Categorieën: Nieuws

Keukentafelgesprekken met uitkeringsgerechtigden

De gemeente Groningen gaat, aan de keukentafel,  praten met uitkeringsgerechtigden.

Wat die uitkeringsgerechtigden kunnen en wat hun kansen op de arbeidsmarkt zijn, daarvan heeft de gemeente op dit moment geen idee. Het gaat om zes- a zevenduizend mensen.Op deze manier wil de gemeente hen actiever betrekken bij het wel en wee van de stad. Als dat mogelijk is wil de gemeente de mensen begeleiden naar werk. Door een beter beeld van de mensen te hebben kan er meer maatwerk geboden worden.

De gesprekken beginnen na de zomer.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

    • Zou graag stratenvegen als ik mijn baan verlies. Helemaal niets mis mee.

      Sterker: zelfs als ik een basisinkomen zou krijgen, zou ik nog graag meehelpen met het schoonhouden van mijn stad.

      • Lijkt mijn zeer wenselijk om te aanschouwen. Met een oranje hesje. Aan de schandpaal met SVH.

        Maar, begrijpt, dat jij je werk nog hebt. Mogelijk geen schulden, dan is het allemaal zeer makkelijk te be(ver)oordelen VSH!

      • Sjoerd.

        Zit momenteel iets onder bijstandsniveau. Mijn huurachterstand komt minimaal eens per jaar bij de deurwaarder ligt, alhoewel dit de laatste minder wordt.

        Vraag me oprecht af wat er vernederd is aan het werk van de gemeentereiniging of aan werkkleding.

      • Het is onrechtvaardig VSH. Deze mensen zijn niet lui. ER is geen werk. Volwaardig loon! De regering heeft alles afgekalfd. Miljardje hier Miljardje daar, 50 miljard naar het ESF. Onze economie zit en blijft totaal in een reces. Het blijft schuren. Vandaag 0.8% groei, maar dit kan over half jaar volledig anders zijn. Vergeet niet dat er nog allerlei regelingen lopen, zoals verlaagde BTW die straks ook weer verdwijnen. Op de oude regelingen, waar men dan weer naar terugvalt, redden heel veel sectoren het niet. Daarentegen is Groningen ook altijd oneerlijk toebedeeld geweest. Als we deze wetgeving omarmen, zijn we ten alle tijde ten dode cq in armoede opgeschreven. WE moeten onbehoorlijk gedrag gaan uitstralen en verwezenlijken. WE moeten politiek Den Haag in principe negeren! Doordat de Randstad zo zijn eigen problemen kent, wordt Groningen daarvan het slachtoffer.

      • Ben het grotendeels wel met je eens. Heb niet het idee dat die mensen lui zijn. Maar ik maak zelf wc's schoon. In een schoonmaakoutfit; anderen kunnen dat minderwaardig vinden, ik vind het zinnig en totaal niet vernederend werk.

    • Wij gaan een tegenprestatie doen. Wij doen waar het in de wet om gaat. Recht is recht en krom is krom. Tweedledum. Tweedledum. Tweedledum.

      Donder op participatiewet!

    • Keukentafelgesprekken in Groningen

      Op 24 juni 2015 vergaderde de gemeenteraad over de keukentafelgesprekken. Mevrouw Kuik (CDA) vroeg in deze vergadering aan wethouder Gijsbertsen om in te gaan op de evaluatie van de resultaten. Wethouder Gijsbertsen ging op haar verzoek niet in.

      Mevrouw Kuik kan eisen aan de evaluatie stellen. Zij deed dit in de vergadering niet. De andere leden van de gemeenteraad deden dit ook niet. De gemeenteraad kan nu niet de vinger aan de pols houden van wethouder Gijsbertsen.

      De verschillen tussen vrijwillig vrijwilligerswerk en gedwongen vrijwilligerswerk zijn groot. Gedwongen vrijwilligerswerk is het maken van misbruik van mensen.

      Wethouder Gijsbertsen wil geen bureaucratie. De keukentafelgesprekken kosten wel 2,3 miljoen euro’s.

