houden. Dit onderzoek wordt hen lastig gemaakt omdat een van de uitzendbureaus weigert mee te werken.

Roxanne Herder

Bekijk reacties

  • De bouwput bezetten en het werk aan HET MONSTRUM stilleggen. Misschien zet dat de gemeente aan tot aktie.

    • Aangezien het werk tot juni stil ligt zal dat niet veel zin hebben. Je mag wel op de Sontbrug in aanbouw gaan zitten Arie. Het is overigens niet de taak van de gemeente dit te onderzoeken, maar van de arbeidsinspectie.

      • Klopt Marc maar dan hoeft de gemeente nog steeds niet passief toe te kijken,met de gemeente als drukmiddel gaat dit proces veel sneller.Groningen zit vol met werkeloze bouwvakkers die zien hoe buitenlanders bereid zijn om zwaar onder het minimum het werk te verzetten.EU wat een feest!

      • Wie zegt dat de gemeente niets doet? De FNV? De FNV loopt van alles te eisen, maar die eisen zijn weinig realistisch. Als je hier iets aan wil doen moet je de wetgeving zodanig veranderen dat je niet meer in Nederland mag werken buiten de CAO om. (Dus via constructies in het buitenland). Dat is een schone taak voor de politiek in Den Haag.

  • Je mag hopen, dat de gemeente Groningen zelf ook een calculatie heeft gemaakt, voor welk bedrag dit forum kon worden gebouwd. Als dit veruit uiteen ligt, is er zeker iets aan de knikker. Wellicht vervolgens in een stilzwijgen, om de publieke opinie te bevredigen, omdat ze al zo zwaar gekant waren tegen de komst van dit forum.

    De constructies mbt de onderbetaling zijn bekend. Je huurt personeel in volgens de loonbepaling van het land van herkomst. Via een uitzendbureau, dat gevestigd is, in dat land van herkomst. Vaak zijn het ook nog Nederlandse ondernemers, die deze constructie hebben bedacht. Zodoende kan men de Nederlands wetgeving omzeilen. Buitengewoon slordig van onze eigen landelijke politiek, dat men hierover nooit kritisch is geweest. Nu probeert de politiek het alsnog te repareren, maar moet men ook dealen met de Europese wetgeving om het één en ander recht te zetten. Dit gaat absoluut niet werken, omdat men met deze constructie niet in overtreding is. En de Nederlanders kunnen ook nooit hiermee concurreren, omdat onze standaarden nu eenmaal vele malen hoger liggen, dat het voormalig oostblok. Wellicht, heeft men hiervoor wel de participatiemaatschappij bedacht, om dit een halt toe te roepen. Loondumping, zoals het tegenwoordig in de volksmond wordt genoemd. Buitengewoon bedankt PvdA VVD en D66, als verantwoordelijken. dat jullie Nederland hebben laten afglijden en in armoede hebben gestort!

    • Helemaal mee eens Sjoerd,en de meeste van de buitenlandse uitzendbureau's worden bestierd door voormalige Nederlandse koppelbazen die voorheen in Duitsland in de bouw actief waren.

  • En al die projecten zouden juist zorgen voor werkgelegenheid. Juist, werkgelegenheid voor Poolse bouwvakkers dus. De gemeente laat liever geld naar P:olen stromen en mensen onder betalen dan dat ze wat doen voor Nederlandse werkelozen. Bedankt gemeente!

  • Marc,de gemeente had als opdrachtgever eisen kunnen stellen bij de uitbesteding maar verzaakte daar in.

    • Ondersteunt je oproep van harte, maar helaas in het kader van een Europese aanbesteding niet mogelijk. Wellicht zijn er wel mogelijkheden, een dergelijke bouw volledig in eigen beheer te doen als lokale overheid. Er zijn wat dat betreft wat mazen in de wet.

    • Dat is nog maar de vraag, in hoeverre dat kan en al dan niet gebeurd is. Met de kennis van nu is het altijd makkelijk praten.

  • Europees aanbesteden is een wassen neus in de praktijk. Het komt regelmatig voor dat er meerdere bebrijven inschrijven maar dat er al lang beslist is wie het werk krijgt. Dat zijn bevriende bouwfirma,s die al regelmatig voor de gemeente of rijk gewerkt hebben.
    En vragen stellen over onder betalen worden afgedaan met, wij zijn slechts opdrachtgever en willen ons niet met het beleid van de aannemer te bemoeien. De gemeente heeft wel degelijk een rol hierin. Een gemeente met hoge werkeloosheid cijfers kan eisen dat het bedrijf werkeloze mensen uit de regio aan het werk neemt en volgens cao betaalt. Maar door slap beleid en geen verstand van zaken te hebben gaat de gemeente steeds weer de fout in en laat zich de wil van de bouwer opleggen.Niet de gemeente heeft hier de macht nee de bouwer die beslist over onderbetalen en of hij Polen aan het werk neemt en wat het project gaat kosten. Dat krijg je als je een dienst hebt (RO) die voor het grootste gedeelte uit PvdA,ers bestaat. Dat zijn de machthebbers en niet het college of raad. dus wel degelijk heden ze hier iets aan kunnen doen.

  • Vsh. Ben ook geen VVD,er of PvdA,er.
    Op wie ik ga stemmen daar ga ik vandaag en morgen eens over nadenken. Gelukkig heb ik een grote tafel anders kan het belachelijke grote papier er niet op.
    Vindt overigs dat de stadspartij wel goed functioneerde in het verleden Jjammer dat het nu zo,n kleurloze partij geworden is.

  • Als het niet mogelijk is om Groningers aan het werk te zetten, waarom riepen sommige partijen dat dan bij de verkiezingen. Oh ja, even vergeten dat ze zieltjes willen winnen met beloften die ze niet kunnen waarmaken. Zo zou de tram ook zijn gebouwd, bij de aanleg zou ook nauwelijks een Nederlander te vinden zijn geweest.

Recente berichten

Chauffeur rijdt met lijnbus door gesloten slagbomen over spoor in Haren

Een levensgevaarlijke actie van een buschauffeur in Haren. In een video van een wachtende automobilist…

2 minuten geleden

Drugs, geld en nepwapen in beslag genomen tijdens politieacties in Stad, drie mannen aangehouden

De politie heeft afgelopen donderdag verschillende doorzoekingen gedaan in Groningen. Drie mannen uit Groningen werden…

40 minuten geleden

Nog geen overnamekandidaat voor MEE Noord, maar zorginstelling kan volgende maand nog als gewoon doorwerken

Hoewel MEE Noord uitstel van betaling heeft aangevraagd, heeft de zorginstelling de gemeente verzekerd dat…

2 uur geleden

Interieur Groninger Archieven heeft een nieuw jasje gekregen

De Groninger Archieven aan het Cascadeplein heeft aan de binnenkant een nieuw jasje gekregen. Zaterdag…

2 uur geleden

Politie rukt uit naar Hortusbuurt vanwege ‘vuurwapen’

Meerdere politie-eenheden togen vrijdagmiddag naar de Hortusbuurt na een melding over persoon met een vuurwapen.…

2 uur geleden

Nieuw appartementencomplex met kleinere woningen geopend in Lewenborg

In Lewenborg staan vooral rijtjeshuizen en grotere portiekwoningen. Lekker ruim voor alleenstaanden en stelletjes, maar…

3 uur geleden