Het gebeurde in de laatste dagen van de oorlog. Kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman. Opgepakt door de Duitsers en gefusilleerd bij Bakkeveen. Zijn laatste levensdagen worden de komende dagen nagespeeld in het theater.
“Het is dit jaar zeventig jaar geleden dat Werkman om het leven werd gebracht”, vertelt regisseur Ben Smit. “Voor ons was het aanleiding om het stuk ‘Ik gao noar Tahiti’ op de planken te gaan brengen, gebaseerd op de film ‘Ik ga naar Tahiti’, die in 1992 het levenslicht zag.”
Hendrik Nicolaas Werkman werd geboren in Leens en verbleef tijdens de oorlogsjaren in zijn atelier aan het Lage der Aa. Samen met een aantal kompanen maakte hij materiaal dat kritiek leverde op het Nazi-regime. Werkman wordt op een gegeven moment opgepakt door de gevreesde Sicherheitsdienst, overgebracht naar het Scholtenshuis, en drie dagen voor het einde van de oorlog om het leven gebracht in Bakkeveen.
De première van de voorstelling vindt komende vrijdag plaats in het Der Aa-theater. Daarna wordt het stuk nog op verschillende locaties in de provincie gespeeld.
Amerikanen gaan dinsdag naar de stembus voor de presidentsverkiezingen. Groningse Amerikanen volgens de verkiezingen op…
Het KNMI waarschuwt dinsdagavond voor dichte mist. Voor de provincie Groningen is een 'code geel'…
Het Martini Ziekenhuis en Procap uit de gemeente Groningen zijn verkozen tot de beste Groene…
Verkenner Peter den Oudsten (PvdA) heeft Maarten Ruys gevraagd als tweede verkenner in de zoektocht…
Festival Swingin' Groningen dreigt na ruim dertig jaar te verdwijnen. Uit de cultuurnota blijkt dat…
Dinsdagochtend gingen de Promotiedagen in Martiniplaza weer van start. Hier komen ondernemers uit het noorden…