Kleding een tweede kans geven. Dat is waar het zondag op de Second hand kleding markt in de EMG-faktors om draaide. Een tegenreactie op de in sneltreinvaart passerende modetrends.
Wat nu hip is, is over enkele maanden weer uit en belandt vaak bij het grof vuil.
Kleding afdragen betekent dat er minder kleding hoeft te worden gemaakt. Op lange termijn moet dat voor betere werkomstandigheden voor de makers zorgen.
Daarbij is kleding hergebruiken goedkoper en het stoffige karakter van gedragen kleding heeft plaats gemaakt voor een ware modetrend.
Er is dit jaar niet één oliebollenkraam die er in de gemeente Groningen met de…
Bij een 1-1 gelijke stand is de competitiewedstrijd tussen Heracles en FC Groningen definitief gestaakt…
Volgens ESPN is een FC Groningen-supporter naar beneden gevallen van de tribune tijdens de wedstrijd…
Winterstad Groningen stond vanavond om 19.00 uur een minuut stil vanwege de aanslag op de…
FC Groningen speelt zaterdagavond haar laatste wedstrijd van 2024 op bezoek bij Heracles Almelo. Beide…
Zondag is het guur bij 5 graden, een stevige westelijke wind en vallen er enkele…
Bekijk reacties
Al dit soort initiatieven zou overbodig zijn wanneer iemand pas kleren aanschaft wanneer de oude zijn versleten.
Jammer genoeg lijden veel mensen aan merkenfetisjisme en zijn ze bang om uit de toon te vallen wanneer ze niet meedoen aan wat als 'de mode' wordt beschouwd.
En jij wil beweren dat je er zelf niet aan mee doet?
Haha
Fijn dat je in een vrolijke bui bent.
Het antwoord op je vraag luidt: nee.
Jack, helemaal met je eens.
Als iedereen zijn kleren zou afdragen, was er ook geen tweedehands kleding voor de minder draagkrachtigen. Ook zouden de winkelstraten in Groningen het slechter doen en zouden heel veel vrouwen zich doodongelukkig voelen. Het is geen zwartwit-verhaal. Ik koop alleen kleding als ik wat nodig heb, maar ik heb weer andere dingen waar ik mijn geld voor over de balk gooi. Ieder zijn ding.
Een situatie waarbij iedereen zijn kleding gaat afdragen zie ik ook niet zo snel ontstaan. De minder draagkrachtigen hoeven zich geen zorgen te maken.
De grote omloopsnelheid in textiel en de beperkte levensduur vind ik wel zorgwekkend en een grote verspilling van grondstoffen. Al die grondstoffen en energie zou heel wat zinvoller besteed kunnen worden.
De overproductie (vooral in een aantal Aziatische ontwikkelingslanden) en overconsumptie (vooral in de westerse wereld) is een mondiaal probleem. Inderdaad de grote verspilling van grondstoffen, maar ook bijvoorbeeld de vervuiling die ermee gepaard gaat vanwege de chemicaliën die gebruikt worden bij de productie. En niet te vergeten de mensenrechten die in de kledingindustrie met voeten getreden worden, o.a. onderbetaling en kinderarbeid (Bangladesh is daar een goed voorbeeld van).
Om maar enkele dingen te noemen.
Alles altijd tot de draad toe afdragen is misschien het andere uiterste, maar wat bewuster omgaan met kleding is echt geen overbodige luxe, integendeel. Door bijvoorbeeld in plaats van 'wegwerpkleding' eens duurzame kleding te kopen, en zonder kinderarbeid gemaakt (Schone Zaken aan het Boterdiep hier in de stad is een aanrader!)