  • Is dit wettelijk toegestaan? Mag een overheidsinstantie zomaar toegang eisen op privé terrein van burgers? Of is hier een huiszoekingsbevel voor nodig?
    wie garandeert de profesiionaliteit van de gesprekken? Zijn ambtenaren voldoende opgeleid voor een objectieve verslaggeving? Wordt de verslaggeving voorgelegd aan betrokken personen ter correctie en goedkeuring?
    Kunnen betrokkenen ook bij u aan de keukentafel aanschuiven?
    En bovenal: gaat u op deze manier alle burgers benaderen voor participatie? want iedreen krijgt op de een of andere manier wel gratis geld: kinderopvang, hypotheekrenteaftrek, subsidie op allerlei luxe goederen, belastingaftrek etc etc!

    • Dat is toegestaan Sjaak. Een wet die met steun van PvdA plusminus 2 jaar geleden is aangenomen in de eerste kamer. Men mag toegang verschaffen met toestemming van de bewoner. Dat wel. Indien, deze toestemming door de bewoner wordt geweigerd. kan je mogelijk ofwel gekort, dan wel je uitkering verliezen. Dus in principe is de bewoner degene die altijd in dit geval aan het kortste eind trekt.

    • Het ambtelijke circus vertrekt na drie jaren uit de stad Groningen. Hoe laat het circus de bijstandsgerechtigde achter?

      Wethouder Gijsbertsen zit onder zijn keukentafel. De verantwoordelijke ambtenaren gaan met pensioen. En de bijstandsgerechtigde kan de rotzooi opruimen.

      De ambtenaren zetten de gegevens van een bijstandsgerechtigde in een computerbestand. Allerlei mensen kunnen dit bestand inzien. Het circus zet het privé-leven van een bijstandsgerechtigde op straat.

  • Voor het tijdsbeeld nog even dit. Wat betekent 'geen idee hebben'?
    Nog meer fte's voor city-marketing, stadscommunicatie, 'frisdenkers' en (anderszins) opgelegd optimisme?

    Het Duitse bouwmarktconcern Bauhaus Groningen had 140 vacatures voor enthousiaste, gemotiveerde en deskundige medewerkers in de aanbieding.
    Volgens de directeur zijn er meer dan 4000 sollicitatie's binnengekomen. Vierduizend.

    Ze zijn maar gestopt met tellen bij Bauhaus Groningen. Mij gaat het om het tijdsbeeld. Om de desolaatheid. Om het maatwerk.

    • Keukentafelgesprekken met ambtenaren

      Ik ga, aan de keukentafel, praten met ambtenaren.

      Wat die ambtenaren kunnen en wat hun kansen op de arbeidsmarkt zijn, daarvan heb ik op dit moment geen idee. Het gaat om duizenden ambtenaren. Op deze manier wil ik hen actiever betrekken bij het wel en wee van de stad. Als dat mogelijk is wil ik de ambtenaren begeleiden naar vrijwilligerswerk. Door een beter beeld van de ambtenaren te hebben kan er meer maatwerk geboden worden.

      De gesprekken beginnen na de zomer. De gesprekken eindigen als het geld op is.

      Donder op participatiewet!

  • Nu moet je weer een keukentafel hebben om een gesprek te krijgen. Ze maken het de mensen ook niet makkelijk hé.

    • Voor vele mensen betekent dit weer heel veel stress. Het circus begin voor velen opnieuw. Het zijn allemaal bekenden van SoZaWe. Maar mochten nooit hun recht halen. En toen liep de weg dood.

      Overigens van stress ga je eerder dood. Wellicht daarom op deze wijze het beleid opnieuw te voeren. Schoon lekker moeten PvdA D66 VVD en Groenr ..links hebben bedacht.

      • Gerrit

        De stad Groningen krijgt een groot circus op bezoek. Het bestaat uit ambtenaren.

        Het circus gaat duizenden bijstandsgerechtigden in kaart brengen. Dit gaat een miljoenen euro’s kosten. Per keukentafel is dat honderden euro’s.

