Met hun bloed betaalden ze een hoge prijs voor onze vrijheid

Ze betaalden een hoge prijs. Maar dankzij hun heldendaden zou Groningen in april 1945 na vier zware dagen eindelijk bevrijd kunnen worden. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum wordt donderdag een tentoonstelling geopend die een beeld geeft van die bevrijding.

“We hebben iedere gebeurtenis zo duidelijk mogelijk proberen te vermelden”, zegt Marlies Schipperheijn van het museum. “Met foto’s, voorwerpen en kaarten geven we een beeld van de zware strijd die in Groningen in april 1945 werd uitgevochten.”

Indrukwekkend
“Dat we het zo realistisch kunnen benaderen komt dankzij de voorwerpen die Joël Stoppels van Battlefield Tours hier naar toe heeft gebracht”, zegt Frank von Hebel. Stoppels is ook degene die als gast-conservator de tentoonstelling heeft ingericht. “Kijk. In deze vitrine zien we bijvoorbeeld een helm die een Canadese militair droeg toen hij om het leven kwam bij de gevechten. Om zoiets te zien, bijna aan te kunnen raken, dat vind ik ontzettend indrukwekkend.”

Little Stalingrad
Bij de strijd om Groningen zouden uiteindelijk 43 Canadese militairen om het leven komen. De Canadezen noemden Groningen ook niet voor hun niets ‘The battle of little Stalingrad‘.Een hoge prijs, met dito verwoestingen. Dankzij de tentoonstelling komen die verrichte heldendaden van zeventig jaar geleden weer in de spotlights. De tentoonstelling in het Scheepvaartmuseum is nog tot en met september te bezichtigen.