Categorieën: Nieuws

Grand Theatre failliet

Het Grand Theatre wat gevestigd is aan de Grote Markt is failliet verklaard. De voorstellingen gingen zaterdag al niet door maar nu is het bevestigd op de website van het theater. Er komt geen doorstart. Door dit besluit raken 22 werknemers hun baan kwijt.

De organisatie heeft een schuld van ruim tweehonderdduizend euro opgebouwd.

“Dat het Grand Theatre de rekeningen niet kan betalen, is zeer pijnlijk. Dat het daarbij ook gaat om een groot aantal zelfstandigen in de culturele sector, zoals individuele kunstenaars, theatergroepen & leveranciers en om onze partners zoals culturele organisaties en fondsen, maakt de situatie nog pijnlijker. We realiseren ons dat we onbedoeld anderen meetrekken in onze financiële malaise.” Zo meld Renée Waale op de website van het theater.

Voor beginnende kunstenaars en experimentele toneel en dansvoorstellingen is dit een groot verlies. Wat er gaat gebeuren met het pand is nog niet bekend.

 

 

Gerrit de Haan

Bekijk reacties

  • Stichting Grote Markt 35 (de stichting die het pand in eigendom heeft en is opgericht specifiek voor het Grand Theatre) bestaat echter nog. Grote kans dat de schuldeisers kunnen fluiten en dat het Grand Theatre uit haar as verrijst.

  • Met het forum erbij lijkt mij ook wel dat er genoeg naar culturele instellingen gaat qua subsidies. Er moete keuzes gemaakt worden. De partners zijn ook weer gesubsidieerde clubs.

  • Ach ja, wat maakt het uit dat schuldeisers niet betaald worden voor hun goederen en diensten.

    Zolang subsidieslurpers maar gered worden.

  • Pas een doorstart als alle schuldeisers volledig hun geld hebben gekregen. Anders over en uit !
    Met de komst van HET MONSTRUM zien we straks deze ellende in kwadraat.
    Grunnegers, pas op joen boudel !

  • Wat een heugelijke avond had moeten worden (PvdA) wordt helaas gruwelijk verpest door dit bericht. DIEPTRIEST En de politiek gaat hiermee absoluut niet vrijuit

  • Het zou erg spijtig zijn wanneer een doorstart niet zou lukken. Het Grand is een waardevolle aanvulling op de wat formelere setting van Stadsschouwburg en Oosterpoort en bood een prachtig podium voor experimenten en startende gezelschappen.
    Gerenommeerde gezelschappen als Club Guy and Roni hebben veel aan Grand te danken.

    • Waarom zou je als arme provinciestad voor mecenas voor internationale dansgezelschappen moeten spelen?

      Hoeveel Groningers hebben immaterieel baat bij de een half miljoen kostende Ron en Guy? Vijfhonderd? Dat is dan duizend euro de man voor wat pretentieus genot.

      Laat dit soort onzin lekker over aan steden als Chicago, Hongkong of München.

      Zeker omdat Groningen een rock and rollen stad is. Steek het maar in EMG of een verplaatsing van de gasfabriek.

    • Jack.

      Opvallend weinig aandacht voor de leveranciers die nu een scheur in de broek hebben.

      Jij bent toch ondernemer? Tenminste, dat zeg je wel eens.

      • Een faillisement raakt altijd velen, en dat is zeer spijtig. Overbodig om dit te vermelden.

        Waarom zou VSH zo'n hekel aan cultuur hebben?

      • Wie zegt dat ik wat tegen cultuur heb? En wat is cultuur?

        Mijn punt is het volgende: als jij, zoals je zelf beweert een echte ondernemer zou zijn, zou je reactie iets van 'en welke leverancier wordt in de val meegesleept?' zijn. En niet we moeten door met de subsidieslurper.

      • Van psychologie en een juiste duiding van de bijdrage van anderen heb je weinig kaas gegeten.

      • Ouwe warhoofd van me.

        Ik duid jou niet psychologisch. Het valt me gewoon op dat je eigenlijk nooit als een ondernemer, maar altijd als een PvdA appatjsik praat.

        Of ben jij zo'n "ondernemer" die door te zwaaien met zijn PvdA-lidmaatschap aan betaalde klusjes in de non-profit sector scoort?

  • Maak er een private onderneming van, bvb een NV met aandeelhouders welke er prive kapitaal in willen steken. Aan de geluiden op o.a. dit forum te horen is er meer dan genoeg belangstelling voor cultuur en dit soort experimentele theater gezellschappen, dus Jack en Marc c.s. trek je chequeboek en doneer vanaf nu structureel enige duizenden Euro's per jaar.