        Wethouder Gijsbertsen zet mij aan het denken.

      • Peter,

        Ik las je bericht bij Sjoerd Koster. (Uitstekende punten Sjoerd!)

        Wethouder Gijsbertsen zet mij ook aan het denken. Eén keukentafel kan, volgens mij, honderden euro’s kosten. Jij schrijft dat ook. Ik heb een berekening gemaakt.

        De totale kosten van dit circus zijn, denk ik, 2.300.000,-- euro’s. (Bron: Voortgang uitvoering motie ‘Weten waar kwaliteiten liggen’ / informatie, gemeente Groningen, steller: M.K.J. Halley, kenmerk: 5034684, datum: 27-05-2015.)

        Ik deel de totale kosten door het aantal keukentafels. Bij 6000 keukentafels kost één gesprek dan 383,33 euro’s. Bij 7000 keukentafels kost één gesprek dan 328,57 euro’s. Ik vind de uitkomsten van mijn berekening erg hoog. Ik weet niet of mijn berekening klopt.

        Wie weet wat één gesprek aan één keukentafel in de stad Groningen kost?

      • Eén gesprek aan één keukentafel kost honderden euro’s. En de bijstandsgerechtigde heeft dan nog niets! Wat een verspilling van belastinggeld!

        Donder op participatiewet!

      • Eén gesprek van één ambtenaar aan één keukentafel met duizenden bijstandsgerechtigden op één ogenblik is goedkoper.

    • Wethouder Gijsbertsen kan kiezen voor een onderhandelingstafel. Hij doet dit niet!

      Donder op participatiewet!

    • De gesprekken aan die keukentafels kosten de ambtenaren veel reistijd. Wat een verspilling van belastinggeld!

      Donder op participatiewet!

    • Is dat megalomane gebouw van SoZaWe te klein voor een paar leuke keukentafels?

      Donder op participatiewet!

    • Bij de sociale dienst in de stad Groningen is agressie. Deze agressie kan bij een gesprek aan een keukentafel verdwijnen. Een bijstandsgerechtigde heeft aan een keukentafel ook meer macht.

      • De bevoorrechte ambtenaren hebben veel te veel macht. Een gesprek aan een keukentafel verandert dat niet.

        Donder op participatiewet!

  • Tip 1 ga er niet zomaar mee akkoord dat mensen bij jou binnen willen komen als je dat niet wilt. Maar zeg dat je wel een afspraak wilt maken maar dan in het gebouw van de Sozawe
    Tip 2 mensen hebben recht op clientondersteuning, bel MEE voor informatie hierover. Met de nieuwe participatie wet heb je recht op clientondersteuning, die kan jou informatie geven en bij het gesprek aanwezig zijn.
    Bel dus MEE op voorhand zodat je alvast met de clientondersteuner zaken door kan spreken.
    Tip 3 neem het gesprek op. Dat mag namelijk als het over je eigen privé informatie gaat. je mag het niet publiceren . maar zo kun je achteraf nog eens goed beluisteren wat er precies gezegd is.
    Tip 4 zorg dat er altijd iemand bij zo'n gesprek is.
    Tip 5 Je hebt recht op een copy van het klantrapporten. Ga, nadat het gesprek geweest is, Naar sozawe. wel even wachten tot het gesprek daadwerkelijk verwerkt is door de klantmanager. vraag om een copy van je klantrapport. Datum van dat klantrapport zal rond de datum van het gesprek liggen.
    lees het goed door, kloppen er dingen niet schrijf dan een brief en geef aan welke Onderdelen niet juist zijn weergegeven en waarom en vraag om correctie.

    mensen die een baan hebben krijgen toch ook niet de baas op bezoek voor een functioneringsgesprek.
    dus waarom zou iemand mer een uitkering dat wel op voorhand fijn vinden. Prima als mensen het wel fijn vinden en anders horen de gesprekken gewoon in het kantoor van Sozawe.

    • Tip 6: gedraag je niet-agressief.

