Categorieën: Nieuws

Vindicat schenkt paarse jenever

Een bijzonder moment was het donderdagochtend voor de studenten van Vindicat. Uit handen van Hero Jan Hooghoudt, van het gelijknamige destilleerbedrijf uit de stad, kregen ze de eerste fles van hun speciale lustrum-jenever overhandigd.

“Het idee is anderhalf jaar geleden ontstaan”, zegt Milan Petit. “We vieren dit jaar ons tweehonderdjarig bestaan en organiseren allerlei activiteiten en evenementen. Daarbij willen we ook iets bijzonders aan kunnen bieden, wat geresulteerd heeft in het maken van een speciale jenever.”

Voor Hero Jan Hooghoudt was het een bijzonder moment. Hij is Vindicat-alumnus en draagt de vereniging een warm hart toe. “We hebben echt een bijzondere jenever proberen te maken.” Petit onderschrijft dat. “Nou, kijk zelf maar. Het is paars van kleur, wat overeenkomt met de kleur die we het lustrum hebben toegeschreven, er zit goud-papier in, vanwege de golden raand en het smaakt ook nog eens heerlijk.”

De overhandiging van de bijzondere fles vormde tegelijkertijd het beginpunt van veertien dagen feest. Zo vindt vrijdag de Masquerade plaats waarbij studenten gekostumeerd door de stad trekken. Daarnaast vinden er nog veel meer activiteiten plaats die her en der in de stad worden gehouden.

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Leuk idee, maar omdat het jenever is moet ik ook gelijk terugdenken aan het tragische dodelijk ongeluk met een jongen van Vindicat die een epilleptische aanval kreeg naar het drinken van een fles jenever.
    Misschien niet zo fris in het geheugen van de huidige studenten, maar een ander drankje als jenever had me passender geleken.

  • naar (het drinken) = na (het drinken)
    En nu ik me bedenk dat paars in veel culturen de kleur van de rouw is vind ik voor Vindicat een paarse fles jenever helemaal ongepast. En ik druk me diplomatiek uit.

    • Erik.

      Paars is ons deel van de wereld vooral de kleur van het lijden. Sorteren ze voor op heftige katers?

      Wat mij bijstaat was dat die fatale ontgroening een jongen van Albertus betrof. Kan me nog herinneren dat hij Pfeiffer als achternaam had.

      • In 1997 overlijdt Reinout Pfeiffer in Groningen na het drinken van een liter jenever. De 18-jarige Rotterdammer moest bewijzen dat hij geschikt was om in een studentenhuis van de Groninger vereniging Vindicat Atque Polit te mogen wonen. Hij had de jenever uit moeten braken, maar pogingen om hem de drank weer te laten uitspugen mislukten. In zijn slaap kreeg Pfeiffer een epileptische aanval en hij overleed in zijn bed.

        In 2005 raakte een student in coma tijdens een ontgroening. Hij moest zich bewijzen tegenover de Kroegcommissie van studentenvereniging Albertus Magnus. Na zes liter water in korte tijd te hebben gedronken hielden zijn nieren het voor gezien. De jongen heeft anderhalve dag in coma gelegen. Het nuttigen van alcohol was toen al verboden tijdens ontgroeningen, maar de studenten hadden er niet rekening mee gehouden dat ook water in grote hoeveelheden schadelijk kan zijn.

        bron: studenten.net

      • De naam heb je goed, maar de vereniging heb je mis VSH. En het was geen ontgroening. De jongen was al aangenomen in een Vindicathuis (erg belangrijk binnen Vindicat welk huis je terechtkomt als je hoger op wilt klimmen binnen de vereniging) en traditie schreef daarvoor dat je om het te vieren in 24 uur een fles jenever opdrinkt. Als ik het goed begrepen heb heeft hij dat veel sneller gedaan in combinatie met andere drank.
        Dit is wat me kan herinneren van een lezing op Vindicat waar ook de vader van die jongen waarschuwde voor te excessief drinkgedrag. Ik was daar toevallig als niet-lid bij die lezing aanwezig.
        Maar ik merk dat daardoor de associatie bij mij wat sterker zijn dan bij anderen.
        Excuses als ik daardoor mensen juist op die associaties heb gebracht terwijl ze die zelf niet hebben.

  • Als bij alle festiviteiten ook gedacht wordt aan het oppoetsen van de grote voordeur in het front van de blokkendoos en de straattegels ervoor worden gereinigd hebben de activiteiten ook nog ergens een functie.

Recente berichten

Dinsdag zo’n 20 graden, pas zondag weer meer kans op regen

Goed nieuws voor alle mensen die de herfst liever nog even uitstellen: de aankomende dagen…

22 minuten geleden

Grasbaancoureur Romano Hummel weer uit het ziekenhuis na harde crash

Hoogkerker Romano Hummel is afgelopen zaterdag in het ziekenhuis beland na een harde crash tijdens…

1 uur geleden

Nog anderhalve maand speciaalbier drinken bij De Prael; dan sluit de brouwerij in Groningen

Binnenkort kun je geen Bitterblond, Aan Lager Wal of Rubberen Robbie meer drinken in de…

3 uur geleden

Campus Trail met muziek en dwars door diverse gebouwen

De jaarlijkse Campus Trail is vrijdagmiddag gelopen. Er deden zo'n vijfhonderd mensen aan mee. (meer…)

4 uur geleden

Ondanks toenemend aantal ‘mobiele parkeerders’ worden alle parkeerautomaten in Stad vervangen

De gemeente Groningen is maandag begonnen met een maanden durende operatie om alle parkeerautomaten in…

6 uur geleden

Vrienden en speurhonden naar La Gomera om te zoeken naar vermiste vrouw (49) uit Stad

Een team van zoekhonden gaat op het Canarische eiland La Gomera zoeken naar Diana. De…

6 uur geleden