De gemeente gaat alle 8000 studentenpanden in de stad opnieuw administratief indelen, in verband met nieuwe landelijke regelgeving.
De gemeente moet onderzoeken of die panden al dan niet “zelfstandig verblijfsobjecten voor studenten” zijn. Bij een wijziging kan de gemeente een huisnummer toekennen of intrekken. Woningen kunnen dus hun adres kwijtraken. Andersom is ook mogelijk, bij niet-zelfstandige studentenkamers.
Dit alles kan financiële gevolgen hebben voor studenten met huurtoeslag, want die verliezen zij als op grond van nieuwe regels hun adres wordt ingetrokken. Verder merken bewoners in wijken met veel studentenpanden ook wat van de nieuwe regelgeving. De 15% voor studentenbewoning kan bijvoorbeeld worden overschreden. De gemeente werkt aan een nieuwe woonvisie, waarin deze effect worden meegenomen.
De politie in Groningen heeft woensdag een 54-jarige man en een 40-jarige vrouw aangehouden tijdens…
Het KNMI heeft voor vrijdagavond en een deel van de zaterdagmorgen code geel afgekondigd in…
In het Feringa-gebouw is vrijdagmiddag een plafondplaat naar beneden gevallen. Dat zorgde voor letsel bij…
De gemeente Groningen gaat volgend jaar een deel van het budget voor stedenbanden gebruiken om…
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen een 16-jarige jongen uit Groningen een taakstraf van tachtig…
Komende maandag doet Rijkswaterstaat herstelwerkzaamheden aan de hellingbanen van de Gerrit Krolbrug in Groningen. (meer…)
Bekijk reacties
ben benieuwd wat er gebeurt als blijkt dat een wijk voor 20% uit studenten bestaat. waarschijnlijk wordt de definitie dan aangepast of anders geïnterpreteerd...
En wat als het 50% blijkt te zijn?
Dan zegt Stadsbeheer dat ze niet weer langskomen voor op straat gezet meubilair (als einde/begin van elke maand kamertjes verschuiven plaatsvindt en de oude bank niet in papa's auto blijkt te passen of de stort al dicht is).
Ik wil compensatie voor het wan/non-beleid van de gemeente! Intensiever onderhoud van de openbare ruimte is wel het minste want nodig want het directe gevolg van die 50%...
Verder best gezellig bij ons hoor :-)
15procent norm is nog nooit gehandhaaft.
In alle eerlijkheid denk ik gelijk aan (eventuele nadelige) inkomenseffecten voor de gemeente zelf. Immers men krijgt (straks) per voordeur een uitkering uit het gemeentefonds en niet nog langer per inwoner.
De 15% norm zegt niet dat er niet meer dan 15% studenten in een straat mogen wonen. Slechts dat als er meer dan 15% wonen er geen nieuwe meer bij mogen.
Ik vraag me afof huisbezoeken worden aangekondigd.
Menig student heeft wel een paar paprikaplanten op de kamer en of in de zomer op het balcon staan.
Ik denk dat Opstelten erachter zit
Daar is hij slim genoeg voor.
Er schijnen ook woningen in Groningen te bestaan waarvoor huurtoeslag wordt toegekend, maar waar anderen een kamer in onderhuur hebben. Die zijn dan niet ingeschreven bij de gemeente, maar als dat wel zo is, is er vaak nog niks aan de hand totdat de er controle plaatsvindt op de rechtmatigheid van de huurtoeslag. Die controle ontbreekt op voorhand. Men wil daar wel wat aan doen met meer huisbezoeken.
Dan de kwestie van zelfstandige verblijfsobjecten voor vooral jongeren, waaronder studenten. Het gaat dan om een eigen voordeur, eigen keuken, eigen toilet. Zie: voorwaarden huurtoeslag. Het is de vraag in hoeverre de criteria voor het toekennen van huurtoeslag ruim worden geïnterpreteerd. Deze ruime interpretatie kan de gemeente goed uitkomen als er bij toekenning van een zelfstandig verblijfsobject (huisnummer per eenheid) ook extra geld in de gemeentekas komt. We zien dan een voorbeeld van structureel wegkijken. Institutionele corruptie ligt dan voor de hand. Eigenaren van onroerend goed zullen het graag roerend eens zijn met deze praktijk omdat er extra rendement kan worden behaald doordat de huur deels gecompenseerd wordt door de huurtoeslag.
Uitslag is volgens mij . Wij hebben geconstateerd dat de 15procent norm nergens overtreden is en kunnen daarom nog wel meer studentenhuisvesting in de wijken toelaten.
Ook hebben wij een minimum aan overtredingen waargenomen maar die zijn niet zo zwaar dat we op moeten treden. En de bewoners moeten verder niet meer zeuren want wij doen toch wat we willen.
Zeker na 18maart.