      In de ‘Afstemmingsverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015’ van de gemeente Groningen staan de sancties voor agressief gedrag.

      In de jaren tachtig van de vorige eeuw is een ambtenaar van de gemeente Groningen vermoord. Deze ambtenaar werkte bij de gemeentelijke sociale dienst. (Bron: Klaassen, Aad: Agressiebeleid. zin en onzin?)

      De Participatiewet verandert de machtsbalans in de stad Groningen. De bijstandsgerechtigden, de ambtenaren en de bestuurders betrekken nieuwe machtsposities.

      Laten we de vrede in de stad Groningen bewaren.

  • Het lijkt mij heel goed dat goed in beeld komt wat uitkeringsgerechtigden aan mogelijkheden hebben. Het lijkt me ook in het belang van deze mensen, wanneer het fatsoenlijk gebeurt, dat er een vorm van hulp komt om ze te activeren, wanneer dat nodig is.
    Het kan niet zo zijn dat een groep van duizenden min of meer langjarig een uitkering geniet.

    • Het lullige is dat ze eerst geen vrijwilligerswerk mochten doen (want dan ben je kennelijk niet beschikbaar voor de arbeidsmarkt) en dat ze nu welhaast verplicht worden het te doen. Er wordt met ze gesold. Of het mag niet of het moet. Als je nou gewoon zegt jullie mogen een dagbesteding zoeken die niet per sé betaald is. Maar nee de overheid moet de dwingeland uithangen. En het dan raar vinden dat er geen vertrouwen is.

      • Gelukkig ben ik geen ervaringsdeskundige maar met dwang ed vind ik het allemaal wel meevallen.
        Het lijkt er ook een beetje op dat er nogal wat uitkeringsgerechtigden helemaal onder de radar blijven en onduidelijk is wat ze kunnen en hoe ze weer geactiveerd kunnen worden.
        Ik vind het niet zo gek dat er een vorm van een tegenprestatie wordt verricht voor een uitkering.

      • Het is wel gek Jack.

        Vooral als je bedenkt, dat men zelf debet is aan de ontstane situatie. Men heeft allang becijferd, dat er geen volwaardig werk meer is voor iedereen. Vandaar, dat men dit zo heeft bedacht.

        De rechtse neoliberale regering van PvdA D66 VVD hebben in de jaren 90 de basis gelegd voor de huidige crisis. Hierdoor is er veel geld onttrokken uit de samenleving, waardoor de koopkracht minimaal is als vicieuze cirkel. Die regering heeft zelfs in de jaren 90 ondemocratisch een agenda doorgevoerd, waar het Nederlandse volk nooit over is verwittigd. Het zal wel weer door je worden ontkend. Feiten zijn feiten Jack en daarom is het altijd lastig een discussie met je te voeren.

      • ...
        Het lijkt er ook een beetje op dat er nogal wat uitkeringsgerechtigden helemaal onder de radar blijven....
        Jouw taalgebruik zegt me genoeg, Jack! Onder de radar blijven! Dat past trouwens wel in de oorlog tegen de armen Onder aanvoering van neo-liberaal rechts. als Rutte cs nu eens tegengehouden werd in het uitknijpen van de normaalverdieners en daaronder...in de uitverkoop van onze eigen publieke voorzieningen...misschien dat dan weer eens een fatoenlije arbeidsmarkt ontstond waar het normaal is dat betaald worden voor arbeid ipv al die onbetaalde onzin trajecten, zgn werkleerstages, gebaaken lucht bezigheden en niet te vergeten dwangarbeid! sks jij een betaalde baan hebt, Jack, dan wens ik dat jij binnenkort ook je baas op bezoek krijgt om te zien wat je in huis hebt, waarvan je dat dan wel betaalt, of je misschien ook samenwoont (25% minder loon), of je er reoresentatief bijloopt (minder loon) en dan hoop ik ook dat je je eigen straat moet gaan vegen, de buurtkindertjes opvangt, het rizenperkje schoffelt etc etc want ook voor jouw gratis geld wordt dan een tegenprestatie vereist.

