Categorieën: Nieuws

Meer medicijnresten in afvalwater

Oppervlaktewater bevat steeds meer resten van geneesmiddelen. Uit een eerste onderzoek dat de waterschappen, zuiveringsbedrijven en ziekenhuizen in de regio Groningen daarnaar hebben gedaan blijkt dat de hoeveelheid medicijnen toeneemt. Speciale aandacht is vereist voor de aanwezigheid van antibiotica in het water en antibioticarestentie die daardoor kan toenemen.

Uit het onderzoek blijkt dat UMCG en Martiniziekenhuis samen zo’n 10% bijdragen van de hoeveelheid  geneesmiddelen bij de waterzuiveringsinstallatie. Het overgrote deel van de medicijnen in het water is dus afkomstig van woonwijken.

Hoewel de concentraties van geneesmiddelen vele malen lager zijn dan de therapeutische doseringen, is het langetermijneffect van dagelijkse blootstelling van de mens aan lage concentraties medicijnen onbekend. De onderzoekers platen voor verder onderzoek naar de effecten.

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • Gezien de bezuinigingen in de zorg en het steeds hoger worden van het eigen risico kunnen mensen die een cocktail aan medicatie nodig hebben gewoon een flinke slok oppervlaktewater nemen.
    Ik zal dit idee doorgeven aan Schippers en de zorgverzekeraars, zij weten het toch beter dan de mensen in de zorg.

    • Even serieus. Jaren geleden was al bekend dat er meer oestrogeen in het water zat door de pil voor vrouwen (nog niet bekend wat dat voor effect heeft op de man).
      Ook het slib van de afvalwaterreiniging bevat minieme hoeveelheden edelmetalen (o.a. goud) die gebruikt worden in medicijnen.
      We zouden pis appart kunnen opvangen, want het is een uitstekende grondstof voor kunstmest (nitraat) en dan kunnen de medicijnresten en edelmetalen er ook uitgehaald worden anders komt het uiteindelijk geconcentreerder via ons voedsel weer in ons.

      Maar ja, dat kost geld en zolang de volksgezondheid niet onomstotelijk in gevaar komt gaat niemand zich hier politiek aan branden.

  • De ziekenhuizen kunnen hun medicijnen toch inleveren bij de apotheek? Wat gebeurt er met de medicijnen die burgers bij de apotheek in leveren? Gaan die ook via die weg het oppervlaktewater in?

    • Ik denk dat hier bedoeld wordt dat een gedeelte van de medicijnen via het toilet in het oppervlaktewater terecht komt. Oftewel, mensen die medicijnen slikken plassen restanten van die medicijnen weer uit. En dat komt uiteindelijk in het oppervlaktewater terecht. Geloof dat het erg moeilijk/onmogelijk is om die medicijn resten uit het water te zuiveren.

Recente berichten

Student Thijs van Terra in Stad is Nederlands kampioen ploegen

Terra MBO in Groningen heeft sinds afgelopen vrijdag een nieuwe Nederlands Kampioen binnen de gelederen.…

3 minuten geleden

Nieuwe spitsbus tussen Assen en Stad: ‘Scholieren en studenten kunnen kwartier langer in bed blijven liggen’

Qbuzz introduceert volgende week maandag buslijn 110, een directe verbinding in de spits tussen Assen…

28 minuten geleden

Studentenwoning kopen in Stad is opvallend dure aangelegenheid

Een klein appartement of studio kopen in Groningen is relatief prijzig in vergelijking met andere…

48 minuten geleden

Nog geen hoofddoekjes en keppeltjes voor boa’s? Flink deel gemeenteraad is het daar niet mee eens

Boa’s, burgemeester Koen Schuiling en de (toenmalige) minister waren er niet blij mee, maar een…

1 uur geleden

IWCN viert tien jaar steun aan internationals in Noord-Nederland

Het International Welcome Center North (IWCN) in Groningen viert deze maand zijn 10-jarig bestaan. Ale…

2 uur geleden

Studenten Noorderpoort brengen scheepsbouw tot leven op Dag van de Binnenvaart

Komende zaterdag is het de Dag van de Binnenvaart en ook Scheepswerf Pattje in Waterhuizen…

3 uur geleden