    Ps dit ga je straks ook terugzien bij het Huis van Niets, al zullen de bedragen daar van een heel andere orde van grootte gaan worden, maar ook dat zal wel naar het land der fabelen worden verwezen.

    • Het heeft meer betrekking op de sentimenten en zijn geschiedenis. Het forum staat er totaal los van. Privatiseren is een VVD/D66 geluid. Krijgt spontaan uitslag.

      • Met alle respect Sjoerd, dat krijg ik altijd van lieden welke anti communist zijn maar zelf wel alle susidie bij elkaar willen graaien wat er te graaien valt. Deze gemeente en dit land zijn zo goed als failliet, zet nu eerst eens alle subsidie uitgaven denkbeeldig op nul en ga dan eerst eens goed kijken naar nut en noodzaak van de meest idiote subsidie`s, o.a. aan het open willen houden van in dit geval het Grand Theater. Denk dat hierdoor het begrotingstekort aardig omlaag kan en zal gaan. En nee, ik ben geen aanhanger van VVD of D66, ( alleen het idee al, doet mij kotsen) en heb een nog grotere schurft aan privatiseringen dan jou waarschijnlijk, want dat heeft de inwoners van de BV Nederland de afgelopen decennia nu al zoveel geld gekost, geld wat niet ten goede is gekomen aan de inwoners, maar enkel in de zakken is beland van de "nieuwe eigenaren/aandeelhouders" van de na privatisering ontstane bedrijven.

    • Middenweg. Je moet er ook voor waken, dat je het plezier niet bij de mensen vandaan haalt. Een maatschappij, dat koud en kil is, vind uiteindelijk ook zijn neerslag. Dat dit land failliet is, dat deel ik niet! We hebben niet voor niets moeten bijbetalen aan de EU! Per saldo zijn we namelijk rijker geworden. Het geld wordt wel vaak verkeerd besteedt. Het forum is er één van. Het betrof geld, wat de economie van Groningen vooruit moest helpen. Dat is met het forum geenszins het geval. De eerste 3 jaar zullen ongetwijfeld jubeljaren worden. Daarna komt de klad erin. Mijn verwachting is dan ook enorme exploitatietekorten op de lange duur, dit met alle gevolgen van dien.

  • Kan ook zijn dat de gemeente dit goed uitkomt. Geen medewerking meer verlenen en failliet laten gaan dan hebben ze straks met het forum het alleen recht rond de grote markt. En geen concurrentie meer meer van het Grand theater.

    • Natuurlijk want in het forum zit een theater....

      Ik vermoed dat de gemeente geen zin had het falend management bij het Grand Theatre nog een tijdje door te laten sudderen. Het plan om er een opleiding van te maken was duidelijk een strohalm om nieuwe geldstromen op gang te helpen, maar dat is geen goede motivatie om een opleiding te beginnen.

    • Interessante complottheorie, wel onzin.
      De toekomstige programmering en functie van het Forum en het Grand hebben niets met elkaar te maken.

    • Groot gelijk Jan.

      Je zult zien dat om de lege huls genaamd MONSTRUM gevuld te krijgen, een deel van activiteiten die nu aan de Grote Markt plaatsvindt (Grand Theatre), straks aan dat treurig winderige minipleintje (MONSTRUM) zal plaatsvinden.

Recente berichten

Herfstweer blijft nog eventjes in de kast

Het mooie weer blijft de komende dagen hangen, want de temperatuur zal overdag niet onder…

8 uur geleden

Clublegende Erik Nevland keert terug naar Euroborg voor oefenwedstrijd tegen FC Groningen

Clublegende Erik Nevland keert terug naar stadion Euroborg. En niet zo maar, want de Noor…

11 uur geleden

Wat vinden Groningers echt belangrijk? | OOG Thermometer

Een 6,9 voor veiligheid. Een 7,5 voor geluk. En 7,7 voor hun woning. Op deze…

12 uur geleden

Beide gewonden van schietpartij De Kring ingesloten voor verhoor

De politie heeft details bekend gemaakt van de twee verdachten die woensdagavond werden aangehouden vanwege…

12 uur geleden

Kledingbank Maxima heeft tekort aan jassen voor mannen

Kledingbank Maxima geeft kleding weg aan mensen met een laag inkomen of met een uitkering.…

14 uur geleden

Stadsbestuur baalt van kabinetsplannen

Het Groninger stadsbestuur baalt van de plannen van het kabinet zoals die in het regeerakkoord…

15 uur geleden