  • Het belangrijkste onderdeel zal zijn dat men luistert naar wat de cliënt graag wil en dit kan leiden tot een daadwerkelijke facilitering met realisatie van de wensen van de cliënt, want alleen vanuit vrijwilligheid en passie zal er iets daadwerkelijk opbouwend veranderen in situaties van cliënten. Is de gemeente bereidt zover te gaan? Het alternatief zal anders zijn ... blijvende afhankelijkheid van SoZaWe.

    • Jezus zei: ‘Stel dat je een slaaf hebt. Hij werkt op het land en hij past op je schapen. Als hij ’s avonds thuiskomt, zeg je niet tegen hem: ‘Ga lekker zitten, het eten staat klaar!’ Nee, je zegt tegen hem: ‘Doe een schort voor, maak mijn eten klaar en breng het mij. Als ik klaar ben, dan kun je eten.’ Niemand bedankt zijn slaaf omdat die zijn werk doet.

      Lucas 17:7-10

      • Gedwongen vrijwilligerswerk is het maken van misbruik van mensen. Gedwongen vrijwilligerswerk is gedwongen tewerkstelling. Gedwongen tewerkstelling is dwangarbeid. Dwangarbeid is slavernij. Slavernij is het maken van misbruik van mensen. Gedwongen vrijwilligerswerk is slavernij.

    • Keukentafelgesprekken in Groningen

      Op 24 juni 2015 vergaderde de gemeenteraad over de keukentafelgesprekken. De gemeenteraad besloot om het gedwongen vrijwilligerswerk te promoten.

      In de jaren negentig van de vorige eeuw had de gemeente Groningen het idee om een folder te verspreiden. Deze folder droeg, als ik mij goed herinner, de titel ‘Sport maakt vrij’. De Participatiewet verklaart de bijstandsgerechtigden vogelvrij.

      Wethouder Gijsbertsen zoekt de confrontatie op met zijn bijstandsgerechtigden. Ik roep de bijstandsgerechtigden op om te stoppen met vrijwilligerswerk. Ik roep de bijstandsgerechtigden ook op om te stoppen met sportverenigingen.

  • Het alternatief is geen tweedeling op de arbeidsmarkt. Geen uitsluiting op de arbeidsmarkt. Geen ambtelijk circus. Gewoon werken is gewoon betalen. En vrijwilligerswerk is vrijwillig.

    OOG heeft op deze website het bericht ‘Gemeente brengt mensen met uitkering in kaart’ geplaatst. De datum van het bericht is 27 mei 2015. Ik geef je de tip om (ook) de vele reacties bij dit bericht te lezen.

Recente berichten

Politie zoekt getuigen van inbraak Nieuwe Ebbingestraat

In een bedrijfspand aan de Nieuwe Ebbingestraat heeft in de nacht van zaterdag op zondag…

7 minuten geleden

Amateurvoetbal: Be Quick blameert zich tegen hekkensluiter WVV

Be Quick 1887 verloor zondagmiddag voor het eerst dit seizoen in de eerste klasse H.…

3 uur geleden

D66 blij dat mensenrechtenactivisten in Groningen opgevangen kunnen worden

De fractie van D66 in de gemeenteraad noemt het erg goed nieuws dat er een…

3 uur geleden

Voorbereidingen benefietconcert Oekraïne in volle gang: “Dit is belangrijk”

In de Akerk vindt komende vrijdag 29 november een benefietconcert plaats waarbij er geld wordt…

3 uur geleden

Tot dinsdag geen treinverkeer vanwege verzakking

Treinreizigers tussen Groningen en Winschoten, Veendam en Assen moeten in ieder geval tot dinsdagochtend 02.00…

5 uur geleden

Sinterklaas gearriveerd in Thesinge: “Lesauto bleek niet zo’n goed idee te zijn”

Sinterklaas en zijn pieten zijn zaterdag ook in Thesinge gearriveerd. Volgens Anita van der Veen…

6 uur geleden